Ο αγωγός Nabucco μπορεί να μη βγάλει το καλοκαίρι

Το σχέδιο του Nabucco, το οποίο σκόπευε να αποτελέσει το βασικό εμπόδιο στην πορεία του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, υφίσταται ήττα σε όλα τα μέτωπα. Αυτή τη φορά τα δυσάρεστα νέα προήλθαν από την πλευρά της BP. Οι ειδικοί του ομίλου υδρογονανθράκων ονόμασαν το σχέδιο άνευ προοπτικής. Ο χαρακτηρισμός αυτός μπορεί να θεωρηθεί ορόσημο, διότι η BP σήμερα είναι μία από τις εταιρείες που εκμεταλλεύεται ειδικά το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, το οποίο πολλοί κατονομάζουν ως βασική πηγή φυσικού αερίου για τον αγωγό Nabucco.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Φωνή της Ρωσίας, ακόμη πιο πέρα στις προβλέψεις τους προχώρησαν οι εμπειρογνώμονες του City του Λονδίνου. Δήλωσαν ότι το έργο θα κλείσει ήδη μέχρι το τέλος Ιουνίου. Την πιθανή αποχώρησή τους από αυτό ήδη έχουν ανακοινώσει εκπρόσωποι του γερμανικού ενεργειακού ομίλου RWE, ενώ η ουγγρική MOL (που κατέχει το 100% της εταιρείας μεταφοράς φυσικού αερίου FGSZ, έναν από τους μετόχους του Nabucco) απλώς αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του και εγκατέλειψε το σχέδιο.
Κατά το σχεδιασμό των εμπνευστών του έργου, ο αγωγός φυσικού αερίου Nabucco έπρεπε να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία και την Κεντρική Ασία μέχρι τα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αγωγός είχε σκόπιμα σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρακάμπτει τη Ρωσία και ουσιαστικά έπρεπε να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πολλοί ειδικοί ήδη από παλαιά, πριν από δέκα χρόνια, μιλούσαν για τη ματαιότητα αυτής της ιδέας. Τελικά οι χώρες, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν οι βασικοί προμηθευτές φυσικού αερίου για τον αγωγό Nabucco, σταδιακά εντάχθηκαν σε άλλα πιο ελπιδοφόρα έργα. Για το πώς έχει η κατάσταση με τις πηγές αερίου τώρα, μιλά ο πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων Πετρελαίου και Αερίου Γκενάντι Σμαλ:
Ο Nabucco δεν έχει σήμερα και δεν είχε και ποτέ κάποια βάση τροφοδοσίας με αέριο. Η ελπίδα για το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν και το Σαχ Ντενίζ προς το παρόν δεν στέφθηκε με επιτυχία, γιατί καθυστερεί η αξιοποίηση του δεύτερου στρώματος του Σαχ Ντενίζ. Και εάν δούμε πόσο φυσικό αέριο εξορύσσει το Αζερμπαϊτζάν, τότε υπολογίζοντας τις δικές του ανάγκες και τις εξαγωγές στην Τουρκία και τη Γεωργία, προκύπτει ότι πολύ λίγα έχει να προσφέρει στον Nabucco. Η Τουρκμενία, που θεωρούταν ως πιθανός προμηθευτής, έχει ήδη κατασκευάσει δύο αγωγούς φυσικού αερίου προς την Κίνα και σήμερα κατασκευάζει ήδη έναν τρίτο. Και όταν όλα αυτά κατασκευαστούν, η Τουρκμενία θα πρέπει να παραδώσει 65 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Συμπέρασμα: η Τουρκμενία δεν διαθέτει πραγματικό φυσικό αέριο για την πλήρωση του αγωγού Nabucco.
Το Νοέμβριο του περασμένου έτους πιο δυνατά από πριν ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσει το σχέδιο Nabucco. Τότε τέθηκε σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream», ο οποίος προμηθεύει ρωσικό φυσικό αέριο απευθείας στην Ευρώπη. Οι εμπειρογνώμονες αμέσως προσέθεσαν σ’ αυτά και νέες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ, την Αλγερία, ακόμη και τις ΗΠΑ. Έπαιξαν το ρόλο τους και οι οικονομικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες τα επόμενα 10-15 χρόνια, η Ευρώπη δεν πρόκειται να παρουσιάσει οικονομική ανάπτυξη. Αλλά και το ίδιο το έργο προς το παρόν συσχετίζεται μόνο με πολύ υψηλό κόστος, προσθέτει ο συμπρόεδρος του τμήματος ανάλυσης του Ιδρύματος Investkafe Γκριγκόρι Μπιργκ:
 
Το κόστος του Nabucco ανά χιλιόμετρο αγωγού πλησιάζει το κόστος του έργου «South Stream», που είναι πολλές φορές πιο ισχυρό και ήδη είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ανάγκες της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Και πέραν αυτού η Τουρκία, η οποία είναι ένας από τους συμμετέχοντες στο σχέδιο Nabucco, επέτρεψε πολύ πρόσφατα την κατασκευή του αγωγού «South Stream» μέσω των χωρικών υδάτων της. Άρα οι πιθανότητες υλοποίησης του Nabucco είναι όλο και μικρότερες. Και όσο μικρότερη είναι η ισχύς του, τόσο λιγότερο συμφέρουσα θα είναι από εμπορική άποψη το κόστος αυτού του έργου.
Με την ευκαιρία, την απροθυμία της να συμμετάσχει στο έργο επιδεικνύει ουσιαστικά και η Τουρκία. Η Άγκυρα δεν έδωσε τελικά τη συγκατάθεσή της για την εγκατάσταση των αγωγών στο έδαφός της, ενώ παράλληλα σχεδιάζει μαζί με το Μπακού το ανταγωνιστικό έργο του Transanatolian αγωγού φυσικού αερίου.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι η ίδια η ιδέα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco γεννήθηκε κατά τη διάρκεια γεύματος με μουσική από την όπερα του Giuseppe Verdi "Ναμπούκο". Πιθανώς οι συμμετέχοντες στο γεύμα δεν άκουσαν την όπερα μέχρι το τέλος ή απλά δεν έδωσαν προσοχή στο φινάλε. Παρ’ όλες τις περιπέτειες στο φινάλε της όπερας η λογική επιστρέφει στο βασιλιά και η νόθα διεκδικήτρια του θρόνου ηττάται.
Russia Voice
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!