Ο Νορβηγός δεν λέει που θα βρει το χρήμα για τη λύση του Κυπριακού


Προϋπόθεση είναι να μην επωμιστούν οι Κύπριοι φορολογούμενοι ένα μνημόνιο για τις ανάγκες της λύσης, αλλά να εξασφαλιστεί πραγματικό χρήμα για να πληρωθεί το αρχικό κόστος, είπε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, στη Νέα Υόρκη, αμέσως μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Προϋπόθεση είναι να μην επωμιστούν οι Κύπριοι φορολογούμενοι ένα μνημόνιο για τις ανάγκες της λύσης, αλλά να εξασφαλιστεί πραγματικό χρήμα για να πληρωθεί το αρχικό κόστος, είπε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, στη Νέα Υόρκη, αμέσως μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

Προϋπόθεση είναι να μην επωμιστούν οι Κύπριοι φορολογούμενοι ένα μνημόνιο για τις ανάγκες της λύσης, αλλά να εξασφαλιστεί πραγματικό χρήμα για να πληρωθεί το αρχικό κόστος, είπε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, στη Νέα Υόρκη, αμέσως μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο κ. Έιντε, σημειώνει, επίσης, πως είναι πολύ σημαντικό και για τις δύο κοινότητες να μην υπάρχει κενό, “Περνάμε από τη μία κατάσταση πραγμάτων στη νέα με σαφήνεια και εξουσιοδότηση, ώστε να μην υπάρχει καμία πίσω πόρτα“, τονίζει.

Στη συνέντευξή του, ο Νορβηγός πρώην Υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι έχει καλυφθεί αρκετό έδαφος στις οκτάμηνες συνομιλίες Αναστασιάδη – Ακιντζί, όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι σε καμιά – δύο εβδομάδες θα έχουμε συμφωνία.
«Υπάρχουν μερικά σημαντικά ζητήματα, αλλά και όλες οι λεπτομέρειες που θα προκύψουν από αυτά τα ζητήματα. Έτσι, παίρνουμε το χρόνο που χρειαζόμαστε», δηλώνει ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι ίδιοι οι ηγέτες που έχουν και την ιδιοκτησία της διαδικασίας αναγνωρίζουν ότι δεν θα πρέπει να χάσουμε χρόνο, διότι η δυναμική δεν διαρκεί για πάντα.
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης καλύπτει τη χρηματοδότηση της λύσης και τις επαφές που ο ίδιος πραγματοποιεί. Ο κ. Έιντε ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι αριθμοί που δίνονται για το κόστος της λύσης είναι λάθος, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις τελικές παραμέτρους της λύσης, ιδίως για το περιουσιακό και το εδαφικό. Γι’ αυτό θεωρεί σημαντικό να προχωρήσουν τα θέματα αυτά, για να εργαστούν οι εμπειρογνώμονες πάνω στη χρηματοδότηση.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ υπογραμμίζει τη μεγάλη έμφαση που δίνεται στην ευρωπαϊκή διάσταση της διευθέτησης, ενώ για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων εκτιμά πως από τη στιγμή που θα υπάρχει επαρκής εμπιστοσύνη και αξιοπιστία για το πού πηγαίνει η διαδικασία σε όλα τα άλλα κεφάλαια, θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπιστούν σωστά τα θέματα ασφάλειας.
Στο ερώτημα αν όταν απέστειλε στους εμπλεκόμενους τις προσκλήσεις για το Νταβός υπολόγιζε ότι θα είχε σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδο στο Κυπριακό, ο κ. Έιντε απαντά πως κι αυτός να μην εργαζόταν για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το Κυπριακό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Οσο για τους ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων, λέει ότι οι Πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Τουρκίας έρχονται κάθε χρόνο στο Νταβός, ενώ ο κ. Τσίπρας θα έχει χρήσιμες συναντήσεις για την οικονομία.
Ακολουθεί ολοκληρωμένη η συνέντευξη του κ. Ειντε στο ΚΥΠΕ.
