Τι θα μας βρει το 2016; Τρεις κορυφαίοι μελλοντολόγοι αποκαλύπτουν

 
Τρεις κορυφαίοι μελλοντολόγοι του πλανήτη αποκαλύπτουν τις τάσεις που θα επικρατήσουν τη νέα χρονιά στις επιχειρήσεις, την τεχνολογία και τον τρόπο ζωής μας
Στο εξωτερικό τους μελλοντολόγους τους έχουν περί πολλού και όχι αδίκως αφού αυτός που διαβάζει σωστά τα σημάδια έχει το πλεονέκτημα του μη αιφνιδιασμού και φυσικά, της πρωτοπορίας. Συνήθως εδώ, το μυαλό πολλών τείνει να πηγαίνει αλλού (μαντείες, καφέδες κλπ κλπ). Όμως, αυτό που κάνει ένας μελλοντολόγος είναι να ανιχνεύει το μέλλον μέσα από τις αμέτρητες πληροφορίες και την γνώση που δίνει το παρόν. Πολλές φορές είναι και ένας οραματιστής που προβλέπει τις τάσεις και ελπίζει σε μια καλύτερη κοινωνία.  Σε κάθε περίπτωση, η Σέριλ Κόνελι, ο Τζακ Ούλντριχ και η Δρ. Άννι Λιζ Κάερ είναι κορυφαίοι στο είδος τους και αναγνωρισμένοι και αυτό στο οποίο συμφωνούν είναι πως το 2016 θα είναι μεν μια χρονιά με προκλήσεις, αλλά και με ευκαιρίες για εκείνους που σε κάθε τομέα θα αποδείξουν πως έχουν έμπνευση, ευφυΐα και  ταυτότητα… Αλλά ας δούμε τι λέει ο καθένας ξεχωριστά.

Σέριλ Κόνελι: Τι θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις και όλες τις μπράντες το 2016

 

Η Σέριλ Κόνελι είναι εδώ και δέκα χρόνια η αποκλειστική μελλοντολόγος της αυτοκινητοβιομηχανίας Ford. Διότι η κορυφαία αμερικανική εταιρία, όπως και πολλές άλλες της κλάσης της, παίρνουν στα σοβαρά το μέλλον τους. Στην έκθεση, λοιπόν, με τον τίτλο «Κοιτάζοντας Παραπέρα με την Ford 2016» (να σημειωθεί ότι η εταιρεία δημοσιεύει ευρέως τις συγκεκριμένες εκθέσεις μόλις από το 2011) η Κόνελι υιοθετεί μια αισιόδοξη στάση. «Παρά την οικονομική αβεβαιότητα που έχει ταρακουνήσει την Ευρώπη, την τραγική προσφυγική κρίση και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο κόσμος εμφανίζεται εκπληκτικά ανθεκτικός, αντί να είναι βυθισμένος στην απόγνωση, και κινείται πέρα από τους δοκιμασμένους μηχανισμούς. Μπορεί αυτό να ακούγεται λίγο γλυκερό αλλά αυτά που παρατηρώ με κάνουν να νιώθω μια άλλη ποιότητα. Εκείνη που επιτρέπει στους ανθρώπους να αναζητούν το καλύτερο σε άλλους ανθρώπους» υπογραμμίζει η Κόνελι, η οποία έχει ανακηρυχθεί από την Fast Company ως ένας από τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους στις επιχειρήσεις. Κατά την Κόνελι, τέσσερις βασικές τάσεις θα επικρατήσουν το 2016:

1. Οι άνθρωποι ψάχνουν για ήρωες στον τόπο τους

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση της Ford, το 68% των ενηλίκων σε όλον τον κόσμο είναι απογοητευμένο από τους τοπικούς άρχοντες και τους πολιτικούς ηγέτες. Ωστόσο, θα συνεχίσουν να αναζητούν ανθρώπους που ξεχωρίζουν στον τόπο τους και οι οποίοι επαναπροσδιορίζουν το τι σημαίνει καλός πολίτης. Αυτοί θα είναι και το 2016 άνθρωποι με όραμα και προσφορά, όπως για παράδειγμα ένας πρώην εργαζόμενος στη Wall Street, ο οποίος άνοιξε πιτσαρία που χρεώνει 1 δολάριο το κομμάτι και ενθαρρύνει τους πελάτες της να δωρίσουν ένα ακόμα δολάριο για να δοθεί ένα ακόμα κομμάτι σε έναν άστεγο.

