Translate

Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012

H πλήρης αβεβαιότητα σε όλα τα μέτωπα, η «ηλιθιότητα» των ευρωπαίων και οι συνεχείς συζητήσεις για ευρωομόλογα και τραπεζική ενοποίηση….

Όλο και πιο μπερδεμένα θα λέγαμε ότι είναι τα πράγματα, τόσο όσον αφορά την εσωτερική ειδησεογραφία (πολιτική αβεβαιότητα, επιδείνωση της οικονομίας), όσο και το εξωτερικό και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, όπου, χωρίς να μας εκπλήσσει σε καμία περίπτωση, η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα (με την Ισπανία στο επίκεντρο), ενώ είναι πλέον φανερό ότι ή θα ληφθούν σύντομα αποφασιστικά μέτρα ή η ευρωζώνη θα κινδυνεύσει ακόμη και με τη διάλυση της, κατά τους επόμενους μήνες, με ότι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για την ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.


ίναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα σε άλλα κατά τη χθεσινή ημέρα οι αποδόσεις των 10ετών ισπανικών ομολόγων ενισχύθηκαν κοντά στο 6,71%, την ώρα που σε επικίνδυνα επίπεδα, διαμορφώθηκε και το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, με το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου να ξεπερνά το 6% για πρώτη φορά από τις αρχές του έτους και να διαμορφώνεται στο 6,03% έναντι 5,84% τον Απρίλιο.
Σε κάθε περίπτωση θα λέγαμε ότι είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν υπάρξει σύντομα ελάφρυνση των μέτρων ακραίας λιτότητας στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και ταυτόχρονα διαγραφή μέρους του χρέους (είτε με νομισματική χαλάρωση – «για κάτι το οποίο φωνάζουμε εδώ και 2 χρόνια», είτε με ένα μαζικό κούρεμα χρέους – η πιο επικίνδυνη επιλογή - διαβάστε προηγούμενα σχόλια), τότε θεωρούμε σχεδόν σίγουρο ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, μέχρι τη στιγμή που θα καταστεί πλέον μη – διαχειρίσιμη.
Με αφορμή το τελευταίο αυτό σχόλιο μας για την κατάσταση κυρίως στις χώρες  των “PIIGS” και κατ’ επέκταση στην ευρωζώνη, θα σταθούμε στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας για πολλοστή φορά, κάτι το οποίο από ότι φαίνεται οι ειδήμονες της Κομισιόν αδυνατούν να καταλάβουν, ότι η πολιτική της χωρίς όριο λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης το μόνο που επιτυγχάνει είναι να καταστρέφει την ελληνική οικονομία και να οδηγεί μια χώρα σε μια ιστορική οικονομική και κοινωνική κατάρρευση. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η Κομισιόν στην έκθεση της, αναφέρεται στους υψηλούς κινδύνους της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής, τονίζοντας ότι η επιτυχία του δεύτερου προγράμματος εξαρτάται κυρίως από την ίδια τη χώρα και από την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης (μειώσεις μισθών) και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τα οποία έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Παράλληλα, η Επιτροπή προειδοποιεί ότι η διεθνής οικονομική βοήθεια προς τη χώρα θα συνεχιστεί μόνον εφόσον βελτιωθεί η εφαρμογή των μέτρων. Παράλληλα, εκτιμά ότι η αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να επιμείνουν στις συμφωνημένες πολιτικές θα δοκιμαστεί τους επόμενους μήνες όταν θα πρέπει να προσδιοριστούν μέτρα περιορισμού του ελλείμματος προκειμένου να κλείσει το μεγάλο χάσμα για το 2013 και 2014. Σχολιάζοντας εν συντομία τα παραπάνω θα τονίσουμε και πάλι ότι η Κομισιόν παραμένει προσηλωμένη σε μια καταστροφική, γραφειοκρατική λογική, μακριά από την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη που υπάρχει πλέον να συντελεστεί μια αλλαγή για να βγει η χώρα από το τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί. Φυσικά, τα όσα αναφέρουμε σε καμία περίπτωση δε σημαίνουν ότι το ελληνικό κράτος και η πολιτική ηγεσία δεν έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση της χώρας, με μεγάλες καθυστερήσεις στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως την έλλειψη πολιτικής βούλησης να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, αλλά σε κάθε περίπτωση ο τρόπος με τον οποίο οι ευρωπαίοι και κυρίως οι γερμανοί αξιωματούχοι διαχειρίζονται συνολικά την κρίση (σε ολόκληρη την Ευρώπη), θα χαρακτηρίζονταν, χωρίς καμία υπερβολή, αυτοκαταστροφικός.
------------------------------
Στα του ελληνικού χρηματιστηρίου, οι ακραίες διακυμάνσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με το σκηνικό αβεβαιότητας να είναι το γνωστό, την ώρα που συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις από ξένους θεσμικούς, ενώ επιμέρους μετοχές επηρεάζονται από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2012, που ολοκληρώνονται σήμερα.  Κυρίως αναφορά θα πρέπει να γίνει στη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΕΤΕ, όπου η εικόνα, όπως αναμέναμε, ήταν εξαιρετικά αρνητική. Σε συνέχεια των όσων αναφέραμε τις τελευταίες ημέρες, θα σταθούμε κυρίως στην κατακόρυφη αύξηση των επισφαλειών (στα 559εκ ευρώ, +47%), κάτι το οποίο παρατηρήθηκε και στα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς και θα συμβεί και στις υπόλοιπες τράπεζες (θα ανακοινώσουν αποτελέσματα σήμερα), συνέπεια της κρίσης που βιώνει η χώρα. Μάλιστα, θα επαναλάβουμε σήμερα την ανησυχία μας, ότι αυτή η τάση είναι το πιο πιθανό όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά και να ενταθεί τα επόμενα τρίμηνα, με την κατάσταση να κινδυνεύει να καταστεί ακόμη και μη – διαχειρίσιμη. Κυρίως, ανησυχούμε για την αγορά ακινήτων και τον κίνδυνο μιας νέας μεγάλης φούσκας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε ότι η προ ετών κρίση, που οδήγησε την Ιρλανδία στο μνημόνιο και την κρατικοποίηση των ιρλανδικών τραπεζών τραπεζών, ξεκίνησε από την πτώση της αγοράς ακινήτων. Επίσης, στην Ισπανία η αρχή του κακού ήταν η κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου, ενώ και το 2008, η μεγάλη παγκόσμια κρίση, που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, οφείλονταν σε ένα μεγάλο βαθμό (μαζί με την απληστία του τραπεζικού συστήματος), στην αγορά ακινήτων.
Τέλος, στα των ελληνικών τραπεζών, το Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τεσσάρων μεγάλων του κλάδου, καθώς μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα πρέπει να δοθούν στο ΤΧΣ τα σχέδια αναδιάρθρωσης. Πιο συγκεκριμένα, τα παραπάνω δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, κ. Θωμόπουλος, σε ενημέρωση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όπως ανέφερε η διοίκηση του ΤΧΣ, το due diligence θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, ενώ μετά τις εκλογές θα υπάρξει διάταγμα για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης. Μάλιστα, το due diligence θα γίνει από ελεγκτικές εταιρείες για λογαριασμό του ΤΧΣ.
Οι συνεχείς συζητήσεις για ευρωομόλογα και τραπεζική ενοποίηση ….. και η στάση της Γερμανίας …
Κλείνοντας το σχόλιο μας, θα σταθούμε στις συζητήσεις οι οποίοι γίνονται στους κόλπους της ευρωζώνη και οι οποίες φουντώνουν, αναφορικά με την έκδοση  ευρωομολόγων, αλλά μετά και τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών για μια τραπεζική ενοποίηση. Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη, ο κίνδυνος κατάρρευσης μιας ή περισσότερων ισπανικών τραπεζών, αλλά και οι φόβοι, που αρχίζουν να γίνονται πράξη, για ένα Bank Run (φυγή καταθέσεων) από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αυξάνουν τις πιέσεις με στόχο τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος για τη στήριξη ή εκκαθάριση προβληματικών χρηματοπιστωτικών ομίλων.  Συγκεκριμένα, στις 6 Ιουνίου, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει προτάσεις για τον τρόπο που θα μπορούν οι εποπτικές αρχές των κρατών-μελών της Ε.Ε. να συνεργάζονται διασυνοριακά για την ελεγχόμενη διάσπαση προβληματικών τραπεζών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη χθεσινή ημέρα, υπέρ των ευρωομολόγων, ώστε «να αμοιβαιοποιηθεί ένα ποσοστό του συνολικού κρατικού χρέους των μελών της ευρωζώνης», τάχθηκαν ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο, ενώ εμφανίστηκαν και θετικοί στην δημιουργία μιας μορφής τραπεζικής ένωσης, δηλώσεις οι οποίες πιστεύουμε ότι προκάλεσαν αλλεργία στη Γερμανία.
 
