Γιατρός καταγόμενη από τα Χανιά η ηρωική παιδίατρος του Βρετανού Πρωθυπουργού Ν. Κάμερον

Μια γιατρός καταγόμενη από τα Χανιά, είναι η ηρωική παιδίατρος του εν ενεργεία Πρωθυπουργού της Αγγλίας Ντέιβιντ Κάμερον, όπως ο ίδιος «ομολόγησε» στην Daily Mail σε εκτενές αφιέρωμα της...
εφημερίδας στους αφανείς ήρωες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Γηραιάς Αλβιόνας.

Η Mando Watchon το γένος Αναστασάκη με καταγωγή από τα Περβολαράκια Κισσάμου, συγγενής της γνωστής Χολιγουντιανής ηθοποιού Jennifer Aniston (το Aniston, προέρχεται από το Αναστασάκη), διαπρέπει ως γιατρός σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αγγλίας ενώ δεν ξεχνά την κρητική της καταγωγή αφού κάθε καλοκαίρι ανελλιπώς επισκέπτεται την Κίσσαμο για διακοπές.

Η γνωριμία της με τον Κάμερον ήρθε σε μια τραγική για τον ίδιο στιγμή, λίγο πριν χάσει τον μόλις 6 ετών γιο του από μια πάθηση που ονομάζεται το σύνδρομο Οχταχάρα, και αποτελεί μια πολύ βαριάς μορφή επιληψίας με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της εγκεφαλικής παράλυσης.

Η Mando εκείνη την εποχή εργάζονταν ως παιδίατρος στο Imperial Healthcare NHS Trust, ένα δημόσιο Νοσοκομείο στο οποίο απευθύνθηκε ο Κάμερον δείχνοντας την εμπιστοσύνη του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Όπως φάνηκε πέντε χρόνια μετά τον τραγικό χαμό του γιού του, ο Κάμερον δεν ξέχασε ποτέ την αγάπη με την οποία η Mando τον φρόντισε κάνοντας ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν αλλά και κάτι παραπάνω.

Έτσι όταν η Daily Mail ζήτησε από τον Βρετανό Πρωθυπουργό να ορίσει δύο άτομα που ξεχώρισε κατά τη διάρκεια της εμπειρίας του στο ΕΣΥ, στα πλαίσια ενότητας που εγκαινίασε η εφημερίδα για το "Health Hero Award" (Βραβείο σε Ήρωα του ΕΣΥ), η πρώτη του επιλογή ήταν η Χανιώτισσα Μαντώ.

Όπως σημειώνει στην εφημερίδα ο Ν.Κάμερον το δικό του πρώτο βραβείο το δίνει στην «εκπληκτική» όπως χαρακτηρίζει παιδίατρο του Ivan που τον αγάπησε εμφανώς και στην κηδεία του θρήνησε πραγματικά.

Η Μαντώ στα μάτια του Κάμερον και της συζύγου του ήταν μια γιατρός που ποτέ δεν εγκατέλειψε τον Ιvan, ακόμα και όταν τα πράγματα ήταν φανερό ότι ήταν πολύ δύσκολα.

«Σου έδινε μια αίσθηση ασφάλειας γνωρίζοντας πως ότι ήταν δυνατόν να γίνει, θα το έκανε».

H Mando Watson με τη σύζυγο του Καμερον
"Η Μαντώ συνδύαζε την φροντίδα, την εξυπνάδα και την εκπαίδευση αλλά και την επιθυμία να δώσει όλο και κάτι παραπάνω. Δεν ψάχναμε το Άγιο Δισκοπότηρο για τον Ivan. Από πολύ νωρίς ξέραμε ότι δεν υπήρχαν πολλά πράγματα να κάνουμε ή να περιμένουμε, όμως η Mαντώ δεν εγκατέλειψε ποτέ», θυμάται ο Κάμερον.
Ποια είναι όμως η «εκπληκτική» γιατρός στην οποία «υποκλίνεται» ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας

Η Manto Watchon γεννήθηκε στην Αγγλία από Έλληνες γονείς.

Η μητέρα της Βασιλική (Κούλα) Αναστασάκη-Κασσιμάτη κατάγεται από τα Περβολαράκια Κισσάμου και είναι εξαδέλφη με τον πατέρα της γνωστής ηθοποιού Jennifer Aniston, τον Γιάννη Αναστασάκη (ο οποίος βρέθηκε στην Αμερική ως ηθοποιός και άλλαξε το επίθετό του σε Aniston).

Το 1955, μαζί με τον άντρα της μετανάστευσε στην Αγγλία ωστόσο φρόντισε να μην αποκοπεί ποτέ από την κρητική της καταγωγή.

Η Manto έκανε λαμπρές σπουδές στο Cambridge και εργάζεται ως διακεκριμένη παιδίατρος στην Αγγλία.

Κάθε καλοκαίρι έρχεται μαζί με τον άντρα της και τα δύο της παιδιά, για διακοπές στο χωριό της στην Κίσαμο, όπου διατηρεί ένα σπίτι και μικρή αγροτική περιουσία.

Η ίδια μιλάει άπταιστα ελληνικά ενώ και τα δύο της παιδιά κάθε Σάββατο πηγαίνουν σε ελληνικό σχολείο για να μάθουν τη γλώσσα.

Συγγενείς της Μαντώς από την Κίσσαμο την περιγράφουν σαν ένα πολύ σεμνό άτομο που αγαπάει τον τόπο της και την ιδιαίτερη πατρίδα της τα Χανιά.

Η Μαντώ με συγγενείς της σε τραπέζι στο Γαλατά
Μάλιστα παρόλο που ο σύζυγος της είναι Άγγλος, λατρεύουν και οι δύο την Ελλάδα και τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και γι' αυτό παντρεύτηκαν στην χώρα μας κι έδωσαν στα παιδιά τους τα αρχαία ονόματα Έκτωρ και Αλέξανδρο
Από διακοπές της Μαντώ μαζί με τη μητέρα της και άλλους συγγενείς στο Μαράθι
flashnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!