ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ανατολή Ήλιου: 6:18 π.μ.
Δύση Ήλιου: 6:41 μ.μ.
Πανσέληνος

Γιορτάζουν:

Γεγονότα

1821: Οι επαναστάτες του Αλέξανδρου Υψηλάντη εισέρχονται στο Βουκουρέστι. «Και εις τα πύλας του Βυζαντίου» του εύχονται οι παριστάμενου στη δοξολογία.
1821: Ο Αθανάσιος Διάκος, μετά από δοξολογία στη Μονή του Οσίου Λουκά, κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Ελληνικές δυνάμεις, με επικεφαλής τον αρματολό Πανουργιά, ελευθερώνουν την πρωτεύουσα της Φωκίδας, Σάλωνα (Άμφισσα).
1871: Η Σκωτία νικά την Αγγλία 1-0 στο Εδιμβούργο, στον πρώτο διεθνή «ανεπίσημο» αγώνα ποδοσφαίρου. Στον αγώνα αυτό τα αίματα ανάβουν τόσο πολύ, ώστε οι παίκτες και των δύο ομάδων ζητούν από τον διαιτητή να τους επιτρέψει να κλωτσάνε τους αντιπάλους στα πόδια, κάτι που μαζί με το πιάσιμο της μπάλας με τα χέρια αποτέλεσαν το 1863 την αιτία διάσπασης των ομοσπονδιών ποδοσφαίρου και ράγκμπι.
1940: Δημιουργείται ένα κομμάτι της ελληνικής βιομηχανίας κινηματογράφου, τα στούντιο Σκούρας Φιλμ και Αθήνα Φιλμ.
1946: Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Αθήνας με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι οποίες θα του προκαλέσουν μόνιμο πρόβλημα στον αριστερό οφθαλμό. Την προηγούμενη μέρα έλαβε μέρος σε συλλαλητήριο του ΚΚΕ κατά των εκλογών της 31ης Μαρτίου και συνελήφθη από την Αστυνομία, η οποία τον κακοποίησε στο νεκροτομείο της Αθήνας.
1970: Αρχίζει η δίκη των μελών της Δημοκρατικής Άμυνας, οι περισσότεροι από τους οποίους κατηγορούνται για βομβιστικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Ανάμεσά τους, ο Σάκης Καράγιωργας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο στρατηγός Ιορδανίδης.

Γεννήσεις

1845: Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, γερμανός φυσικός, που ανακάλυψε την ύπαρξη των ακτίνων Χ και την ακτινογραφία. (Θαν. 10/2/1923)
1863: Χένρι Ρόις, βρετανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Rolls-Royce. (Θαν. 22/4/1933)
1977: Ιωάννης Μελισσανίδης, ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής.

Θάνατοι

1897: Ανδρέας Αναγνωστάκης, διακεκριμένος οφθαλμίατρος. (Γεν. 1826)
1968: Γιούρι Γκαγκάριν, σοβιετικός κοσμοναύτης, ο πρώτος άνθρωπος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. (Γεν. 9/3/1934)
2010: Καίσαρ Αλεξόπουλος, φυσικός και ακαδημαϊκός, μέλος της ομάδας ΒΑΝ για την πρόβλεψη των σεισμών. Το τετράτομο έργο του Φυσική καλύπτει όλους τους επιμέρους τομείς της Φυσικής επιστήμης και αποτελεί σημείο αναφοράς στην ελληνική βιβλιογραφία. (Γεν. 10/11/1909)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!