Βόρεια Κορέα: Τρελός δικτάτορας ή σοβαρή απειλή;


Βόρεια Κορέα: Τρελός δικτάτορας ή σοβαρή απειλή;


Να πάρουν σοβαρά οι ΗΠΑ τις απειλές της Κορέας; Πρόκειται για έναν «τρελό» που απλά θέλει να προκαλεί; Πώς θα αντιδρούσε η Αμερική αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν έθετε σε εφαρμογή το δολοφονικό σχέδιο του και εξαπέλυε πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει ο αμερικανικός Τύπος, ο οποίος ασχολείται με τις απειλές της Βορείου Κορέας, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις στον αμερικανικό λαό που δεν πιστεύει ότι ο νεαρός ηγέτης θα κάνει πραγματικότητα τα σκοτεινά πλάνα του.

Ο αρθρογράφος των Financial Times Γκίντεον Ράχμαν σε κείμενό του με τίτλο «Παίρνοντας στα σοβαρά τις απειλές της Βορείου Κορέας», αναφέρεται στις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με την Βόρειο Κορέα. «Η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, γλιστράει στη δίνη ενός φαύλου κύκλου», δήλωσε ο Λαβρόφ, θέλοντας να τονίσει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί τελικά να χτυπήσει τους στόχους του αν το αποφασίσει.
«Θα μπορούσαμε να απορρίψουμε το σχόλιο του υπουργού ως μέρος της ρωσικής κριτικής απέναντι στις ΗΠΑ, όμως θα μπορούσαμε να πάρουμε στα σοβαρά αυτά που λέει ο Λαβρόφ, ο οποίος δεν είναι άνθρωπος που πανικοβάλλεται εύκολα. Εγώ προτιμώ να κάνω το τελευταίο», σχολιάζει ο Ράχμαν. Συμπληρώνει, μάλιστα, πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στη Δύση που βλέπουν ως αστείο την απειλή της Βορείου Κορέας, όμως, «αυτό θα μπορούσε να αποβεί τεράστιο σφάλμα».
Άλλωστε, οι Ντέιβιντ Κανγκ και Βίκτορ Τσα, του περιοδικού Foreign Policy, σε εκτενές ρεπορτάζ τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πίσω από τα λόγια του διαδόχου του Κιμ Γιονγ Ιλ. «Η Βόρειος Κορέα είναι περισσότερο επικίνδυνη από όσο νομίζετε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι τρελός», αναφέρει το δημοσίευμα.
Το αμερικανικό περιοδικό, εξηγεί πως η Βόρειος Κορέα σήμερα μπορεί να απειλήσει την Νότιο Κορέα και μέρος της Ιαπωνίας με τους συμβατικούς πυραύλους και τον συμβατικό στρατό της. «Ο Βορράς μπορεί να εξαπολύσει 500.000 βλήματα πυροβολικού στη Σεούλ μέσα στην πρώτη ώρα μιας μάχης», γράφει το κείμενο.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν οι δύο συντάκτες, η σταθερότητα διήρκησε επί εξήντα χρόνια γιατί η συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ, Νοτίου Κορέας και Ιαπωνίας, έκανε ξεκάθαρη στην Βόρειο Κορέα ότι αν επιτεθεί θα χάσει και τον πόλεμο και την χώρα. «Για μισό αιώνα καμία από τις δύο πλευρές δεν πίστευε ότι θα υπήρχαν οφέλη αν ξεκινούσε ένας μεγάλος πόλεμος. Η ανησυχία, όμως, έγκειται στο ότι ο νέος ηγέτης της Βορείου Κορέας μπορεί να μην διατηρήσει την ίδια λογική, εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας του και της απειρίας του», εξηγούν οι Κανγκ και Τσα.
Παράλληλα, ο Αμερικανός διπλωμάτης, Κρις Χιλ, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στο κορεατικό ζήτημα, θέτει το ζήτημα, ότι μπορεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν να μη θέλει στην πραγματικότητα πόλεμο, όμως ενδέχεται από ένα λάθος να πυροδοτηθεί η κατάσταση και να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.
Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η κορεατική χερσόνησος έχει δύο νέους ηγέτες. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν στο βόρειο τμήμα, θέλει να αποδείξει στους αξιωματικούς του στρατού του ότι δεν φοβάται και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος, Παρκ Γκέουν-Χάι, στο νότιο τμήμα, δέχεται πιέσεις να εμφανιστεί πιο σκληρή.
Με λίγα λόγια, η Δύση καλείται να είναι έτοιμη να απαντήσει αν τελικά το σενάριο της επίθεσης πάρει σάρκα και οστά. Σε αυστηρό τόνο η Telegraph αναφέρει πως «σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αγνοήσουν τις συχνές απειλές και προσβολές. Επιπλέον, κάτω από τη στρατιωτική παράνοια, κρύβεται μια άθλια τυραννία που υποδουλώνει και μπορεί να κατακρεουργήσει τους αντιπάλους του. Η Βόρειος Κορέα αξίζει καταδίκη, καθώς και γελοιοποίηση».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!