ΕΡ: Ένας Ελληνοκύπριος πολιτικός αρχηγός είπε σήμερα (σσ:χθες) ότι η διευθέτηση του Κυπριακού είναι κοντά, αλλά ακόμη μακριά. Νομίζω κάτι ανάλογο είπατε κι εσείς πριν λίγο. Τι εννοείτε;
AΠ: Σήμερα κλείνουν ακριβώς οκτώ μήνες από τότε που έλαβε χώρα η πρώτη επίσημη συνάντηση μεταξύ Ακιντζί και Αναστασιάδη. Έγινε στις 15 Μαΐου και μέχρι σήμερα συνομιλούν επίσημα ακριβώς επί οκτώ μήνες. Είναι για οκτώ μήνες που – τόσο κατά την άποψή μου όσο και τη δική τους – συνομιλούμε για να προχωρήσουμε (τη διαδικασία) προς τα εμπρός, από τις διαφορές προς τη μεγαλύτερη ενότητα. Εχει καλυφθεί αρκετό έδαφος, αλλά όπως είναι πολύ φυσικό, λογικό και φυσιολογικό, σε κάποιο στάδιο φτάνεις σε ορισμένα από τα δυσκολότερο θέματα. Αυτό συμβαίνει τόσο επειδή έχεις απαλλαγεί από τα υπόλοιπα, όσο κι επειδή έχεις την αυτοπεποίθηση να ασχοληθεί μ’ αυτά. Όμως αυτό δεν τα κάνει ευκολότερα.
Είναι σημαντικό να πούμε ότι ο ρυθμός – η κατεύθυνση – είναι σαφής και καλή, αλλά σε αυτό το περίπλοκο πεδίο νομίζω είναι σημαντικό ότι όλοι μας είμαστε σαφέστεροι ως προς τούτο: Δεν απέχουμε μόλις κανά δύο εβδομάδες από τη συμφωνία. Δεν συμβαίνει αυτό. Όμως – κατά την άποψή μου – είναι σαφώς εντός των δυνατοτήτων των δύο ηγετών. Εχω παρατηρήσει ότι η δέσμευση των κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί να βρεθεί μια λύση είναι πολύ πραγματική και κατ’ ακρίβεια ενισχύθηκε στην πορεία.
Υπάρχουν μερικά σημαντικά ζητήματα, αλλά στη συνέχεια υπάρχουν και όλες οι λεπτομέρειες που θα προκύψουν από αυτά τα ζητήματα. Έτσι, παίρνουμε το χρόνο που χρειαζόμαστε. Αλλά και οι ίδιοι οι ηγέτες δηλώνουν ότι δεν θα πρέπει να χάσουμε χρόνο, διότι η δυναμική δεν διαρκεί για πάντα και σχεδόν όλοι στο Συμβούλιο Ασφαλείας – στην πραγματικότητα όλοι – επανέλαβαν ότι η ιστορική αυτή ευκαιρία θα πρέπει να επιτύχει.
Όμως επιμένω σθεναρά σ’ ένα από τα ζητήματα που έχουμε δώσει μεγαλύτερη έμφαση στους τελευταίους μήνες, στις οικονομικές πτυχές της διευθέτησης. Όπως μου λένε όλοι οι επιχειρηματίες της Κύπρου που γνωρίζω, ο διαχωρισμός επιφέρει ένα μεγάλο κόστος αρνητικών ευκαιριών και η επανένωση της Κύπρου θα δημιουργήσει οικονομικές ευκαιρίες. Δηλαδή, θέσεις εργασίας, ευημερία, ευκαιρίες και ασφάλεια για όλους. Για την επίτευξη των αποτελεσμάτων αυτών, νομίζω ότι είναι σημαντικό να μην μιλάμε μόνο με τα δημόσια ιδρύματα, αλλά επίσης να εμπλέξουμε τους ιδιώτες.
Χρηματοδότηση της λύσης
ΕΡ: Έχετε βρει έναν τρόπο για τη χρηματοδότηση της λύσης;
ΑΠ: Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα στο οποίο εργαζόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είναι απλά να βγούμε έξω και να βρούμε έναν τρόπο.
ΕΡ: Βρίσκετε ανοιχτές πόρτες; Ακούτε ιδέες από μεγάλα ιδρύματα και ιδιαίτερα μεγάλους δανειστές;
ΑΠ: Ναι. Βλέπω πολλούς καλούς ανθρώπους να σκέφτονται πολύ δημιουργικά, τόσο σχετικά με τις δυνατότητες δημόσιας χρηματοδότησης, αλλά όσο και για να συνδεθούν κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα με σχέδια για τη διευθέτηση, ως μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Είχα συγκεκριμένες συζητήσεις με ανθρώπους που ενδιαφέρονται πραγματικά για αυτό.
ΕΡ: Ελπίζω να είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται να φέρει άλλο ένα μνημόνιο και βαρύ φορτίο στις δύο κοινότητες, σαν αυτό που επιβλήθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης…
ΑΠ: Η προϋπόθεση γι αυτό είναι να μην το αφήσουμε στους Κύπριους φορολογούμενους, αλλά να εξασφαλίσουμε πραγματικό χρήμα για να πληρώσουμε το αρχικό κόστος. Θέλω επίσης να πω – από τη στιγμή που με ρωτάτε – ότι ο κόσμος μιλά για το κόστος σαν να είναι χρήματα που θα πετάξουμε. Στην πραγματικότητα είναι χρήματα που οι άνθρωποι θα πάρουν, χρήματα που θα κυκλοφορήσουν. Υποθέτουμε ότι ο δημόσιος τομέας, ο ιδιωτικός ή συνδυασμός των δύο και πολλά άτομα θα λάβουν αποζημίωση. Αυτά τα χρήματα δεν φεύγουν από την Κύπρο, αλλά έρχονται. Το αντίθετο συμβαίνει, τα λεφτά μπαίνουν στην Κύπρο, δεν βγαίνουν έξω.
ΕΡ: Και τα ποσά είναι σχεδόν τα ίδια. 25 δις το κόστος, 25 και το όφελος…
ΑΠ: Ποτέ δεν έχω σχολιάσει αυτά τα στοιχεία, διότι κανείς δεν ξέρει. Δεν μπορεί να ξέρει. Κάθε αριθμός που έχω δει είναι μάλλον λάθος, διότι βασίζεται σε σχετικά χοντρούς υπολογισμούς, χωρίς κατ’ ακρίβεια να ξέρουμε όλες τις πραγματικότητες για το τι θα επιφέρει η συμφωνία για το περιουσιακό.
ΕΡ: Και το εδαφικό επίσης;
ΑΠ: Ακριβώς. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι οι αριθμοί που δίνονται είναι μάλλον λάθος. Αλλά δεν έχω ακόμη το σωστό αριθμό, γιατί δεν μπορώ.
Γι αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πρόοδος στα θέματα αυτά. Για να είναι σε θέση οι εμπειρογνώμονες να εργαστούν πάνω στη χρηματοδότηση, είναι αναγκαίο να γνωρίζουν τις παραμέτρους – αυτό που θα χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί. Μέχρις ότου οι ηγέτες συμφωνήσουν πάνω στα θέματα αυτά, η εργασία (των εμπειρογνωμόνων) δεν μπορεί στην πραγματικότητα να ξεκινήσει.
Έτσι, τώρα συγκεντρώσαμε πολύ καλούς Κύπριους εμπειρογνώμονες στην ομάδα εργασίας για την οικονομία, καθώς και από το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα, της ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τώρα και του ιδιωτικού τομέα. Μιλώ με ανθρώπους στο Λονδίνο. Πολλοί άνθρωποι, μερικά από τα καλύτερα μυαλά του κόσμου στα θέματα αυτά, εργάζονται τώρα για το Κυπριακό. Όμως θα πρέπει να δοθούν κάποια στοιχεία ώστε να έχουμε αποτελέσματα και τα στοιχεία αυτά δεν υπάρχουν ακόμη.
Η διευθέτηση πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές της ΕΕ
ΕΡ: Δηλώσατε την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη προς την “Καθημερινή” ότι το θέμα για την αγορά περιουσίας – για παράδειγμα είμαι Ελληνοκύπριος και θέλω να αγοράσω ακίνητο στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και να εγκατασταθώ εκεί χωρίς δικαίωμα ψήφου – έχει ήδη διευθετηθεί και συμφωνηθεί. Όντως συμβαίνει;
ΑΠ: Έχω επίσης δηλώσει στην ίδια συνέντευξη ότι η γενική παραδοχή αυτών των συνομιλιών, καθώς όσων άλλων γνωρίζω, είναι ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Αλλά έλεγα και νομίζω ότι είναι πολύ γνωστό, πως η διευθέτηση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις οποίες συνεπάγεται το δικαίωμα ψήφου, για παράδειγμα και οι απαντήσεις αυτές απορρέουν από αυτό.
ΕΡ: Αν αυτό ισχύει για αυτό καθαυτό το περιουσιακό ζήτημα, τότε έχουμε λύσει σχεδόν όλο το πρόβλημα.
ΑΠ: Αυτό θα δώσει την ευκαιρία να αγοράσουν και να εγκατασταθούν. Ναι, αλλά στην ιστορική ιδιοκτησία …
ΕΡ: Εννοείτε πως σ’ αυτή θα ισχύσουν διαφορετικά κριτήρια;
ΑΠ: Το πρόβλημα δεν είναι η μελλοντική ιδιοκτησία. Το πρόβλημα δεν είναι στην αγορά. Το πρόβλημα έγκειται στο ποιος θα πάρει πίσω μια συγκεκριμένη περιουσία. Θα πάρει εναλλακτική περιουσία; Θα πάρει τα χρήματα; Αυτά είναι μέρος της συμφωνίας στο περιουσιακό, αλλά όπως είπα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η μεγάλη έμφαση στην ευρωπαϊκή διάσταση της διευθέτησης – όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης και των θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – που θα διέπει τη συμφωνία και όλες τις πτυχές της θα έχει μια μετασχηματιστική επίδραση σε πολλές από τις θέσεις.
Διεθνείς πτυχές
ΕΡ: Στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα – κατ’ ακρίβεια στην 7η παράγραφο – λέει ότι η αίσθηση σας μιλώντας με τις δύο πλευρές είναι ότι είναι έτοιμες να συζητήσουν τις διεθνείς πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Τι εννοείτε; Είναι όντως τα μέρη έτοιμα να συζητήσουν τις διεθνείς πτυχές;
ΑΠ: Θέλω να πω, πως συμφωνούμε ότι αυτό θα γίνει στο τέλος, αλλά προετοιμάζονται για το χρονικό διάστημα που μπορεί να γίνει και αφορά σε πολλά μέρη. Περιλαμβάνει προφανώς πρώτα απ’ όλα τις δύο πλευρές, το Συμβούλιο Ασφαλείας και τους βασικούς παίκτες. Γίνονται προετοιμασίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν τα συμπεράσματα, όμως συμβαίνουν διαπραγματεύσεις.
ΕΡ: Από τις αντιδράσεις και τις δηλώσεις των εγγυητριών δυνάμεων, δεν έχετε την αίσθηση ότι δύο από αυτές συμφωνούν πως δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν εγγυήσεις και μόνο η Τουρκία επιμένει; Ή η εικόνα είναι διαφορετική;
ΑΠ: Επειδή την ηγεσία αυτής της διαδικασίας έχουν οι ηγέτες και δεδομένου ότι οι πραγματικές διαπραγματεύσεις στο θέμα αυτό δεν έχουν αρχίσει, δεν έχω το δικαίωμα να πω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Είπα – και το επαναλαμβάνω – ότι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις μεταφέρουν σε μένα και μεταξύ τους και προς τον υπόλοιπο κόσμο, ότι θέλουν να δουν το πρόβλημα λυμένο και συνειδητοποιούν ότι αυτό έχει να κάνει κάπως μ’ αυτούς, ότι πρέπει να κάνουν κάτι με τις πολιτικές τους προκειμένου να φτάσουμε εκεί.
ΕΡ: Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να έχουμε μια λύση σε κάθε άλλη πτυχή εκτός των εγγυήσεων, της παρουσίας των στρατευμάτων και της ασφάλειας;
ΑΠ: Νομίζω και όχι και ναι. Όχι, με την έννοια ότι μπορεί να ολοκληρωθεί το συνολικό πακέτο των θεμάτων μόνο στο τελικό στάδιο και δεν θα έχουν μπει στο πλάι άλλα ζητήματα. Η στιγμή όπου θα υπάρχει επαρκής εμπιστοσύνη και αξιοπιστία για το πού πηγαίνουμε σε όλα τα άλλα κεφάλαια, θα είναι η κατάλληλη στιγμή για αντιμετωπίσουμε σωστά τα θέματα ασφάλειας.
Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω αυτό που μόλις είπα έξω από το Σ.Α. Το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων έχει ασφαλώς στρατιωτικές πλευρές, αλλά το κλειδί για μια καλή λύση βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται στη συνολική διευθέτηση. Και οι δύο κοινότητες πρέπει εξίσου να γνωρίζουν τι θα βγει. Θα τους δώσει καλύτερη αίσθηση της ασφάλειας και λιγότερο φόβο από αυτόν που η ιστορία προκαλεί. Είναι λοιπόν σ’ αυτά η παρουσία των στρατευμάτων και οι εγγυήσεις, αλλά είναι κι ένα ευρύτερο θέμα. Ευτυχώς, καμία πλευρά δεν θέλησε να ξεκινήσουμε από εκεί, όλοι ήθελαν να πάμε καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος.

Επόμενα βήματα

ΕΡ: Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
ΑΠ: Η επόμενη συνάντηση των ηγετών είναι στις 29 Ιανουαρίου, μετά από το Νταβός και νομίζω ότι καθώς θα βρεθούμε μαζί και πάλι την προσεχή εβδομάδα, θα συζητήσουμε το πώς θα οργανώσουμε το επόμενο κομμάτι.
Θέλω να πω κάτι ακόμα, το οποίο μοιράστηκα με το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Και εγώ και η Λίζα (σσ: Μπάτενχαϊμ) και όλοι στην ομάδα μας προσπαθούμε να βοηθήσουμε τη διαδικασία να αποδώσει, όμως αυτοί (οι ηγέτες) έχουν την ιδιοκτησία της. Είναι οι ηγέτες της Κύπρου που κατέχουν τη διαδικασία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι στο χέρι μου να αποφασίσω την ταχύτητα, ή το ρυθμό ή την μορφή των συνομιλιών. Αυτό είναι κάτι που οι ίδιοι αποφασίζουν.
ΕΡ: Αλλά μετά από ένα σημείο η δυναμική θα χαθεί, οπότε ίσως έχετε κάτι στο μυαλό σας. Τι;
ΑΠ: Ακριβώς! Το οποίο συζητώ συχνά με τους ηγέτες, όταν θέλουν τη συμβουλή μου.
ΕΡ: Μετά την επίτευξη της συμφωνίας και πριν από τα δημοψηφίσματα, θα έχουμε μεγάλη χρονική περίοδο εφαρμογής; Ή μετά τα δημοψηφίσματα πρόκειται να είμαστε έτοιμοι και όλα θα είναι στη θέση τους;
ΑΠ: Αυτό είναι σημαντικό. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να είναι έτοιμα για να τεθούν σε εφαρμογή. Αλλά σε ορισμένα θέμα θα χρειαστούν μεταβατικές περίοδοι και αναλόγως των θεμάτων θα έχουν διαφορετική διάρκεια. Νομίζω ότι το κλειδί είναι, όσο πολύ καιρό χρειάζεται και όσο το δυνατόν συντομότερο. Αλλά αυτό πρέπει να είναι σαφές!