Ο κ. Μοσκοβισί, χαρακτήρισε την πρόταση για τα ευρωομόλογα σπουδαία και διαρθρωτικού χαρακτήρα, που βρίσκεται πάντα πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια έξοδο της Ευρώπης από την κρίση χρέους, ενώ ο κ. Γιούνκερ υπενθύμισε ότι ήδη από το 2010 πρότεινε τα ευρωομόλογα, τότε όμως το θέμα διακωμωδήθηκε σε απίστευτο βαθμό, καθώς έγινε συστηματική προσπάθεια «να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι, με τα ευρωομόλογα, θα καλυπτόταν το σύνολο του κρατικού χρέους όλων ανεξαιρέτως των μελών της ευρωζώνης». Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ζήτησε ο διάλογος για τα ευρωομόλογα να γίνει με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα.
 
Πέραν των παραπάνω και στο ζήτημα της τραπεζικής ενοποίησης, οι δύο πολιτικοί ανέφεραν ότι «αντήλλαξαν απόψεις» επί του θέματος με τον κ. Μοσκοβισί να τονίζει ότι είναι αναγκαία κάποια μορφή τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη, ώστε να αντιμετωπιστούν διάφορες καταστάσεις».
 
Υπενθυμίζεται ότι, χθες, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτάθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να μπορεί να χρηματοδοτεί μετά την πρώτη Ιουλίου 'απ' ευθείας' την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα στα όρια της ευρωζώνης, πρόταση που το Παρίσι κρίνει ως "θετική", την ώρα που η Γερμανία (αλλά και η Αγγλία) έχει εκφραστεί αρνητικά. «Πολλοί στο Λουξεμβούργο αλλά κι εγώ με την ιδιότητά μου του προέδρου του Eurogroup στηρίζουμε την 'απ ευθείας', και όχι μέσω των εθνικών κυβερνήσεων», χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην ευρωζώνη», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, δηλώνοντας ικανοποιημένος που το ζήτημα επανήλθε στην ημερήσια διάταξη.
 
Τέλος, θα λέγαμε ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κατά τους επόμενους μήνες ή πιθανόν και ακόμη νωρίτερα, λόγω των εξελίξεων, η διαμάχη μεταξύ της Γερμανίας και των υπολοίπων εταίρων σε βασικά ζητήματα και κυρίως την έκδοση ευρωομολόγου θα κορυφωθούν, ενώ  την κρίσιμη ώρα που θα χρειαστεί πλέον να τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο σωτηρίας για την Ισπανία τα πράγματα για την ευρωζώνη θα γίνουν τόσο δύσκολα, όσο ποτέ άλλοτε, αφού θα γίνει αντιληπτό ότι τα ποσά δεν επαρκούν και ότι χρειάζεται μια σειρά αποφασιστικών μέτρων. Σε όλα αυτά θα λέγαμε ότι ερωτηματικό είναι η στάση της Γερμανίας, η οποία σχεδόν σίγουρα θα προτείνει και επίσημα (σε μεγάλο βαθμό γίνεται ήδη) τη «γερμανοποίηση της ευρωζώνης», κάτι το οποίο σε καμία περίπτωση δε θα γίνει αποδεκτό από αρκετά κράτη μέλη, με άγνωστές συνέπειες για την ευρωζώνη.  http://www.greekfinanceforum.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: