Translate

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

Οι ελληνικές τράπεζες υπό απειλή (Russia Voice)


 
                                                                          Με την κατάσταση στη χώρα μας και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ασχολείται σε δημοσίευμα της, η «Φωνή της Ρωσίας» (Russia Voice). Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα απειλείται με τραπεζική κρίση. Οι ξένοι καταθέτες και επενδυτές επειγόντως αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τους λογαριασμούς τους στις ελληνικές τράπεζες, φοβούμενοι ότι η χώρα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη και ότι οι αποταμιεύσεις τους αντί του ευρωπαϊκού νομίσματος θα επανυπολογιστούν σε δραχμές.
Φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πολίτες της Ελλάδας με ηχηρές δηλώσεις, είναι τώρα οι μόνοι, οι οποίοι πιστεύουν όπως και πριν στην οικονομία της.
Την περασμένη εβδομάδα οι καταθέτες απέσυραν από τις ελληνικές τράπεζες περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ μόνο μέσα σε μία ημέρα. Και όλα αυτά γιατί φοβήθηκαν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να απαρνηθεί το ευρώ. Δεν κατόρθωσε να ηρεμήσει τις αναστατωμένες αγορές και τους πανικόβλητους επενδυτές ούτε η Σύνοδος Κορυφής των G8, όπου δηλώθηκε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη με κάθε κόστος. Αντιθέτως μετά από αυτά ο πανικός και η δυσπιστία απλώθηκαν και σε άλλες προβληματικές χώρες. Εμφανίστηκαν ειδήσεις ότι οι Βρετανοί καταθέτες απομάκρυναν μακριά από τον κίνδυνο τις αποταμιεύσεις τους σε υποκαταστήματα ισπανικών τραπεζών σε ποσό ίσο με 200 εκατομμύρια λίρες στερλίνες. Η επίσημη Μαδρίτη εκτάκτως έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες αυτές. Εδώ όμως με λόγια δεν μπορείς να βοηθήσεις, χρειάζονται πραγματικές πράξεις, θεωρεί ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου εταιρειών «ALOR» Σεργκέι Χεστάνοφ:
Αυτό ονομάζεται πίεση στις τράπεζες. Και αν σ’ αυτήν την κατάσταση οι τράπεζες δεν παίρνουν βοήθεια από την Κεντρική Τράπεζα, τότε είναι δυνατή μια τραπεζική κατάρρευση. Μάλιστα ιδιαίτερα τραγικό σ’ αυτήν την περίπτωση είναι το γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση της τράπεζας μπορεί να είναι αρκετά καλή, όμως η ακαριαία ζήτηση από μεγάλο αριθμό καταθετών, που ζητούν να τους επιστραφούν τα χρήματά τους μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία. Θα μπορούσε να βοηθήσει η επιβολή μεγάλης είτε απεριόριστης εγγύησης των καταθέσεων του πληθυσμού. Ειδικότερα ένα παρόμοιο εργαλείο χρησιμοποίησε στον καιρό του η Ιρλανδία. Τότε κατά την περίοδο της πιστωτικής κρίσης οι καταθέτες άρχισαν μαζικά να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και για να καθησυχάσει τους ανθρώπους η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας επέβαλε απεριόριστη εγγύηση στις τραπεζικές καταθέσεις.
Εάν το αμέσως επόμενο διάστημα δεν σταματήσει ο πανικός, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, εκτιμά ο πρόεδρος της τράπεζας «Ρωσική Χρηματιστική Εταιρεία», στο παρελθόν υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντρέι Νετσάεφ:
Еάν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, θα αναπτυχθεί μια βαριά οικονομική κρίση. Όμως δεν νομίζω ότι όλα είναι τόσο τραγικά. Σε περίπτωση, που αρχίσουν στις τράπεζες σοβαρά προβλήματα, το κράτος θα τους παράσχει οικονομική βοήθεια. Όμως είναι κατανοητό ότι δεν έχει από πού να αντλήσει αυτά τα χρήματα, οπότε θα αυξηθεί το βάρος του χρέους. Και στο βαθμό, που η Ευρώπη το υποφέρει έτσι κι αλλιώς με επώδυνο τρόπο, θα οδηγηθούμε σε ύφεση. Σε τελική ανάλυση η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα ανάψει τις εκτυπωτικές μηχανές.
Η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος ήδη από το Μάρτιο αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε έκτακτο δάνειο συνολικού ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δικά τους μέσα δεν είχαν, γι’ αυτό και χρειάστηκε να απλώσουν το χέρι στην «κοινό καζάνι» - το Ταμείο Ενωμένων Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών (Emergency Liquidity Assistance - ELA), που δημιουργήθηκε ειδικά για παρόμοιες περιπτώσεις «έκτακτης ανάγκης».
Greek Finance Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια: