Κυβέρνηση που θα τηρήσει το Μνημόνιο ζητούν οι Ευρωπαίοι - Μerkel, Ηollande: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα, αν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα - Στο επίκεντρο ένας μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων... και η διαμάχη για το ευρωομόλογο
(upd12) Σχηματισμό κυβέρνησης που θα τηρήσει απαρέγκλιτα το Μνημόνιο
ζητούν ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου οι Ευρωπαίοι από την Ελλάδα,
σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται σε προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής.
Στο εν λόγω έγγραφο τονίζεται ρητά πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν άμεσα σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα, μιας κυβέρνησης όμως που θα τηρήσει το οικονομικό πρόγραμμα που έχει ήδη συμφωνηθεί.
Στο εν λόγω έγγραφο τονίζεται ρητά πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν άμεσα σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα, μιας κυβέρνησης όμως που θα τηρήσει το οικονομικό πρόγραμμα που έχει ήδη συμφωνηθεί.
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας
αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το μέλλον της χώρας μέσα στο ευρώ.
"Σήμερα δεν θα ληφθούν αποφάσεις. Θα υπάρξει μόνο ανταλλαγή απόψεων", τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αngela Merkel, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, εκφράζοντας εκ νέου την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγου.
"Η Γερμανία θα προτείνει βαθύτερη ενοποίηση της εσωτερικής αγοράς και μεγαλύτερη ελαστικότητα στην αγορά εργασίας", επισήμανε η ίδια, ενώ πρόσθεσε πως θα προταθεί και η καλύτερη το δυνατόν εκμετάλλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
"Προετοιμάζουμε το έδαφος για σταθερές αποφάσεις τον Ιούνιο", σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΕ, Herman Van Rompuy.
"Πρέπει να αποφύγουμε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα", τόνισε ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ, Steven Vanackere.
"Χρειάζεται περισσότερη ανάπτυξη για τη δημοσιονομική προσαρμογή", τόνισε ο Ιταλός τεχνοκράτης Πρωθυπουργός, Mario Monti.
Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, δήλωσε λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου ο νέος Γάλλος πρόεδρος, Francois Ηollande.
"Θα κάνω ότι χρειαστεί προκειμένου να πείσω τους Έλληνες να ταχθούν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στο ευρώ, τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις τους", σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Παράλληλα ο ίδιος επανέλαβε πως στη διάρκεια της σημερινής Συνόδου θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων το μείζον θέμα του ευρωομολόγου. "Η ΕΚΤ πρέπει να συμμετέχει και στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στη ρευστότητα", συμπλήρωσε ο Hollande, ζητώντας αυξημένο ρόλο για την κεντρική τράπεζα και τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
"Οι αδυναμίες απειλούν την ΕΕ", τόνισε με τη σειρά του ο Martin Schulz, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχολιάζοντας πως δεν είναι δίκαιο η Γερμανία να δανείζεται με μηδενικό επιτόκιο, ενώ οι υπόλοιπες χώρες δανείζονται με 6%.
"Χωρίς δράματα" θα πρέπει να είναι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Jean Claude Juncker. "Μπορούμε να συζητήσουμε το ζήτημα των ευρωομολόγων, αλλά θα λάβουμε αποφάσεις", συμπλήρωσε.
Ο Αυστριακός Καγκελάριος, Werner Faymann, επισήμανε την ανάγκη για περαιτέρω διαβούλευση επί των κοινών ομολόγων.
Στο μεταξύ, ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης με παράλληλη μείωση των ελλειμμάτων. "Η ρευστότητα είναι το μείζον ζήτημα για την Ισπανία. Θα πετύχουμε το στόχο μας για το έλλειμμα", συμπλήρωσε και τόνισε ότι πριν τεθεί το ζήτημα των ομολόγων πρέπει να λήξει το θέμα των χρηματοδοτικών αναγκών της ευρωζώνης, απευθύνοντας έμμεση έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να βοηθήσει τη χώρα του να χρηματοδοτηθεί καλύτερα στην αγορά ομολόγων.
Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, επισήμανε πως οι εκλογές στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα θα πρέπει ουσιαστικά να είναι ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη. "Η κατάσταση στην Ελλάδα αποτελεί απειλή για τη νομισματική ένωση και την παγκόσμια οικονομία", εξήγησε ο ίδιος. "Η ΕΕ θα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα και για τα δύο ενδεχόμενα", δήλωσε ο Cameron.
Όπως σημείωσε τα σχέδια αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν την ενίσχυση των τραπεζικών ισολογισμών, την προστασία του χρηματοοικονομικού συστήματος και την ανάληψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αποτροπή της μετάδοσης της κρίσης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
"Η Ιρλανδία στηρίζει τα ευρωομόλογα", τόνισε την ίδια στιγμή ο Ιρλανδός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Eamon Gilmore, συμπληρώνοντας ότι οι συζητήσεις της χώρας με την Τρόικα για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου συνεχίζονται.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny δήλωσε ότι στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών αργότερα σήμερα θα συζητηθεί ένα ευρύ πλαίσιο θεμάτων που θα περιλαμβάνει μέτρα για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ θα συζητηθούν επίσης ιδέες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους όπως η γεφύρωση των ευρωομολόγων με τα ομόλογα έργων. Την μίδια στιγμή, τάχθηκε υπέρ της χρήσης του ESM για ενίσχυση τραπεζών.
Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Φινλανδός Πρωθυπουργός, Jurky Katainen, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ευρωομόλογα.
Ο Ολλανδός ομόλογός τους Mark Rutte τόνισε ότι δεν τάσσεται υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM. "Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να στηρίξουμε την κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΤΕπ στο όνομα των επενδύσεων", συμπλήρωσε ο ίδιος, αναφέρεοντας ότι τα ευρωομόλογα αποσύρουν τις πιέσεις από τις μεταρρυθμίσεις.
Τις άμεσες οικονομικές συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ επιχείρησε να υποβαθμίσει σήμερα ο Σουηδός πρωθυπουργός, Fredrik Reinfeldt. "Μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πληγεί η παγκόσμια οικονομία. Έχουμε μια παγκόσμια οικονομία, η οποία έχει επιταχύνει", σημείωσε.
Με Hollande και Merkel συναντήθηκε ο Π. Πικραμμένος
Συναντήσεις με το Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αngela Merkel είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος.
Στην 20λεπτη συνάντησή του με το Γάλλο πρόεδρο, ο Hollande δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο Π. Πικραμμένος υπέβαλε υπόμνημα στον Γάλλο Πρόεδρο με τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα ανάπτυξης.
Στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο που διήρκεσε 40 λεπτά η Merkel υπογράμμισε τη σημασία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρώπης να στηρίξει τη χώρα μας υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δύσκολη κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.
Οι προετοιμασίες για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε πλήρη εξέλιξη... Σχέδια έκτακτης ανάγκης ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το Euro Working Group
Μπορεί όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μιλούν για την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά όλες οι ενδείξεις αποδεικνύουν πως η ανησυχία για ενδεχόμενη έξοδο έχει χτυπήσει κόκκινο. Πράγματι υπάρχουν προετοιμασίες και σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ...
Την τελευταία εβδομάδα οι πληροφορίες για κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δίνουν και παίρνουν.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το Euro working group έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για την πιθανότητα μιας ελληνικής αποχώρησης.
Μάλιστα, το μήνυμα αυτό έγινε γνωστό στη διάρκεια κρίσιμης τηλεδιάσκεψης πιυ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Νωρίτερα και η γερμανική εφυημερίδα Zeit ανέφερε πως η ΕΚΤ έχει συστήσει ομάδα εργασίας για το πρόβλημα της Ελλάδας.