Το σημαντικότερο είναι πριν από την εφαρμογή (της διευθέτησης) να είσαι ξεκάθαρος σ’ αυτό, έτσι ώστε να μην είναι χύμα. Νομίζω ότι ένα πράγμα πολύ σημαντικό και για τις δύο κοινότητες είναι πως δεν πρέπει να υπάρχει κενό. Δεν θέλουμε κενό. Περνάμε από τη μία κατάσταση πραγμάτων στη νέα με σαφήνεια και εξουσιοδότηση, ώστε να μην υπάρχει καμία πίσω πόρτα …
Νταβός
ΕΡ: Έχω την εντύπωση πως όταν στείλατε τις προσκλήσεις για το Νταβός στους ηγέτες της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας και τους δύο Κύπριους ηγέτες, βλέπατε διαφορετικά την πορεία των διαπραγματεύσεων. Πιθανώς να υπολογίζατε ότι θα ήμασταν πολύ πιο κοντά από ό, τι είμαστε τώρα. Έτσι το βλέπω. Πώς το σχολιάζετε;
ΑΠ: O Κάμερον και όλοι οι προκάτοχοί του, εξ όσων μπορώ να θυμηθώ, ήταν πάντα εκεί. Οι Τούρκοι ηγέτες βρίσκονται σχεδόν πάντα εκεί και ο Νταβούτογλου θα ήταν εκεί σε κάθε περίπτωση, για λόγους εντελώς άσχετους από αυτό. Το ίδιο αληθεύει για τον Τσίπρα. Εξελέγη στα τέλη του Ιανουαρίου του 2015, μετά το τελευταίο Νταβός. Θα είναι το πρώτο Νταβός που θα μπορέσει να συμμετάσχει και η Ελλάδα είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά. Με δεδομένες τις υψηλές παρουσίες ατόμων με μεγάλο ενδιαφέρον για την παγκόσμια οικονομία, το να συμμετάσχει ο Τσίπρας όπως και το να εμπλακούν με τον Τσίπρα, μπορείτε να φανταστείτε ότι είναι πολύ ενδιαφέρον. Έτσι είμαστε ευτυχείς που έρχεται.
Μην πιστέψετε ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι έρχεται λόγω του Κυπριακού. Είμαι πολύ χαρούμενος που έρχεται, γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα για να συζητήσω με τον Τσίπρα … Αν το δείτε από κυπριακή οπτική γωνία θα πιστέψετε ότι όλοι τους έρχονται λόγω του Κυπριακού, όμως κάνουν άλλα πράγματα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν επίσης άλλες διεθνείς υποχρεώσεις και οι ατζέντες τους είναι πολύ γεμάτες με αρκετά θέματα που έχουν πολύ μικρή σχέση με την Κύπρο.
Προσπαθούμε να πιάσουμε τον παλμό του κόσμου και η σκέψη του διοικητικού μας συμβουλίου ήταν ότι, όπως ακριβώς καλούμε κόσμο από την Κολομβία, τη Μέση Ανατολή και από άλλες εν εξελίξει διαδικασίες, πιστεύουμε ότι είναι πολύ σχετικό και ενδιαφέρον να έχουμε και την Κύπρο, η οποία τώρα είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Πιστεύω ότι και αν ακόμα δεν εργαζόμουν εκεί, η Κύπρος θα ήταν ψηλά στην ημερήσια διάταξη ούτως ή άλλως, γιατί βλέπουν ότι κάτι κινείται.
Μόλις άκουσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως τώρα συζητούν για τη Λιβύη. Δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Ίσως αύριο ή την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσουν την Υεμένη ή τη Συρία. Η Κύπρος είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις όπου η διεθνής κοινότητα στέκεται με ομοψυχία, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω ότι είναι μια καλή ιδέα να έχουμε τώρα εκεί τους ηγέτες που οδηγούν τη διαδικασία. Καλέσαμε πέρυσι τον Αναστασιάδη, αλλά πριν από αυτόν νομίζω ότι ο τελευταίος Πρόεδρος της Κύπρου που παρέστη ήταν ο Βασιλείου.
Δεν ήταν λοιπόν πάντα η Κύπρος εκεί, όμως η Κύπρος είναι πλέον ψηλά στην ατζέντα και πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να τους συναντήσουν και να τους ακούσουν.                             http://mignatiou.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;