 

2. Συνειδητότητα: Αποτελεί πια βασική τάση

Η έννοια της συνειδητότητας, δηλαδή της ήρεμης αναγνώρισης των συναισθημάτων, των σκέψεων και της αίσθησης του σώματος με την επικέντρωση του νου στο τώρα,  δεν είναι κάτι το καινούργιο. Ωστόσο, το 2016  ολοένα περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν την ανάγκη για συλλογισμό και ανασύνταξη. «Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή τάση η οποία θα γίνει εμφανής σε μέρη που θα σας εκπλήξουν» τονίζει η Κόνελι και φέρνει ως παράδειγμα την Yahoo! Japan, η οποία προσπαθεί να διδάξει στους εργαζομένους της πρακτικές συγκέντρωσης και διαλογισμού, αλλά και τους ειδικούς χώρους σε αεροδρόμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ που δημιουργούνται για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να κάνουν γιόγκα ή να διαλογιστούν ενώ περιμένουν για την πτήση τους!

3. Τα ψώνια γίνονται πιο προσωπικά

Το 81% των Ευρωπαίων καταναλωτών λέει, βάσει της έρευνας της Ford, ότι ευχαρίστως θα πλήρωνε κάτι παραπάνω για μια καλύτερη εξυπηρέτηση και σαφώς πιο προσωπική εμπειρία αγορών. «Οι άνθρωποι δεν επισκέπτονται απλά τα καταστήματα για να αγοράσουν πράγματα. Πλέον, περιμένουν μια εμπειρία που θα δημιουργήσει μια πιο ουσιώδη σχέση με την φίρμα» εξηγεί η μελλοντολόγος της Ford. Στην Ιαπωνία αλυσίδα καταστημάτων ρούχων χρησιμοποιεί high-tech εικονικά μανεκέν και όταν οι πελάτες βρίσκονται κοντά σε αυτά κρατώντας κάποια ρούχα, τα συγκεκριμένα κομμάτια εμφανίζονται πάνω τους. Η Burberry’s, από την άλλη πλευρά, έβαλε στα καταστήματά της στο Λονδίνο διαδραστικούς καθρέφτες.

 

4. Ευέλικτη εργασία σε όλα τα επίπεδα

Χάρη στην τεχνολογία όλο και λιγότεροι άνθρωποι θα συγκεντρώνονται σε γραφεία. Η τάση αυτή θα γίνει ακόμα εντονότερη το 2016 και μάλιστα σε ειδικότητες και τομείς που θα εκπλήξουν. Η νεοφυής επιχείρηση Chief Outsiders με έδρα το  Τέξας παρέχει ανώτερα στελέχη μάρκετινγκ σε περιορισμένη βάση, ενώ μια άλλη εταιρία δίνει προσωρινά πρόσβαση σε οικονομικούς διευθυντές. Στην σημερινή μη προβλέψιμη παγκόσμια οικονομία το freelancing γίνεται βασική τάση.

Τζακ  Ούλντριχ: Τεχνολογίες που θα μετασχηματίσουν τον κόσμο το 2016

 

Αν ρωτήσετε τον διεθνώς αναγνωρισμένο μελλοντολόγο, συγγραφέα και ομιλητή Τζακ Ούλντριχ πώς θα είναι το μέλλον, το πιθανότερο είναι να σας απαντήσει «προβλέψιμα απρόβλεπτο…». Και πώς προετοιμαζόμαστε, λοιπόν, για το απρόβλεπτο; «Το κλειδί είναι να αγκαλιάσουμε το παράδοξο: Μαθαίνοντας πώς να ξεμάθουμε, με το να σκεφτόμαστε το αδιανόητο, να αναγνωρίζουμε πως η αποτυχία είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας και κατανοώντας πως η συνειδητοποίηση της άγνοιάς μας είναι κλειδί της αληθινής σοφίας» υπογραμμίζει ο Ούλντριχ και για το 2016 μας παραπέμπει στα λόγια του Ηράκλειτου : «Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά».  Να οι έξι τεχνολογίες που κατά τον ίδιο, θα αλλάξουν την ζωή μας το2016.

1. Blockchain ή ελληνιστί «ψηφιακό κατάστιχο οικονομικών συναλλαγών»

To Blockchain  είναι ένα διανεμημένο, ψηφιακό καθολικό σύστημα οικονομικών συναλλαγών και είναι γνωστό ως η πλατφόρμα πάνω στην οποία δημιουργήθηκε το Bitcoin (το ψηφιακό νόμισμα). Ουσιαστικά, το blockchain είναι μια βάση δεδομένων που μοιράζεται από όλους τους συμμετέχοντες στο σύστημά του και περιέχει πλήρες ιστορικά συναλλαγών. Ο Τζακ Ούλντριχ πιστεύει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό στο εξής τις εμπορικές συναλλαγές και τα συμβόλαια μεταξύ των ατόμων. Ο Economist το αποκαλεί «μηχανή εμπιστοσύνης», ενώ η ισπανική τράπεζα Santander εκτιμά πως το Blockchain θα εξοικονομήσει στην τραπεζική βιομηχανία περί τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2022.

2. Κάμερες εικονικής πραγματικότητας

Η Samsung έχει φτιάξει το Oculus και η Microsoft το Hololens. Και τα δύο αυτά gadgets εικονικής πραγματικότητας έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον αλλά εκείνο που φαίνεται πως θα κάνει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση είναι η νέα κάμερα ψηφιακής πραγματικότητας Ozo της Nokia.  Επαγγελματίες στον χώρο της εκπαίδευσης, της ιατρικής και του αθλητισμού ήδη την περιμένουν με αγωνία εντός της νέας χρονιάς.

 

3. Πραγματικό vegan τυρί

Το να φτιάξεις γάλα αγελάδας αλλά χωρίς την αγελάδα ακούγεται οξύμωρο αλλά η τεχνολογία υπάρχει και το 2016 ενδέχεται να πετύχει τον συγκεκριμένο στόχο. Η εταιρία Counter Culture Labs εργάζεται εντατικά πάνω σε αυτό και εφόσον το πετύχει θα χρησιμοποιήσει το γάλα της για την δημιουργία ενός πραγματικού χορτοφαγικού (vegan) τυριού. Αναμφίβολα, είναι πολλοί εκείνοι που θα προτιμήσουν είτε λόγω διατροφικών συνηθειών ή για περιβαλλοντολογικούς λόγους.

4. PowerPack: Η μπαταρία του Ίλον Μασκ

Είχαμε γράψει για αυτό το νέο προϊόν του επιχειρηματία-επενδυτή Ίλον Μασκ τον περασμένο Μάιο. Μετά από το αστραφτερό του ηλεκτρικό αυτοκίνητο ο Μασκ και η εταιρεία του Tesla έφτιαξαν την PowerPack, έναν νέο τύπο μπαταρίας, λεπτό, ελκυστικό και προσιτό οικονομικά, που επιτρέπει ενεργειακή αυτονομία. Η ζήτηση ήδη είναι μεγάλη και εντός του 2016 προβλέπεται ακόμα πιο αυξημένη τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις.

 

5. Nano-Steel ή το «Μέγα Ποντίκι» του χάλυβα

Μια startup με έδρα το Σιάτλ των ΗΠΑ ανέπτυξε μια νέα διαδικασία η οποία ενισχύει την αντοχή του χάλυβα δέκα φορές πάνω. Η τεχνολογία αυτή ήδη δοκιμάζεται στον πετρελαϊκό κλάδο και το 2016 αναμένεται να χρησιμοποιηθεί τόσο από τις αυτοκινητοβιομηχανίες με στόχο νέα μοντέλα που θα είναι ελαφρύτερα και πιο οικονομικά από πλευράς κατανάλωσης καυσίμων, όσο και από τον κατασκευαστικό κλάδο.

6. Παθητική Ακτινοβολία Ψύξης

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Stanford έχουν δημιουργήσει ένα νέο υλικό, το οποίο ταυτοχρόνως αντανακλά φως και εκπέμπει θερμότητα σε συχνότητες που το διοχετεύουν μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ψύξης χωρίς κλιματιστικά. Αυτό το καινοτόμο υλικό θα αρχίσει εντός του 2016 να τοποθετείται στις στέγες κτιρίων επιτρέποντας μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

Άννι Λιζ Κάερ: Νέα εποχή, νέες αξίες, νέοι τρόποι ζωής

Η Δανέζα Άννι Λιζ Κάερ είναι διακεκριμένη μελλοντολόγος και τις προβλέψεις της ζητούν μεγάλες εταιρίες, μεταξύ αυτών η Sony, η Nokia, η IKEA, η Gap, η Toyota και η Swarovski. Η εταιρία της Κάερ, η Kjaer Global, με έδρα το Λονδίνο, ειδικεύεται σε προβλέψεις που αφορούν στις διεθνείς καταναλωτικές τάσεις και τα πρότυπα ζωής. Η Κάερ αναγνωρίζει πως όσο αυξάνει η ποσότητα των διαθέσιμων πληροφοριών, τόσο και οι προκλήσεις μιας ουσιαστικής ανάλυσης μεγαλώνουν. Επιμένει πως πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι συμμετέχουμε στην διαμόρφωση του μέλλοντος και παρατηρεί ότι αλλάζουν τα συστήματα αξιών. «Με την κατανάλωση να μην είναι πια αυτοσκοπός στις κοινωνίες, οι άνθρωποι αποκτούν πια μια διαφορετική προσέγγιση απέναντι στο χρήμα, τη δαπάνη του και την αποταμίευσή του, αναζητούν προσωπική ενδυνάμωση και ψάχνουν να βρουν ένα νέο νόημα ζωής και προσωπική αξία» δηλώνει η Δανέζα μελλοντολόγος. Στην μελέτη της με τον τίτλο «Ένα Όραμα για το Μέλλον 2030 – Ανοίγοντας τον δρόμο σε έναν κόσμο που αλλάζει», η Κάερ εντοπίζει τις τάσεις και τις νέες αξίες που θα επηρεάσουν τις κοινωνίες, τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις όχι μόνον το 2016 αλλά και τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν.

1. Καθολική διαφάνεια

Αποτελεί σταδιακά τη νέα σταθερά. Διαφάνεια και εμπιστοσύνη πηγαίνουν χέρι-χέρι, ειδικά σε έναν κόσμο ηλεκτρονικής έκθεσης. Επομένως, το μέλλον του καθενός μας θα βασίζεται στην ευθύνη και θα απαιτεί προσωπική και ειλικρινή προσέγγιση και δίκαιη χρήση και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων.

2. Τεχνολογία της Ενδυνάμωσης και της Ευκολίας

Οι νέες γενιές μεγαλώνουν με ελευθερίες που έχουν δημιουργηθεί από την τεχνολογία και την κουλτούρα του μοιράσματος και επομένως απαιτούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης και της ευκολίας στην διαχείριση προσωπικής ζωής, εργασίας και κοινωνικότητας.

3. Παγκοσμιοποίηση με τοπικό άρωμα

Τα νέα φωτεινά επιχειρηματικά μοντέλα δεν είναι ποτέ ανώνυμα. Προσαρμόζονται στις τοπικές κοινωνίες και επιτρέπουν στους ανθρώπους να συνδέονται πέρα από τα σύνορα.

4. Καθαρή ενέργεια και συνειδητή κατανάλωση

Μαζί με τη διαφάνεια έρχεται ως νέα σταθερά και ο βιώσιμος τρόπος ζωής και ανάπτυξης. «Πράσινες» πρωτοβουλίες που εμπνέουν πίστη και εμπιστοσύνη και εταιρείες που υπόσχονται ένα οικολογικά έξυπνο μέλλον θα επικρατήσουν.

 

5. Καλύτερος κόσμος

Μια γενναιόδωρη και ηθική στάση ζωής ως απάντηση στις ανισότητες εντός μιας κοινωνίας θα δρέψει καρπούς.

6. Προσωπική ευεξία

Υπάρχει έντονη ανάγκη για λιγότερο άγχος και καλύτερη ποιότητα ζωής και αυτό θα οδηγήσει στην άνοδο του life coaching (μέντορες, σύμβουλοι ζωής), του υγιεινού τρόπου ζωής και της προσωπικής φροντίδας.

7. Το κυνήγι της ευτυχίας

Σταδιακά κυβερνήσεις, εταιρίες και άτομα κοιτάζουν πέρα από τα μεγέθη και τους ισολογισμούς. Αν κάτι είναι απολύτως βέβαιο, είναι πως την επόμενη δεκαετία το θέμα αυτό, της ευτυχίας, θα είναι «καυτό» για τον κόσμο των επιχειρήσεων.    http://news247.gr                                             

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;