Κατά τις πληροφορίες, η ομάδα αυτή εργασίας θα εξετάσει τις προοπτικές της χώρας μας μέσα στην ευρωζώνη.
Παράλληλα, άλλες πηγές αναφέρουν ότι παρόμοια ομάδα έχει συστήσει και η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, χωρίς όμως να γίνει γνωστό εάν το βασικό της αντικείμενο ήταν η Ελλάδα ή η κρίση στην ευρωζώνη γενικότερα.
Σύμφωνα με τις διαρροές, η ειδική ομάδα θα μελετήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, καθώς και την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως χθες και ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς σε αγορές και ευρώ, δηλώνοντας πως ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι πραγματικός και πως πράγματι γίνονται προετοιμασίες και εξετάζονται όλα τα σενάρια...
Bloomberg: "Eάν η Ελλάδα αποφασίσει να αποχωρήσει από το ευρώ, έχει στη διάθεσή της μόνο 46 ώρες... Όταν όλες οι αγορές είναι κλειστές"
Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να αποχωρήσει από το ευρώ, έχει στη διάθεσή της μόλις... 46 ώρες προκειμένου να το πράξει, αναφέρει σε νέο δημοσίευμά του το Bloomberg, επιχειρώντας να περιγράψει βήμα βήμα τις πιθανές εξελίξεις γύρω από την παραμονή ή μη της χώρας μας στην Ευρωζώνη.
"Ναι... 46 ώρες. Τόσο χρόνο έχουν στη διάθεσή τους οι πολιτικοί αρχηγοί στην Αθήνα αν αποφασίσουν πως η χώρα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ", σημειώνει το δημοσίευμα.
Τι είναι όμως αυτές οι 46 ώρες; Ο χρόνος που οι ανά τον κόσμο αγορές είναι όλες κλειστές. Ειδικότερα, στις 46 ανέρχονται οι ώρες από το κλείσιμο της Wall Street το βράδυ της Παρασκευής έως το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Νέας Ζηλανδίας, τη Δευτέρα το πρωί.
"Μέσα σε αυτές τις 46 ώρες, οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να καταλαγιάζουν την ευρεία κοινωνική αναταραχή που θα ξεσπάσει στην Ελλάδα, αλλά και ταυτόχρονα να διαχειριστούν μια πιθανή χρεοκοπία, να σχεδιάσουν το νέο νόμιμα, να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους και να βάλουν φρένο στη μαζική φυγή κεφαλαίων", επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο εν λόγω δημοσίευμα.
"Στο τέλος του δρόμου η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και θα παραμείνει στο ευρώ", σχολίαζε πρόσφατα ο Bill O’Neill της Merrill Lynch Wealth Management.
"Οι νέες εκλογές στην Ελλάδα αυξάνουν τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ", ανέφερε πριν από λίγες ημέρες σε report προς τους πελάτες της η Citigroup, αυξάνοντας στο 75% τις πιθανότητες αποχώρησης της χώρας μας από το ευρώ.
Nωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:
Το φλέγον ζήτημα του ''bank run'' αναμένεται να θέσει ως προτεραιότητα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής σήμερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Με τις ανησυχίες από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να προκαλούν μαζική φυγή καταθέσεων από τις υπερχρεωμένες χώρες προς τις θεωρούμενες πιο ασφαλείς, ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων θεωρείται πλέον απαραίτητος.
Αν και δεν θα ληφθούν σήμερα οριστικές αποφάσεις, καθ' ότι η Σύνοδος είναι άτυπη και συνίσταται βασικά σε ένα δείπνο εργασίας, η Ελλάδα έχει τις δικές της προσδοκίες και σίγουρα οι ελληνικές εξελίξεις θα τεθούν επί τάπητος, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα.
Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, αναμένεται να καταθέσει στο τραπέζι της Συνόδου τα ελληνικά αιτήματα για άμεση υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων στις κοινοτικές υπηρεσίες για να ξεμπλοκαριστούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αύξηση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έκδοση «ομολόγου έργου» για την χρηματοδότηση συγκεκριμένων σχεδίων υποδομής και επανέναρξη της χρηματοδότησης για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.
Στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες ο κ. Πικραμμένος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαννιά, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τσιόδρα και τον διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου Δημήτρη Παρασκευόπουλο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί κατ΄ ιδίαν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την κρίση στην Ευρωζώνη και ειδικά για την Ελλάδα είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς με τις ανησυχίες για μια ελληνική αποχώρηση να αποτυπώνονται στις κινήσεις των επενδυτών, το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 3,5% έναντι του δολαρίου αυτό το μήνα, ενώ σχεδόν 4 τρισ. δολάρια έχουν χάσει οι διεθνείς χρηματαγορές. Εν τω μεταξύ, ο ΟΟΣΑ χθες υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη, προβλέποντας για φέτος ύφεση κατά 0,1%, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για οριακή ανάπτυξη κατά 0,2%.
Η μεγάλη ''μάχη'' βεβαίως θα παιχθεί μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. 'Ηδη έχει ξεκινήσει από τη Σύνοδο της G8 το περασμένο Σαββατοκύριακο - κι όπου η Γερμανίδια καγκελάριος Μέρκελ ''έχασε'', με τους ισχυρούς να ζητούν αναπτυξιακή στροφή και να δηλώνουν στήριξη στην Ελλάδα. 'Μέρκελ και Ολάντ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και θα επιμείνουν ο καθένας στη θέση του, λιτότητα για τη Μέρκελ, ανάπτυξη για τον Ολάντ.
Ο Γάλλος πρόεδρος, πάντως, αν και είχε δηλώσει ότι θα κατέβει με δύο προτάσεις στο συμβούλιο, πρώτον την έκδοση ευρωομολόγων - πρόταση που στηρίζουν οι ΗΠΑ και ο ΟΟΣΑ - και δεύτερον τον άμεσο δανεισμό των χωρών από την ΕΚΤ, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τη Μέρκελ έσπευσε να διαμηνύσει πως δεν θα βάλει στο τραπέζι το ζήτημα του ευρωομολόγου σήμερα, για να μην προκαλέσει έριδες...
Η στάση του Βερολίνου - κατηγορηματικά αντίθετο στην έκδοση ευρωομολόγου - δεν αλλάζει. Το διαβεβαίωσε άλλωστε και αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης που αναφέρει πως το ευρωομόλογο δεν αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Από την πλευρά της η Κομισιόν, σε νέα ανακοίνωσή της, επιβεβαίωσε πως η συζήτηση για το ευρωομόλογο θα συνεχιστεί, καθώς πρόκειται για ένα θέμα, εξαιρετικά ευαίσθητο, όπως το χαρακτηρίζει.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη Handesblatt, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας - και Γερμανός - Γκ. 'Ετινγκερ αναφέρει πως η έκδοση των ευρωομολόγων είναι ''θέμα ημερήσιας διάταξης'' και καλεί όλες τις πλευρές ''να μην αντιταχθούν επί της αρχής στα ευρωομόλογα''.
Στη Σύνοδο αναμένεται να παραστεί και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπου δήλωσε χθες ότι θα διαπραγματευτεί μεν με όποιον νικήσει στις ελληνικές εκλογές, αλλά ''με κανόνες'', ενώ τόνισε ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος.
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι καμία λύση για την ελληνική κατάσταση δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί ''ταμπού'', όπως ο απευθείας δανεισμός από την ΕΚΤ.
Επιπλέον, σε σημερινές του δηλώσεις τάχθηκε υπέρ της λήψης νέων μέτρων για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας και την αποφυγή μίας ''καταστροφικής'' εξόδου από την Ευρωζώνη, γεγονός που θα είχε αρνητικές συνέπειες για τη νομισματική ένωση.
