«Εκανα λάθος για την Ελλάδα, αλλά η Κύπρος με δικαιώνει» (Κρούγκμαν)



                                                                                                 
  Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο προσωπικό του μπλογκ στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, παραδέχεται ότι έκανε λάθος στις προβλέψεις του για την Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Κύπρος φαίνεται πως δικαιώνει την ανάλυσή του.
Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο του ο Πολ Κρούγμαν γράφει ότι αν και η οικονομική ανάλυσή του για την Ελλάδα ήταν ορθή, δεν υπολόγισε σωστά την πολιτική διάσταση των εξελίξεων: «Τα τελευταία τρία χρόνια προέβλεπα ένα πιθανό σενάριο για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: μια τραπεζική κρίση, την οποία ακολουθούν περιορισμοί στις τραπεζικές αναλήψεις παρόμοιοι με το corralito στην Αργεντινή το 2001 και μετά - με το επιχείρημα κατά της εξόδου να έχει εξαλειφθεί - την επανεισαγωγή του εθνικού νομίσματος. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Παρά τις μεγάλες θυσίες, η προσήλωση της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας στο ευρώ αποδείχθηκε υπερβολικά ισχυρή. Η ανάλυσή μου για τα οικονομικά δεν ήταν λάθος, αλλά οι πολιτικές μου προβλέψεις ήταν άστοχες», γράφει.

Σύμφωνα πάντα με το διάσημο οικονομολόγο, η Κύπρος φαίνεται τώρα να δικαιώνει το πρώτο μέρος αυτού του σεναρίου. Και όπως αναφέρει η χώρα δεν έχει πλέον κανέναν λόγο να μείνει στο ευρώ.

«Ποιος είναι ο λόγος της παραμονής στο ευρώ; Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του ενιαίου νομίσματος έχει φύγει. Εν τω μεταξύ, το μέλλον της Κύπρου στο ευρώ είναι ένα μέλλον αποπληθωρισμού και καταστροφικής λιτότητας. Μπορεί η ελπίδα ότι κάποια μέρα με κάποιον τρόπο θα αποκατασταθεί το status quo ante να τα δικαιολογήσει όλα αυτά;» διερωτάται ο Πολ Κρούγκμαν.
 
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!