Η έλλειψη δημοκρατίας στα Δυτικά Βαλκάνια- κίνδυνος στις διακρατικές σχέσεις





Ιανουάριος 16, 2016.
Αυστριακός εμπειρογνώμονας για τα Δυτικά Βαλκάνια, εκτιμά ότι η περιοχή  βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, λόγω του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπερνά μια βαθιά κρίση, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει την πρόκληση της κρίσης των προσφύγων, έτσι ώστε,  το βάρος να πέφτει στους ώμους των κρατών μελών.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο Tanjug, ο διευθυντής του Κέντρου Μελέτης για την Νοτιοανατολική Ευρώπη του Πανεπιστημίου του Γκρατς, Φλόριαν Μπίμπερ (Florian Bieber) προειδοποιεί για την κρίση των δημοκρατικών διαδικασιών στα Βαλκάνια και το ενδεχόμενο επιδείνωσης των σχέσεων στην περιοχή.
«Στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπως στην Πολωνία και στην Ουγγαρία, έχουμε μια σοβαρή κρίση της δημοκρατίας, όπου τα κυβερνώντα κόμματα ανοιχτά ή ανεπίσημα υπονομεύουν  και μπορούν να ανατρέψουν τους δημοκρατικούς θεσμούς», σημειώνει ο Μπίμπερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ‘έλλειψη δημοκρατίας’ και η ενίσχυση των λαϊκίστικων καθεστώτων ενέχουν κινδύνους γιατί έχουν τη δυνατότητα χειραγώγησης της δυσαρέσκειας των πολιτών και επιτίθενται κατά του κράτους δικαίου και της προστασίας των δικαιωμάτων ατόμων που αποτελούν την πλειοψηφία.
«Το φαινόμενο αυτό, φοβάμαι ότι μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση την περιοχή», είπε ο Μπίμπερ.
Αυταρχικά καθεστώτα σε Σκόπια και Μαυροβούνιο
Ο αυστριακός αναλυτής θα σημειώσει ότι «οι εκλογές στην FYROM και στο Μαυροβούνιο είναι σημαντικές, διότι θα δείξουν εάν τα απολυταρχικά καθεστώτα θα επιβιώσουν ή θα δώσου χώρο για αλλαγή».
Πρόσθεσε ότι ανησυχεί με το ενδεχόμενο η Σερβία να απομακρυνθεί από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των δημοκρατικών θεσμών, λόγω της «εχθρότητας της κυβέρνησης στην κριτική» και ότι πολλές δυτικές κυβερνήσεις, είπε, αγνοούν ή δεν κάνουν επαρκώς κριτική σε τέτοιες τάσεις.
Θα τονίσει ότι ορισμένες χώρες, όπως η Σερβία και η Κροατία είναι οικονομικά περισσότερο αναπτυγμένες από τις άλλες, λόγω του ότι το επίπεδο των επενδύσεων από διεθνείς οργανισμούς και φορείς είναι ιδιαίτερα μεγάλο, σε σχέση, ιδιαίτερα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο.
Ο Μπίμπερ εκτιμά ότι η σερβική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη Ρωσία, ως ένα βασικό διαπραγματευτικό ατού στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέσο για διπλωματικό εκβιασμό και προσθέτει ότι αυτό ασφαλώς δεν είναι μια καλή στρατηγική για την ίδια τη Σερβία.
--
               
 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος,http://www.echedoros-a.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»