Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μάιος, 2012

Η κατάκτηση της Μεσσηνίας από τους Φράγκους (1205 μ.Χ.)

Εικόνα
 γράφει ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Κεφαλόπουλος ιστορικός συγγραφέας (σε πρώτη διαδικτυακή δημοσίευση στο http://www.istorikathemata.com/ ) Μετά την κατάληψη της Πόλης από Φράγκους σταυροφόρους το 1204 (γεγονός καθοριστικής σημασίας, ορόσημο για την μετέπειτα εξέλιξη του βυζαντινού κράτους, αφού έκτοτε θα περιέλθει σε δυσχερή θέση και δεν θα μπορέσει ποτέ να ξεπεράσει πλήρως τις συνέπειες της φραγκικής κατάκτησης), αρχίζει η περίοδος της Φραγκοκρατίας με την εγκαθίδρυση δουκάτων και πριγκιπάτων. Η Μεσσηνία, που μας ενδιαφέρει ειδικότερα, θα ενταχθεί στο πριγκιπάτο της Αχαϊας, υπό την κυριότητα των Βιλλεαρδουίνων, ωσότου μετά από μακρά διάρκεια και αρκετές προσπάθειες οι βυζαντινοί να κατορθώσουν να το διαλύσουν. Πολύτιμες πληροφορίες για την φραγκική κατάκτηση της Πελοποννήσου μας παρέχει το Χρονικό του Μορέως και η ιστορική αφήγηση του Βιλλεαρδουίνου , θείου του Γοδερφρίδου Βιλλεαρδουίνου ( Geoffroy Villehardouin )), του πρίγκηπος της Αχαϊας, ο οποίος είχε

Οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν εθνική γιορτή την Αλωση της Πόλης!

Εικόνα
Στις 29 Μαίου, κάθε χρόνο, οι Τούρκοι γιορτάζουν την Αλωση της Κωνσταντινούπολης (1453 μ.χ.) με υπέρλαμπρες εκδηλώσεις (όπως φαίνεται στην αφίσα) και σκέπτονται να την καθιερώσουν ως εθνική εορτή. Η αποκάλυψη γίνεται από τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη με τίτλο «Η Αλωση της Κωνσταντινούπολης εθνική γιορτή ;»

Η Ισπανία ίσως «προσπεράσει» την Ελλάδα στην έξοδο απ’ το ευρώ

Εικόνα
Ο αρθογράφος της Independent Χάμις ΜακΡέι εκτιμά ότι η Ισπανία ίσως είναι η πρώτη χώρα που θα βγει από το ευρώ Η Ισπανία θα μπορούσε να προσπεράσει την Ελλάδα στην άτυπη «κούρσα» για το ποια χώρα κινδυνεύει να εκτροχιαστεί πρώτη από την ευρωζώνη, εκτιμά ο οικονομικός αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας «The Independent», Χάμις ΜακΡέι . «Αφορμή για τη σκέψη αυτή αποτέλεσε μια ανάλυση του Μάθιου Λιν της Strategy Economics, ο οποίος αναφέρει πως το ενδεχόμενο εξόδου της Ισπανίας από το ευρώ έναντι της Ελλάδας είναι ένα πιο πιθανό κι επικρατέστερο σενάριο», επισημαίνει ο ΜακΡέι.

Οταν ο Χίτλερ χαμογελούσε, ο Τζόρνταν τραγουδούσε και ο Κομπέιν έτρωγε πίτσα

Εικόνα
Διάσημες προσωπικότητες που γνωρίζουμε, άτομα που έχουν απασχολήσει με τον καλό ή τον άσχημο τρόπο την παγκόσμια Ιστορία αλλά ποτέ δεν έχουμε δει έτσι. Αυτές είναι οι φωτογραφίες του Χίτλερ, του Στάλιν, του Τζόρνταν, των Κλίντον, του Εμινεμ, του Λούθερ Κινγκ και άλλων, σε πόζες που δεν τους έχουμε συνηθίσει.

Νικηθήκαμε Γιάννη, από τα λάθη και τα πάθη μας

Εικόνα
Ποιο τελικά ήταν το αποτέλεσμα της δήθεν λαϊκής εντολής για εκλογές; Να στριμωχθεί ακόμα πιο πολύ στον τοίχο ο λαός. Να μπει στην διαδικασία επιλογής αρχικά Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο, να φθάσει στο δίλημμα Ευρώ ή Δραχμή και να καταλήξει σε έναν καινούργιο διπολισμό με διαφορετικό όμως πρόσωπο. Από τη μια ένα Κράτος δημοσιουπαλληλικό υπό την κατεύθυνση του πασοκοθρεμμένου ΣΥΡΙΖΑ (με την γνωστή παπανδρεϊκή συνταγή όλα δημόσια χωρίς αξιοκρατία) και από την άλλη η γνωστή Δεξιά να θέλει πώληση της εθνικής περιουσίας βουλιάζοντας όλο και περισσότερο την χώρα σε χρέος προσκυνώντας την Ευρώπη.

H πλήρης αβεβαιότητα σε όλα τα μέτωπα, η «ηλιθιότητα» των ευρωπαίων και οι συνεχείς συζητήσεις για ευρωομόλογα και τραπεζική ενοποίηση….

Εικόνα
Όλο και πιο μπερδεμένα θα λέγαμε ότι είναι τα πράγματα, τόσο όσον αφορά την εσωτερική ειδησεογραφία (πολιτική αβεβαιότητα, επιδείνωση της οικονομίας), όσο και το εξωτερικό και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, όπου, χωρίς να μας εκπλήσσει σε καμία περίπτωση, η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα (με την Ισπανία στο επίκεντρο), ενώ είναι πλέον φανερό ότι ή θα ληφθούν σύντομα αποφασιστικά μέτρα ή η ευρωζώνη θα κινδυνεύσει ακόμη και με τη διάλυση της, κατά τους επόμενους μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για την ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Ιρλανδία: Κρίσιμο δημοψήφισμα για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο

Εικόνα
Ακόμη μια κρίσιμη ημέρα για το μέλλον της ευρωζώνη αναμένεται να είναι σημερινή, με τα βλέμματα πέραν της Ισπανίας και της χώρας μας, να στρέφονται στην Ιρλανδία, με τους ιρλανδούς να καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του «ναι» και του «όχι» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, της «σιδηράς» δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρώπη:

ΠΓΔΜ: Επιστολή – καταπέλτης μέλους του Κογκρέσου στο State Department

Εικόνα
Με μια επιστολή γραμμένη με τόση θέρμη για τις ελληνικές θέσεις που μόνο το… ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα έφτιαχνε στην προσπάθειά του να προωθήσει τις απόψεις της χώρας μας στο εξωτερικό, Αμερικανός βουλευτής ζητά από τον Βοηθό υπουργό Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές και τις Ευρασιατικές υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον, την άμεση αλλαγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για το θέμα της ονομασίας των Σκοπιανών που χαρακτηρίζεται από την καπήλευση του ονόματος «Μακεδονία».

Σοκ από New York Times: "Ετσι λεηλατούν την Ελλάδα η τρόϊκα και οι τραπεζίτες"...

Εικόνα
  Την λεηλασία της Ελλάδας μέσω της δανεικής σύμβασης και του Μνημονίου, περιγράφει σε έρευνά της η αμερικανική εφημερίδα New York Times και είναι πραγματικά ανατριχιαστικά αυτά που περιγράφονται για το πως η τρόϊκα και οι τραπεζίτες που βρίσκονται από πίσω της, λεηλατούν ένα ολόκληρο κράτος και τον πληθυσμό του. Επί της ουσίας δεν αποκαλύπτει τίποτα περισσότερο από αυτό που το defencenet.gr υποστηρίζει σε ένα μοναχικό δρόμο μέσα στα ελληνικά media εδώ και δύο χρόνια, από τότε που υπογράφηκε το πρώτο εθνοκτόνο Μνημόνιο: Ότι τα περίφημα δάνεια που δήθεν δίνονται στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία "Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει".

Το 'έλεος' που δείχνει το ΔΝΤ στο Νίγηρα

Εικόνα
Τα άκομψα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ για την Ελλάδα έχουν προκαλέσει σάλο (και δικαίως) στη χώρα. Αλλά και στο Νίγηρα, θα πρέπει να επικρατεί εξίσου έντονη περιφρόνηση για τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.  Απορρίπτοντας τα δεινά που περνάνε κάποιες μητέρες στην Ελλάδα, η Λαγκάρντ είπε επίσης ότι αισθάνεται περισσότερη συμπάθεια για «τα μικρά παιδιά ενός σχολείου σε ένα μικρό χωριό στο Νίγηρα». Αν η «συμπάθεια» είναι αυτό που χαρακτηρίζει την προσέγγιση του ΔΝΤ στο Νίγηρα, τότε η Ελλάδα θα έκανε καλά να αποφύγει την βοήθεια του ΔΝΤ. Ο Νίγηρας εμφανίζεται στους τίτλους ειδήσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα - καθώς σχετίζεται με συνεχώς υψηλά επίπεδα υποσιτισμού και πείνας. Δεν έχει γίνει ωστόσο εκτενής αναφορά στο ρόλο του ΔΝΤ, και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην δυστυχία του λαού του Νίγηρα.

ΣΥΡΙΖΑ-Σιν Φέιν: βίοι παράλληλοι

Εικόνα
Το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί σήμερα Πέμπτη στην Ιρλανδία προκειμένου οι Ιρλανδοί να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωζώνης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο που θα βγάλει αποτέλεσμα υπέρ του ναι… Οι Ιρλανδοί, που οι ηγέτες τους έχουν την … κακή  δημοκρατική παράδοση να οργανώνουν δημοψηφίσματα προκειμένου ο λαός να εγκρίνει ή να απορρίπτει τις ευρωπαϊκές συνθήκες, έχουν απορρίψει μέχρι στιγμής δύο φορές τις ευρωπαϊκές συνθήκες στα αντίστοιχα δημοψηφίσματα που έγιναν, ένα το 2001 και δεύτερο το 2008. Κι όμως αυτή τη φορά αν πιστέψουμε ό,τι αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις, οι Ιρλανδοί ετοιμάζονται για ‘ναι’.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 ΜΑΪΟΥ

Εικόνα
Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος . Γιορτάζουν: Μάγος, Μάγια. Γεγονότα 1678: Αρχίζουν στο Κόβεντρι της Αγγλίας οι εορτασμοί σε ανάμνηση της πορείας της θρυλικής Λαίδης Γκοντάιβα . Σύμφωνα με την παράδοση, η Λαίδη Γκοντάιβα ίππευσε γυμνή στους δρόμους του Κόβεντρι τον 11ο αιώνα, προκειμένου να πείσει τον σύζυγό της Λόρδο Λίοφρικ να καταργήσει τη δυσβάσταχτη φορολογία που είχε επιβάλλει στους υπηκόους του.

Ο αγωγός Nabucco μπορεί να μη βγάλει το καλοκαίρι

Εικόνα
Το σχέδιο του Nabucco, το οποίο σκόπευε να αποτελέσει το βασικό εμπόδιο στην πορεία του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, υφίσταται ήττα σε όλα τα μέτωπα. Αυτή τη φορά τα δυσάρεστα νέα προήλθαν από την πλευρά της BP. Οι ειδικοί του ομίλου υδρογονανθράκων ονόμασαν το σχέδιο άνευ προοπτικής. Ο χαρακτηρισμός αυτός μπορεί να θεωρηθεί ορόσημο, διότι η BP σήμερα είναι μία από τις εταιρείες που εκμεταλλεύεται ειδικά το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, το οποίο πολλοί κατονομάζουν ως βασική πηγή φυσικού αερίου για τον αγωγό Nabucco.

Συνεχίζουν να προκαλούν με νέα κεμαλική γιορτή στη Ροδόπη!

Εικόνα
Ελάχιστες μέρες μετά τις προκλήσεις για την 19η Μαΐου, γιορτάστηκε έξω από την Κομοτηνή και η κεμαλική «Γιορτή του Παιδιού», σε διοργάνωση παράνομου τουρκοσυλλόγου! Παρόντες ο πρόξενος της Τουρκίας, όλη η τοπική ηγεσία των τουρκοφρόνων, αλλά και παιδάκια ντυμένα με…στολές του τουρκικού στρατού! Έγινε στo χωριό Φιλύρα του Νομού Ροδόπης το 8ο Παιδικό Φεστιβάλ που κάθε χρόνο πλέον οργανώνεται από τον παράνομο «Σύλλογο Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης».

Φ.Ολάντ: "Ασέβεια προς Έλληνες η σύγκρισή τους με Αφρικανούς"!

Εικόνα
«Οι Έλληνες έχουν δώσει πολλά την τελευταία περίοδο» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ στην βρετανική εφημερίδα Guardian. Επόσης σε συνέντευξη του στο κρατικό κανάλι France 2, Φ Ολάντ τόνισε ότι οι Έλληνες «με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, ή παραιτούμενοι από δικαιώματά τους». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «είναι γεγονός ότι υπάρχουν Έλληνες πολύ πλούσιοι που φοροδιαφεύγουν και αυτό δεν θα πρέπει να είναι αποδεκτό. Θεωρώ όμως ότι δεν είναι ο σωστός τρόπος το να πούμε στους Έλληνες κοιτάξτε την κατάστασή σας συγκριτικά με τους Αφρικανούς που ζουν χειρότερα από εσάς.

Μήνυμα αποποίησης ευθυνών Λαγκάρντ προς Ελλάδα

Εικόνα
Είναι πάντα συγκινητικό να ακούς εκπροσώπους διεθνών ιδρυμάτων να μιλούν με ευαισθησία για τις φτωχές χώρες του Τρίτου Κόσμου και με αυθόρμητες εκδηλώσεις ανθρωπιάς να δημοσιεύουν σε διεθνή ΜΜΕ ενδόμυχες σκέψεις τους για τους πολίτες τους, υποστηρίζοντας με ειλικρίνεια πως συμπάσχουν μαζί τους αλλά και ότι θα έκαναν τα πάντα για να τους βοηθήσουν. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα πρόσφατα παραδείγματα τέτοιου αλτρουισμού καταγράφηκε από τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μιλώντας σε βρετανική εφημερίδα αποκάλυψε ότι η σκέψη της είναι διαρκώς στα παιδιά του Νίγηρα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. “Τα έχω μονίμως στο μυαλό μου” είπε η Λαγκάρντ.

Μόνο μια νέα πολιτική τάξη μπορεί να σώσει την Ελλάδα

Εικόνα
Γιατί άραγε υπνοβατεί η Ελλάδα προς την καταστροφή; Tο πολιτικό σύστημα απέτυχε να αντιδράσει, όπως απέτυχε να δημιουργήσει και μια κυβέρνηση συνεργασίας. Οι εκλογές του Ιουνίου μοιάζουν με τζόγο, και αυτό γιατί τα εξτρεμιστικά κόμματα θα έχουν την πρωτοβουλία. Πώς φτάσαμε όμως εδώ; Οι αιτίες βρίσκονται σε τρεις βασικές αλήθειες της ελληνικής πολιτικής ζωής. Η πρώτη είναι η καλλιέργεια του μίσους. Μια κληρονομιά του εμφυλίου πολέμου του 1946 - 1949 ήταν οι επίμονες και ταπεινωτικές διώξεις της αριστεράς. Η ελληνική κοινωνία στη δεκαετία του 1950 ήταν βαθιά ιεραρχική με λάβαρο την οικογένεια και την τάξη. Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, μια άλλη ιεραρχία τέθηκε σε εφαρμογή. Οι αριστεροί και άλλοι διαφωνούντες θεωρήθηκαν επικίνδυνα και αντεθνικά άτομα και διώχτηκαν από ένα μηχανισμό καταπίεσης που διαλύθηκε μόνο μετά την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας το 1974.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΜΑΪΟΥ

Εικόνα
Γιορτάζουν: Εμμέλεια. Γεγονότα 1917: Ο Αλέξανδρος Α' ανεβαίνει στο θρόνο του Βασιλείου της Ελλάδος, μετά την παραίτηση του πατέρα του Κωνσταντίνου. 1941: Δύο 19χρονοι φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, με μία παράτολμη ενέργειά τους, κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία και αναρτούν την ελληνική. 1941: Λήγει η Μάχη της Κρήτης , με την κατάληψη όλου του νησιού από τους Γερμανούς. 1962: Η Μικτή Θεσσαλονίκης νικά 2-1 την Μπαρτσελόνα σε φιλικό παιγνίδι. Το νικητήριο γκολ πετυχαίνει ο Λώλος Χασεκίδης του Ηρακλή. 1972: 25 άτομα σκοτώνονται και 72 τραυματίζονται στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ιαπωνικός Κόκκινος Στρατός», που υποστηρίζουν την Παλαιστινιακή υπόθεση, βγαίνουν από αεροσκάφος της Air France και επιτίθενται σε πλήθος περίπου 300 ατόμων με χειροβομβίδες και αυτόματα πυροβόλα. 1990: Η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα γίνεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

Έπιασαν τον Άκη με κινητό στη φυλακή

Εικόνα
Κινητό τηλέφωνο συνελήφθη να κατέχει μέσα στη φυλακή, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος είναι.. προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό για ξέπλυμα χρήματος, για την υπόθεση των ακινήτων που περιήλθαν στην ιδιοκτησία της οικογένειάς του, μέσω offshore εταιρειών.

ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 17ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

Εικόνα
Σύνολο υποψηφίων βουλευτών: 412 Σύνολο υποψηφίων γυναικών: 139 Νέοι υποψήφιοι σε σχέση με τις εκλογές της 6 ης Μαΐου: 43 Νέοι υποψήφιοι προερχόμενοι από ΔΗ.ΣΥ.: 14 Νέοι υποψήφιοι προερχόμενοι από ΛΑ.Ο.Σ: 3 Νέοι υποψήφιοι προερχόμενοι από Ανεξάρτητους Έλληνες: 5 Νέος υποψήφιος προερχόμενος από τη ΔΡΑΣΗ: 1 Οι υποψήφιοι που προστίθενται είναι πρόσωπα διακεκριμένα, καταξιωμένα στις τοπικές κοινωνίες και τους επαγγελματικούς τους χώρους.

Η λύση για την κρίση

Εικόνα
Όσο πιο βαθιά γίνεται η κρίση χρέους αλλά και προσανατολισμού, στην οποία έχει βυθιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο πιο συχνά η μνήμη γυρίζει πίσω. Σε μεγάλες στιγμές της ηπείρου, σε μεγάλες χαμένες ευκαιρίες, εκεί όπου πιθανότα μπορεί να διαπιστωθεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης μιας κρίσης που μοιάζει αποφασισμένη να μην αφήσει ατσαλάκωτο το κοινό μέλλον της Ευρώπης. Ούτε φυσικά και τις γενιές που εμπλέκονται σε αυτό.

Προοπτικές ανάδειξης και αξιοποίησης του σπηλαίου Γερανίου μέσω ΕΣΠΑ

Εικόνα
Η είσοδος του Σπηλαίου. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία με τις μελέτες για την ανάδειξη και αξιοποίηση του σπηλαίου Γερανίου, με απώτερο στόχο αυτό να αποκατασταθεί και να καταστεί επισκέψιμο. Οι μελέτες έχουν κατατεθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προς έγκριση και αναμένεται το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι ενέργειες που απαιτούνται και ο φάκελος του έργου να κατατεθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό χθες η κυρία Ελένη Παναγοπούλου προϊσταμένη της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας με τους συνεργάτες της αρχαιολόγους, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο της περιοχής και κατοίκους του Γερανίου έκαναν αυτοψία στο χώρο του σπηλαίου, το οποίο κατά κοινή ομολογία κρύβει ένα τεράστιο αρχαιολογικού και σπηλαιολογικού ενδιαφέροντος πλούτο.

Μεγάλα μυστήρια που αναζητούν λύση

Εικόνα
Οι ιστορίες που μας καθηλώνουν και εξάπτουν περισσότερο τη φαντασία μας είναι εκείνες που παραμένουν ανεξιχνίαστες. Κώδικες, αινίγματα, κρυπτογραφημένα μηνύματα και βιβλία μας ιντριγκάρουν και γεννούν θεωρίες και θρύλους. Παρά τις προσπάθειες αρχαιολόγων και ιστορικών, η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη με γρίφους που παραμένουν άλυτοι και μας γοητεύουν.

29 Μαϊου 1453: Όταν «η Πόλις εάλω....»

Εικόνα
Καμία άλλη ημερομηνία δεν έχει εντυπωθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο του Ελληνισμού όσο η 29 Μαϊου, η «αποφράς ημέρα» οπότε η Κωνσταντινούπολη, η «βασσιλίς των πόλεων» κυριεύθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους. Η πολιορκία και η πτώση της Πόλης ήταν το επιστέγασμα μιας ολόκληρης περιόδου συρρίκνωσης οπότε και οι Τούρκοι (Σελτζούκοι και Οθωμανοί) έθεταν υπό την κυριαρχία τους τα εδάφη της πάλαι ποτέ κραταιάς αυτοκρατορίας. Έτσι τις παραμονές της Άλωσης η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπήρχε μόνο κατ' όνομα. Η επικράτειά της αφορούσε μόνο την περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Το 1451 αναρριχάται στον οθωμανικό θρόνο ο Μωάμεθ ο Β'. Ο νεαρός Σουλτάνος ονειρεύεται να καταλάβει την Βασιλεύουσα προκειμένου να δημιουργήσει μια κραταιά Αυτοκρατορία στη θέση της παλιάς Ρωμαϊκής. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η Πόλη τελούσε ήδη φόρου υποτελής, ο Μωάμεθ αποφασίζει να της δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η ΑΛΩΣΗ 1453! Το Χρονικό της Αλώσεως απο τον Γεώργιο Σφραντζή ή Φραντζή

Εικόνα
Γράφει ο Γεώργιος Φραντζής ή Σφραντζής Απο τις Εκδόσεις Λιβάνη-Νέα Σύνορα, Αθήνα 1993 Επιμέλεια - Προσαρμογή : Πύρινος Λόγιος Οι δυστυχείς Ρωμαίοι, αφού άκουσαν τα λόγια του αυτοκράτορα, έσφιξαν την καρδιά τους, αγκα­λιάστηκαν και έκλαιγαν όλοι μαζί. Κανένας δεν έφερνε πια στη μνήμη του τα αγαπημένα του παι­διά, τη γυναίκα και την περιουσία του, αλλά ήθε­λαν όλοι να πεθάνουν για τη σωτηρία της πατρίδας τους. Ύστερα γύρισαν στις θέσεις τους για να φυλάξουν τα τείχη της πόλης. Ο αυτοκράτορας πήγε αμέσως στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, προσευχήθηκε με δάκρυα στα μάτια και κοινώνη­σε των αχράντων μυστηρίων. Το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι εκείνη τη νύχτα. Έπειτα γύρισε στα ανάκτορα και ζήτησε συγνώμη από όλους. Ποιος μπορεί να περιγράψει αυτήν τη στιγμή τους θρή­νους και τους οδυρμούς που ακούστηκαν τότε στο παλάτι; Κανένας άνθρωπος δε θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος, ακόμα κι αν ήταν από ξύλο ή από πέτρα.

Νταβούτογλου: Προκαλεί για την ποντιακή γενοκτονία

Εικόνα
Απίστευτα προκλητικός εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά, ελέω ελληνικών φοβικών συνδρόμων, ο εκφραστής της νεοθωμανικής πολιτικής, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, μας απαγορεύει να τιμούμε την Ποντιακή γενοκτονία… Του Παντελή Καρύκα Σε επίσημη ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Οι εκδηλώσεις μνήμης που και εφέτος γίνονται στην Ελλάδα για την λεγόμενη ‘γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου’ βασίζονται σε ισχυρισμούς, ασυμβίβαστους με τα ιστορικά γεγονότα, υπό το πρίσμα μιας μη επιστημονικής και μη ηθικής προσέγγισης.

Οι τέσσερις προϋποθέσεις για τη διάσωση της Ευρωζώνης

Εικόνα
Η Ευρώπη έφτασε ξανά σε σταυροδρόμι – σε μια συγκυρία που απαιτεί αποφάσεις. Αν η Ελλάδα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ, η Ευρωζώνη μπορεί να μεταλλαχθεί από νομισματική ένωση σε μια χαλαρή ζώνη ενιαίου νομίσματος. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να περιμένουμε μια μαζική απόσυρση ξένων επενδύσεων και φυγή κεφαλαίων, ένα πιστωτικό κραχ και πολλά χρόνια πτώσης του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Δεν υπάρχει τρόπος να επιβιώσει η Ευρωζώνη μιας ελληνικής εξόδου με μικρές ή παροδικές απώλειες. Οι επιπτώσεις της αποχώρησης θα είναι εξίσου καταστροφικές και για την Ελλάδα.

Ένα παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα;

Εικόνα
Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ακόμα πιο ομιχλώδες αποτέλεσμα, με τη νέα κυβέρνηση ανίκανη ή απρόθυμη να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς όρους της τρόικα, αλλά και απρόθυμη συγχρόνως να εγκαταλείψει η χώρα οικειοθελώς το ευρώ. Τι θα συμβεί τότε; Οικονομολόγοι, όπως ο Thomas Mayer (Deutsche Bank) και o Huw Pill (Goldman Sachs) πρόσφατα υποστήριξαν ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφύγει σε ένα «παράλληλο» νόμισμα που θα χρησιμοποιείται για ορισμένες εγχώριες συναλλαγές, διατηρώντας το ευρώ για τις υφιστάμενες τραπεζικές καταθέσεις και τις συναλλαγές με  το εξωτερικό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 ΜΑΪΟΥ

Εικόνα
Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων . Γιορτάζουν: Θεοδοσία. Γεγονότα 363: Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουλιανός νικά τους Πέρσες, αλλά αποτυγχάνει να καταλάβει την πρωτεύουσά τους Κτησιφώνα. (Μάχη της Κτησιφώνος)

Ένα πανάρχαιο κινέζικο μυστικό σάς αποκαλύπτει το φύλο του μωρού σας

Εικόνα
  Ο παρακάτω πίνακας, που ανακαλύφθηκε σε έναν τάφο κοντά στο Πεκίνο, όπου παρέμεινε θαμμένος για περισσότερα από 700 χρόνια, και εκτίθεται σήμερα στην Ακαδημία Επιστημών του Πεκίνου, σας δίνει τη δυνατότητα να προβλέψετε το φύλο του μωρού σας. Για να κάνετε την πρόβλεψη, εντοπίστε την ηλικία της μητέρας την ημέρα του τοκετού καθώς και το μήνα σύλληψης του παιδιού. Σε κάθε περίπτωση, ο πίνακας αυτός προσφέρεται για διασκέδαση και ψυχαγωγία, αν και τα αποτελέσματα έχουν βρεθεί απίστευτα ακριβή… σε ποσοστό 99%!

Georgia Guidestones oι πέτρες που ζητούν την καταστροφή της ανθρωπότητας!

Εικόνα
  Οι "Κατευθυντήριοι Λίθοι της Γεωργίας" (στα Αγγλικά Georgia Guidestones) είναι ένα τεράστιο κατασκεύασμα από γρανίτη, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Elbert County, στην Γεωργία των ΗΠΑ. Συχνά αναφέρεται ως το "Αμερικάνικο Στόουνχετζ", ένας τίτλος που έχει επίσης αποδοθεί κατά καιρούς σε μια σειρά από άλλες κατασκευές.Κατασκευάστηκαν από την Elberton Granite Finishing Company κατόπιν εντολής κάποιου αγνώστου με το ψευδώνυμο R. C. Christian. Είναι ένα μήνυμα αποτελούμενο από δέκα οδηγίες, οι οποίες είναι χαραγμένες σε οκτώ σύγχρονες γλώσσες, ενώ ένα μικρότερο μήνυμα είναι επίσης χαραγμένο στην κορυφή της κατασκευής, σε τέσσερα αρχαία συστήματα γραφής: Βαβυλωνιακά, Αρχαία Ελληνικά, Σανσκριτικά και Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά.

Ποιοι είναι οι «πέντε» του ΣΥΡΙΖΑ, μάρτυρες της 17 Νοέμβρη

Εικόνα
Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά κατά πέντε στελεχών της Διοικούσας Επιτροπής του εξαπέλυσε το Σάββατο η Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ουσιαστικά ότι τα στελέχη αυτά υπερασπίστηκαν τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και τον Ηρακλή Κωστάρη που καταδικάστηκαν γιατις ενέργειες της 17 Νοέμβρη, αλλά και τον Γιάννη Σερίφη, που απαλλάχθηκε. « Τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά ο κ. Τσίπρας, μου κάνει την τιμή να μου επιτίθεται σε καθημερινή βαση.

Barclays: Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα γίνει άμεσα – Τρεις λόγοι που ο κίνδυνος μετατίθεται για μετά τις εκλογές – Πρώτα θα προετοιμαστούν οι Ευρωπαίοι για τις συνέπειες

Εικόνα
Απορρίπτει τα σενάρια που θέλουν άμεσα την Ελλάδα εκτός ευρώ, η Barclays Capital, επισημαίνοντας στους επενδυτές ότι το νέο credit event δεν θα συμβεί πριν το νέο γύρο των εκλογών στις 17 Ιουνίου. Σύμφωνα με την BarCap οι λόγοι που δεν θα συμβεί άμεσα η νέα χρεοκοπία είναι τρεις: -Είναι απίθανο  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  να περιορίσει σημαντικά και άμεσα την χρήση του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας  (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες -Αν και τις επόμενες μέρες των ελληνικών εκλογών της 6ης Μαΐου υπήρξε μεγάλη εκροή καταθέσεων, πλέον η τάση έχει περιοριστεί -Το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα έως τα τέλη Ιουνίου, δηλαδή μετά τις επερχόμενες εκλογές.

Sabah: "Αυτά τα μέρη δεν ήταν δικά μας, τα πήραμε με τη βία"!

Εικόνα
Παραδοχή από Τούρκο (σκεπτόμενο) δημοσιογράφο για την πραγματική "κυριότητα" των Μικρασιατικών εδαφών είχαμε σε δημοσίευση άρθρου στην εφημερίδα Sabah.Το άρθρο αναρτήθηκε στο orthodoxia-ellhnismos.gr μεταφρασμένο και αξίζει όχι μόνο να διαβαστεί αλλά και να χρησιμοποιηθεί από το Διπλωματικό Σώμα σε κάθε ευκαιρία. Μην ξεχνάμε ότι το άρθρο αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη σχολική τουρκική ιστορία , όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, περιγράφονται οι Τούρκοι ως αυτόχθονες (Απλά οι Χετταίοι δεν το γνώριζαν), και εμείς σαν παραστρατημένοι απόγονοί τους. Άλλωστε η προσπάθεια των Τούρκων ο Όμηρος να γίνει Ομάρ, δείχνει όντως το άγχος τους αλλά και την ενοχή τους μήπως κάποτε τους ζητηθεί πίσω ο τόπος διαμονής τους.

H ελληνική ομάδα της "σκοτεινής" Λέσχης Bilderberg

Εικόνα
H γνωστή ελληνική "ομάδα Bilderberg" αποτελούμενη από τους Γιώργο Δαβίδ, πρόεδρο της Coca Cola, τον Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργό Οικονομικών (κάπου 550 σταυρούς πήρε στις εκλογες στην Περιφέρεια Αττικής), τον Λουκάς Τσούκαλη, πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, τον Α.Παπαχελά, επίσης του ΕΛΙΑΜΕΠ, κλπ, ετοιμάζεται για την φετινής συνάντηση της κλειστής - κατ'άλλλους "σκοτεινής" - Λέσχης Bilderberg, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 3 Ιουνίου στο Shantilly της πολιτείας Virginia των Η.Π.Α. Στο παρελθόν στις κλειστές συναντήσεις είχαν συμμετάσχει η Ν.Μπακογιάννη, ο Γ.Παπανδρέου, ο Γ.Αλογοσκούφης κλπ . Ποτέ και τίποτα δεν έχει διαρρεύσει για το τι συζητείται μέσα στην Λέσχη.

“Παγώνει” για τρεις μήνες το Μνημόνιο

Εικόνα
Moratorium τριών τουλάχιστον μηνών ως προς την εφαρμογή του μνημονίου θα ζητήσει στις 18 Ιουνίου η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, όποια και αν είναι, προκειμένου να (επανα)διαπραγματευθεί, ως τον Σεπτέμβριο, με την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ένα νέο πρόγραμμα. Η κατάρρευση των εσόδων του κράτους, ο επακόλουθος εκτροχιασμός του προγράμματος και κυρίως η κοινωνική δυναμική, όπως εκφράστηκε την 6η Μαΐου και αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, οδηγούν αναπόφευκτα σε πάγωμα των μέτρων του μνημονίου, παραδέχονται παράγοντες της αγοράς αλλά και στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα.

Εντός ή εκτός ευρωζώνης, αυτό το αποτυχημένο μοντέλο πρέπει να γκρεμιστεί

Εικόνα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ουδέποτε διακρινόταν για τη δημοκρατική της λειτουργία. Πρόκειται για ένα θεσμό όπου τις αποφάσεις τις λάβαιναν πάντοτε μη-αιρετοί αξιωματούχοι, που δε λογοδοτούν πουθενά και που συνηθίζει να απαιτεί την επανάληψη μιας εκλογής όποτε το εκλογικό σώμα δεν τη βολεύει. Οπότε δεν πρέπει να μας παραξενεύει πως μόλις κατέστη σαφές πως οι Έλληνες διαφωνούν με τη λιτότητα , που τους έχει ρίξει σε ύφεση ανάλογη με εκείνη της δεκαετίας του '30, άρχισαν οι απειλές και οι παρενοχλήσεις.

Όλοι προετοιμάζονται για το «Grexit»!

Εικόνα
Κοντά στο σημείο μηδέν βρίσκεται πλέον για μεγάλο μέρος της αγοράς των δανειστών και των εταίρων η Ελλάδα καθώς τα «μαύρα σενάρια» για την επόμενη ημέρα των επαναληπτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας. Kράτη, διεθνή τραπεζικά ιδρύματα αλλά και πολυεθνικές εταιρείες που έχουν παρουσία στη χώρα μας, καταστρώνουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να είναι προετοιμασμένοι για την ημέρα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου που συμβαίνει να είναι και η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των G20 στο Μεξικό.

Η Μεγάλη Παρασκευή της Ελλάδας...