''Λοιπόν, υπάρχει η δυνατότητα, επί παραδείγματι, να χρησιμοποιηθούν οι διαρθρωτικοί πόροι κατά στοχευμένο τρόπο για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, διότι πρέπει να δώσουμε στους Έλληνες κάποιου είδους προοπτική'' είπε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΕ Van Rompuy, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για άτυπη συνάντηση και στο πλαίσιο αυτό δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
Ανέφερε όμως ότι αναμένεται να συμφωνηθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
www.bankingnews.gr
"Σήμερα δεν θα ληφθούν αποφάσεις. Θα υπάρξει μόνο ανταλλαγή απόψεων", τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αngela Merkel, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, εκφράζοντας εκ νέου την αντίθεσή της στην έκδοση ευρωομολόγου.
"Η Γερμανία θα προτείνει βαθύτερη ενοποίηση της εσωτερικής αγοράς και μεγαλύτερη ελαστικότητα στην αγορά εργασίας", επισήμανε η ίδια, ενώ πρόσθεσε πως θα προταθεί και η καλύτερη το δυνατόν εκμετάλλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
"Προετοιμάζουμε το έδαφος για σταθερές αποφάσεις τον Ιούνιο", σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΕ, Herman Van Rompuy.
"Πρέπει να αποφύγουμε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα", τόνισε ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ, Steven Vanackere.
"Χρειάζεται περισσότερη ανάπτυξη για τη δημοσιονομική προσαρμογή", τόνισε ο Ιταλός τεχνοκράτης Πρωθυπουργός, Mario Monti.
Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, δήλωσε λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου ο νέος Γάλλος πρόεδρος, Francois Ηollande.
"Θα κάνω ότι χρειαστεί προκειμένου να πείσω τους Έλληνες να ταχθούν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στο ευρώ, τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις τους", σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Παράλληλα ο ίδιος επανέλαβε πως στη διάρκεια της σημερινής Συνόδου θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων το μείζον θέμα του ευρωομολόγου. "Η ΕΚΤ πρέπει να συμμετέχει και στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στη ρευστότητα", συμπλήρωσε ο Hollande, ζητώντας αυξημένο ρόλο για την κεντρική τράπεζα και τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
"Οι αδυναμίες απειλούν την ΕΕ", τόνισε με τη σειρά του ο Martin Schulz, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχολιάζοντας πως δεν είναι δίκαιο η Γερμανία να δανείζεται με μηδενικό επιτόκιο, ενώ οι υπόλοιπες χώρες δανείζονται με 6%.
"Χωρίς δράματα" θα πρέπει να είναι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Jean Claude Juncker. "Μπορούμε να συζητήσουμε το ζήτημα των ευρωομολόγων, αλλά θα λάβουμε αποφάσεις", συμπλήρωσε.
Ο Αυστριακός Καγκελάριος, Werner Faymann, επισήμανε την ανάγκη για περαιτέρω διαβούλευση επί των κοινών ομολόγων.
Στο μεταξύ, ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης με παράλληλη μείωση των ελλειμμάτων. "Η ρευστότητα είναι το μείζον ζήτημα για την Ισπανία. Θα πετύχουμε το στόχο μας για το έλλειμμα", συμπλήρωσε και τόνισε ότι πριν τεθεί το ζήτημα των ομολόγων πρέπει να λήξει το θέμα των χρηματοδοτικών αναγκών της ευρωζώνης, απευθύνοντας έμμεση έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να βοηθήσει τη χώρα του να χρηματοδοτηθεί καλύτερα στην αγορά ομολόγων.
Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron, επισήμανε πως οι εκλογές στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα θα πρέπει ουσιαστικά να είναι ένα δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη. "Η κατάσταση στην Ελλάδα αποτελεί απειλή για τη νομισματική ένωση και την παγκόσμια οικονομία", εξήγησε ο ίδιος. "Η ΕΕ θα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα και για τα δύο ενδεχόμενα", δήλωσε ο Cameron.
Όπως σημείωσε τα σχέδια αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνουν την ενίσχυση των τραπεζικών ισολογισμών, την προστασία του χρηματοοικονομικού συστήματος και την ανάληψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αποτροπή της μετάδοσης της κρίσης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
"Η Ιρλανδία στηρίζει τα ευρωομόλογα", τόνισε την ίδια στιγμή ο Ιρλανδός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Eamon Gilmore, συμπληρώνοντας ότι οι συζητήσεις της χώρας με την Τρόικα για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου συνεχίζονται.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Enda Kenny δήλωσε ότι στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών αργότερα σήμερα θα συζητηθεί ένα ευρύ πλαίσιο θεμάτων που θα περιλαμβάνει μέτρα για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ θα συζητηθούν επίσης ιδέες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους όπως η γεφύρωση των ευρωομολόγων με τα ομόλογα έργων. Την μίδια στιγμή, τάχθηκε υπέρ της χρήσης του ESM για ενίσχυση τραπεζών.
Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Φινλανδός Πρωθυπουργός, Jurky Katainen, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ευρωομόλογα.
Ο Ολλανδός ομόλογός τους Mark Rutte τόνισε ότι δεν τάσσεται υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM. "Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να στηρίξουμε την κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΤΕπ στο όνομα των επενδύσεων", συμπλήρωσε ο ίδιος, αναφέρεοντας ότι τα ευρωομόλογα αποσύρουν τις πιέσεις από τις μεταρρυθμίσεις.
Τις άμεσες οικονομικές συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ επιχείρησε να υποβαθμίσει σήμερα ο Σουηδός πρωθυπουργός, Fredrik Reinfeldt. "Μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πληγεί η παγκόσμια οικονομία. Έχουμε μια παγκόσμια οικονομία, η οποία έχει επιταχύνει", σημείωσε.
Με Hollande και Merkel συναντήθηκε ο Π. Πικραμμένος
Συναντήσεις με το Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αngela Merkel είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος.
Στην 20λεπτη συνάντησή του με το Γάλλο πρόεδρο, ο Hollande δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ο Π. Πικραμμένος υπέβαλε υπόμνημα στον Γάλλο Πρόεδρο με τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα ανάπτυξης.
Στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο που διήρκεσε 40 λεπτά η Merkel υπογράμμισε τη σημασία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρώπης να στηρίξει τη χώρα μας υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δύσκολη κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.
Οι προετοιμασίες για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε πλήρη εξέλιξη... Σχέδια έκτακτης ανάγκης ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το Euro Working Group
Μπορεί όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μιλούν για την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά όλες οι ενδείξεις αποδεικνύουν πως η ανησυχία για ενδεχόμενη έξοδο έχει χτυπήσει κόκκινο. Πράγματι υπάρχουν προετοιμασίες και σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ...
Την τελευταία εβδομάδα οι πληροφορίες για κατάρτιση σχεδίων έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δίνουν και παίρνουν.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το Euro working group έχει ζητήσει από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για την πιθανότητα μιας ελληνικής αποχώρησης.
Μάλιστα, το μήνυμα αυτό έγινε γνωστό στη διάρκεια κρίσιμης τηλεδιάσκεψης πιυ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Νωρίτερα και η γερμανική εφυημερίδα Zeit ανέφερε πως η ΕΚΤ έχει συστήσει ομάδα εργασίας για το πρόβλημα της Ελλάδας.
Κατά τις πληροφορίες, η ομάδα αυτή εργασίας θα εξετάσει τις προοπτικές της χώρας μας μέσα στην ευρωζώνη.
Παράλληλα, άλλες πηγές αναφέρουν ότι παρόμοια ομάδα έχει συστήσει και η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, η Bundesbank, χωρίς όμως να γίνει γνωστό εάν το βασικό της αντικείμενο ήταν η Ελλάδα ή η κρίση στην ευρωζώνη γενικότερα.
Σύμφωνα με τις διαρροές, η ειδική ομάδα θα μελετήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, καθώς και την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως χθες και ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς σε αγορές και ευρώ, δηλώνοντας πως ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι πραγματικός και πως πράγματι γίνονται προετοιμασίες και εξετάζονται όλα τα σενάρια...
Bloomberg: "Eάν η Ελλάδα αποφασίσει να αποχωρήσει από το ευρώ, έχει στη διάθεσή της μόνο 46 ώρες... Όταν όλες οι αγορές είναι κλειστές"
Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να αποχωρήσει από το ευρώ, έχει στη διάθεσή της μόλις... 46 ώρες προκειμένου να το πράξει, αναφέρει σε νέο δημοσίευμά του το Bloomberg, επιχειρώντας να περιγράψει βήμα βήμα τις πιθανές εξελίξεις γύρω από την παραμονή ή μη της χώρας μας στην Ευρωζώνη.
"Ναι... 46 ώρες. Τόσο χρόνο έχουν στη διάθεσή τους οι πολιτικοί αρχηγοί στην Αθήνα αν αποφασίσουν πως η χώρα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ", σημειώνει το δημοσίευμα.
Τι είναι όμως αυτές οι 46 ώρες; Ο χρόνος που οι ανά τον κόσμο αγορές είναι όλες κλειστές. Ειδικότερα, στις 46 ανέρχονται οι ώρες από το κλείσιμο της Wall Street το βράδυ της Παρασκευής έως το άνοιγμα του χρηματιστηρίου της Νέας Ζηλανδίας, τη Δευτέρα το πρωί.
"Μέσα σε αυτές τις 46 ώρες, οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να καταλαγιάζουν την ευρεία κοινωνική αναταραχή που θα ξεσπάσει στην Ελλάδα, αλλά και ταυτόχρονα να διαχειριστούν μια πιθανή χρεοκοπία, να σχεδιάσουν το νέο νόμιμα, να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους και να βάλουν φρένο στη μαζική φυγή κεφαλαίων", επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο εν λόγω δημοσίευμα.
"Στο τέλος του δρόμου η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και θα παραμείνει στο ευρώ", σχολίαζε πρόσφατα ο Bill O’Neill της Merrill Lynch Wealth Management.
"Οι νέες εκλογές στην Ελλάδα αυξάνουν τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ", ανέφερε πριν από λίγες ημέρες σε report προς τους πελάτες της η Citigroup, αυξάνοντας στο 75% τις πιθανότητες αποχώρησης της χώρας μας από το ευρώ.
Nωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:
Το φλέγον ζήτημα του ''bank run'' αναμένεται να θέσει ως προτεραιότητα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής σήμερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Με τις ανησυχίες από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να προκαλούν μαζική φυγή καταθέσεων από τις υπερχρεωμένες χώρες προς τις θεωρούμενες πιο ασφαλείς, ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων θεωρείται πλέον απαραίτητος.
Αν και δεν θα ληφθούν σήμερα οριστικές αποφάσεις, καθ' ότι η Σύνοδος είναι άτυπη και συνίσταται βασικά σε ένα δείπνο εργασίας, η Ελλάδα έχει τις δικές της προσδοκίες και σίγουρα οι ελληνικές εξελίξεις θα τεθούν επί τάπητος, είτε επίσημα είτε ανεπίσημα.
Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, αναμένεται να καταθέσει στο τραπέζι της Συνόδου τα ελληνικά αιτήματα για άμεση υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων στις κοινοτικές υπηρεσίες για να ξεμπλοκαριστούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αύξηση των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έκδοση «ομολόγου έργου» για την χρηματοδότηση συγκεκριμένων σχεδίων υποδομής και επανέναρξη της χρηματοδότησης για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.
Στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες ο κ. Πικραμμένος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαννιά, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τσιόδρα και τον διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου Δημήτρη Παρασκευόπουλο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί κατ΄ ιδίαν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την κρίση στην Ευρωζώνη και ειδικά για την Ελλάδα είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς με τις ανησυχίες για μια ελληνική αποχώρηση να αποτυπώνονται στις κινήσεις των επενδυτών, το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 3,5% έναντι του δολαρίου αυτό το μήνα, ενώ σχεδόν 4 τρισ. δολάρια έχουν χάσει οι διεθνείς χρηματαγορές. Εν τω μεταξύ, ο ΟΟΣΑ χθες υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη, προβλέποντας για φέτος ύφεση κατά 0,1%, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για οριακή ανάπτυξη κατά 0,2%.
Η μεγάλη ''μάχη'' βεβαίως θα παιχθεί μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. 'Ηδη έχει ξεκινήσει από τη Σύνοδο της G8 το περασμένο Σαββατοκύριακο - κι όπου η Γερμανίδια καγκελάριος Μέρκελ ''έχασε'', με τους ισχυρούς να ζητούν αναπτυξιακή στροφή και να δηλώνουν στήριξη στην Ελλάδα. 'Μέρκελ και Ολάντ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους και θα επιμείνουν ο καθένας στη θέση του, λιτότητα για τη Μέρκελ, ανάπτυξη για τον Ολάντ.
Ο Γάλλος πρόεδρος, πάντως, αν και είχε δηλώσει ότι θα κατέβει με δύο προτάσεις στο συμβούλιο, πρώτον την έκδοση ευρωομολόγων - πρόταση που στηρίζουν οι ΗΠΑ και ο ΟΟΣΑ - και δεύτερον τον άμεσο δανεισμό των χωρών από την ΕΚΤ, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τη Μέρκελ έσπευσε να διαμηνύσει πως δεν θα βάλει στο τραπέζι το ζήτημα του ευρωομολόγου σήμερα, για να μην προκαλέσει έριδες...
Η στάση του Βερολίνου - κατηγορηματικά αντίθετο στην έκδοση ευρωομολόγου - δεν αλλάζει. Το διαβεβαίωσε άλλωστε και αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης που αναφέρει πως το ευρωομόλογο δεν αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Από την πλευρά της η Κομισιόν, σε νέα ανακοίνωσή της, επιβεβαίωσε πως η συζήτηση για το ευρωομόλογο θα συνεχιστεί, καθώς πρόκειται για ένα θέμα, εξαιρετικά ευαίσθητο, όπως το χαρακτηρίζει.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη Handesblatt, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας - και Γερμανός - Γκ. 'Ετινγκερ αναφέρει πως η έκδοση των ευρωομολόγων είναι ''θέμα ημερήσιας διάταξης'' και καλεί όλες τις πλευρές ''να μην αντιταχθούν επί της αρχής στα ευρωομόλογα''.
Στη Σύνοδο αναμένεται να παραστεί και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπου δήλωσε χθες ότι θα διαπραγματευτεί μεν με όποιον νικήσει στις ελληνικές εκλογές, αλλά ''με κανόνες'', ενώ τόνισε ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος.
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι καμία λύση για την ελληνική κατάσταση δεν θα έπρεπε να θεωρηθεί ''ταμπού'', όπως ο απευθείας δανεισμός από την ΕΚΤ.
Επιπλέον, σε σημερινές του δηλώσεις τάχθηκε υπέρ της λήψης νέων μέτρων για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας και την αποφυγή μίας ''καταστροφικής'' εξόδου από την Ευρωζώνη, γεγονός που θα είχε αρνητικές συνέπειες για τη νομισματική ένωση.
''Λοιπόν, υπάρχει η δυνατότητα, επί παραδείγματι, να χρησιμοποιηθούν οι διαρθρωτικοί πόροι κατά στοχευμένο τρόπο για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας, διότι πρέπει να δώσουμε στους Έλληνες κάποιου είδους προοπτική'' είπε.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΕ Van Rompuy, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για άτυπη συνάντηση και στο πλαίσιο αυτό δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις.
Ανέφερε όμως ότι αναμένεται να συμφωνηθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια