Ανταρκτική: ξεκίνησε η γεώτρηση προς την αρχαία υπόγεια Λίμνη Έλσγουρθ




Ομάδα 12 επιστημόνων και μηχανικών ξεκίνησε τις εργασίες προσέγγισης της Λίμνης Έλσγουορθ στην Ανταρκτική η οποία βρίσκεται κάτω από τον πάγο.Για τη γεώτρηση, χρησιμοποιείτε μια αντλία υψηλής πίεσης η οποία ρίχνει αποστειρωμένο νερό θερμοκρασίας λίγο κάτω από 100 βαθμούς Κελσίου, ώστε να ανοίξει δίοδο σε ένα στρώμα πάγου πάχους τριών και πλέον χιλιομέτρων.Στόχος είναι η ανάλυση των υδάτων της λίμνης τα οποία έχουν μείνει ανέγγιχτα για 500.000 χρόνια.

Η διαδικασία θα διαρκέσει πέντε ημέρες και θα ακολουθήσει μια ταχεία επιχείρηση συλλογής δειγμάτων πριν η δίοδος παγώσει εκ νέου και κλείσει.Η λίμνη Έλσγουορθ είναι μία από τις 400 και πλέον λίμνες της Ανταρκτικής που βρίσκονται κάτω από τον πάγο και επελέγη επειδή θεωρείται σχετικά προσβάσιμη, ενώ η περιοχή φημίζεται για τους θυελλώδεις ανέμους και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν.

Οι Βρετανοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί υπό “αποστειρωμένες” συνθήκες καθώς πρόκειται για μια “παρθένα” περιοχή η οποία δεν πρέπει να ρυπανθεί από ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ο επικεφαλής επιστήμονας καθηγητής Σίγκερτ δήλωσε στο BBC πως η αναζήτηση και εξεύρεση ζωής σε ακραίες συνθήκες, σε συνθήκες απόλυτου σκότους, μπορεί να δημιουργήσει προσδοκίες για ανακάλυψη ζωής στο ηλιακό μας σύστημα όπως ο δορυφόρος Ευρώπη του πλανήτη Ερμή.

“Γνωρίζουμε ότι στο φεγγάρι του Ερμή, Ευρώπη, υπάρχει ένας ωκεανός κάτω από το στρώμα πάγου. Αν υπάρχει ζωή στην Ευρώπη θα μοιάζει πολύ και τη Λίμνη Έλσγουορθ: θα επιβιώνει σε συνθήκες σκότους, υψηλής πίεσης και οι χημικές αντιδράσεις θα υποκαθιστούν το ηλιακό φως για την τροφοδοσία των βιολογικών λειτουργιών” προσθέτει ο καθηγητής.Αν όλα εξελιχθούν βάσει σχεδίου, τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.                           econews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!