Εικόνα
Είναι Παρασκευή βράδυ, όταν ο καινούργιος, ικανότατος πρωθυπουργός της χώρας ανακοινώνει, μέσα από ένα τηλεοπτικό διάγγελμα του, την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη – με τη συμφωνία και με τη βοήθεια των πρώην «εταίρων» της “ Κατά τον Αϊνστάιν, «ο ορισμός της ηλιθιότητας είναι το να επιχειρείς για δεύτερη φορά το ίδιο πείραμα, ελπίζοντας και αναμένοντας να έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα». Για παράδειγμα, το να βάζεις τρεις κουταλιές ζάχαρη στον καφέ, διαπιστώνοντας ότι είναι πολύ γλυκός και να επιμένεις στην ίδια συνταγή (τρεις κουταλιές ζάχαρη), περιμένοντας να είναι, αυτή τη φορά, πικρός. Στην περίπτωση της Ελλάδας, να ελπίζεις ανόητα ότι, με την ίδια συνταγή (κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα κλπ.), θα καταφέρεις να διορθώσεις τα σφάλματα της χώρας σου - ή/και ότι, με την ίδια μέθοδο (μνημόνια, ΔΝΤ, αποικιοκρατικές συμβάσεις), θα ξεφύγεις από την συνεχιζόμενη καταστροφική ύφεση που προκλήθηκε.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΜΑΪΟΥ

Εικόνα
Γεγονότα 585 π.Χ: Ο Θαλής ο Μιλήσιος καταγράφει για πρώτη φορά στον κόσμο ηλιακή έκλειψη. 1871: Συντρίβεται η Κομμούνα των Παρισίων . 1926: Πραξικόπημα εκδηλώνεται στην Πορτογαλία και εγκαθίσταται δικτατορικό καθεστώς. 1942: Ο 28χρονος άγγλος συνθέτης Μπέντζαμιν Μπρίτεν δικάζεται στο Λονδίνο με την κατηγορία ότι αρνήθηκε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία ως αντιρρησίας συνείδησης. «Δεν μπορώ να πάρω μέρος σε πράξεις καταστροφής, αλλά μπορώ να βοηθήσω την πατρίδα με το έργο μου» είπε στους δικαστές του. Θα αθωωθεί, αλλά θα του επιβληθεί εναλλακτική θητεία.

Ένα πανάρχαιο κινέζικο μυστικό σάς αποκαλύπτει το φύλο του μωρού σας

Εικόνα
  Ο παρακάτω πίνακας, που ανακαλύφθηκε σε έναν τάφο κοντά στο Πεκίνο, όπου παρέμεινε θαμμένος για περισσότερα από 700 χρόνια, και εκτίθεται σήμερα στην Ακαδημία Επιστημών του Πεκίνου, σας δίνει τη δυνατότητα να προβλέψετε το φύλο του μωρού σας. Για να κάνετε την πρόβλεψη, εντοπίστε την ηλικία της μητέρας την ημέρα του τοκετού καθώς και το μήνα σύλληψης του παιδιού. Σε κάθε περίπτωση, ο πίνακας αυτός προσφέρεται για διασκέδαση και ψυχαγωγία, αν και τα αποτελέσματα έχουν βρεθεί απίστευτα ακριβή… σε ποσοστό 99%!

Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, θα χρεοκοπήσουν σχεδόν όλες οι τράπεζες, θα χαθούν 60-70 δις ευρώ καταθέσεων, τα NPLs θα ξεπεράσουν τα 85 δισ ενώ το 60% των ελλήνων θα καταστούν νεόπτωχοι - Η δραχμή θα ευνοήσει μόνο τους πλουσίους

Εικόνα
Η Ελλάδα πρέπει να μείνει πάσει θυσία στο ευρώ, καθώς αν από εγκληματική αμέλεια, ή δόλο ή απρονοησία επιστρέψει στην δραχμή οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την κοινωνία και τις τράπεζες. Το κύμα των νεόπτωχων θα κατακλύσει όλη την χώρα το 50% με 60% του ελληνικού λαού θα ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, η μεσαία αστική τάξη θα καταρρεύσει. Η νέα δραχμή η νέα πληθωριστική δραχμή αρχικά θα ισούται με 1 ευρώ αλλά στην πορεία το νέο νόμισμα θα καταρρεύσει. Το χρέος εκφρασμένο σε ευρώ θα μετατραπεί σε δραχμές και δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί. Ο πληθωρισμός θα φθάσει στο 25% με 30%, ενώ τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων θα φθάσουν στο 20-25%. Η επιστροφή στην δραχμή δεν θα βοηθήσει τον άνεργο ή το ήδη φτωχό της Ελλάδος αλλά θα εξυπηρετήσει μόνο τα συμφέροντα των πλουσίων ελλήνων που έχουν μεταφέρει τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Στο club της δραχμής δεν μπορούν να συμμετάσχουν οι έλληνες φ

Οι καλύτεροι σύμμαχοι της Λευκωσίας

Εικόνα
 Ακόμα και οι φανατικοί της επαναπροσέγγισης απηύδησαν με την αδιαλλαξία του ισλαμικής τριανδρίας της Άγκυρας. Η μεγαλομανία, η αλαζονεία, η παράνοια και η αμετροέπεια των Ερντογάν, Νταβούτογλου και Μπαγίς, διευκολύνουν το ηράκλειο έργο της κυπριακής Κυ- βέρνησης. Το έχω ξαναγράψει. Οι καλύτεροι σύμμαχοι της Λευκωσίας την περίοδο αυτή βρίσκονται… στην Άγκυρα. Είναι η τριανδρία των ισλαμιστών Ερντογάν – Νταβούτογλου – Μπαγίς. Και οι τρεις έχουν ξεσαλώσει.