Για πρώτη φορά από το 1922, Θεοφάνια στην προκυμαία της Σμύρνης


Στην προκυμαία της Σμύρνης, στο περίφημο Κε, στις 6 Ιανουαρίου 2016 ο χρόνος θα γυρίσει πίσω… Στα χρόνια πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Εκεί, για πρώτη φορά μετά το 1922, θα πραγματοποιηθεί με την άδεια των τουρκικών Αρχών η τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.
«Για πρώτη χρονιά θα γίνει Αγιασμός των Υδάτων στο λιμάνι της Σμύρνης. Επίσημα, είναι η πρώτη χρονιά. Το είχαμε κάνει πριν από 10-τόσα χρόνια, αλλά όχι επίσημα. Αυτή τη φορά έχει εκδοθεί κανονική άδεια από την τουρκική κυβέρνηση, το υπουργείο των Εσωτερικών», λέει στο pontos-news.gr ο π. Κύριλλος Συκής, αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, ιερατικός προϊστάμενος Αγίας Φωτεινής Σμύρνης.

Ανήμερα, λοιπόν, των Θεοφανίων θα τελεστεί στο ναό της Αγίας Φωτεινής Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός.
Στις 12:30 στην προκυμαία της Σμύρνης, απέναντι από το ιστορικό κτήριο του παλιού ελληνικού προξενείου θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων. «Θα υπάρχει και εκπροσώπηση από την τοπική αυτοδιοίκηση της πόλης. Θέλουμε να είναι κάτι οργανωμένο», σημειώνει ο πατέρας Κύριλλος Συκής.
Ο αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, Κύριλλος Συκής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αριστείδης Βικέτος)
Τουλάχιστον τρία γκρουπ θα ταξιδέψουν από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη και τη Χίο για τη Σμύρνη. Για τον εφημέριο στοίχημα είναι τα Θεοφάνια να οργανωθούν σωστά, ώστε η ορθόδοξη κοινότητα να μπορεί να τα γιορτάζει κάθε χρόνο. «Είναι μια φιλοδοξία μας. Εφόσον δημιουργείται εδώ μια κοινότητα ορθόδοξη, θέλουμε να κάνουμε κάτι που θα έχει συνέχεια», εξηγεί. Σήμερα η ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης αριθμεί περίπου 300 Έλληνες, και συνολικά, μαζί με τους ομόδοξους Ρώσους, Γεωργιανούς κτλ., φτάνει τα 7.000-8.000 άτομα.
Το περίφημο Κε της Σμύρνης σε άλλες εποχές
Και ενώ για τη Σμύρνη θα είναι η πρώτη φορά που ο πατέρας Κύριλλος Συκής θα τελέσει επίσημα την τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, δεν ισχύει το ίδιο για την Τένεδο. Εκεί θα βρεθεί μία ημέρα πριν, την Τρίτη 5 Ιανουαρίου, προκειμένου να κάνει τον Αγιασμό των Υδάτων, όπως κάθε χρόνο.http://constantinoupoli.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!