«QUID PRODEST» ή ποιός χρειάζεται την πυρκαγιά στην Κόλπο

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φωνή της Ρωσίας», το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βγήκε σε νέο επίπεδο. Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ παρουσιάζοντας στις 15 Φεβρουαρίου τις τελευταίες κατακτήσεις αυτού του ιρανικου κλάδου της χώρας, δήλωσε ότι κανείς δεν θα εμποδίσει τη χώρα του να «κατακτήσει το ειρηνικό άτομο».
Εν τω μεταξύ, οι δυτικές χώρες και το Ισραήλ έχουν εντελώς διαφορετική γνώμη. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, είναι προ των πυλών η περίοδος των ενεργών στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν. Η Μόσχα προειδοποιεί ότι η Ρωσία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποστηρίξει τις αντιιρανικές κυρώσεις.
Η ίδια η Δύση, όπως φαίνεται, δεν πιστεύει στην επιτυχία των κυρώσεων και εξακολουθει να εντείνει τη στρατιωτική της πίεση στην Τεχεράνη. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα του επικεφαλής της Επιτροπής ΄Αμυνας της Κρατικής Ντούμας της Ρωσίας, ναυάρχου Βλαντίμιρ Κομογιέντοφ, γύρω από το Ιράν είναι συγκεντρωμένη αρκετά μεγάλη ένοπλη δύναμη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οπλισμένη με 450 πυραύλους.
Δεν συντελούν στη σταθερότητα και οι εξελίξεις γύρω από τη Συρία. Η ίδια ομάδα με επικεφαλής την Ουάσιγκτον και των προσχωρημένων Αράβων γειτόνων της Δαμασκού ενεργεί επίμονα για την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ και, απ’ ότι φαίνεται, δεν θα υποχωρήσει. Πραγματικά, οι ενέργειές της κατά της Συρίας και του Ιράν είναι συστατικά στοιχεία του ίδιου δυτικού σχεδίου,- θεωρεί ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βίκτορ Μπαρανέτς.
-«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο υπ’ αριθμό 1 στόχος της Δύσης είναι το Ιράν. Αν η υπόθεση φθάνει ως τις πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις, τότε θα δεχτούν τα βασικά χτυπήματα οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και τα στρατηγικά κέντρα του Ιράν. Όσον αφορά τη Συρία, η Δύση θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τα πιθανά χτυπήματα των συριακών στρατευμάτων.
Εντείνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση και οι πληροφορίες για αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι τρομοκράτες προσπάθησαν να επιτεθούν εναντίον Ισραηλινών διπλωματών στην Τιφλίδα και το Νέο Δελχί. Οι αρχές του Ισραήλ κατηγόρησαν για την διοργάνωση αυτών των επιθέσεων το Ιράν, καθώς επίσης και την λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ. Εκτός απ’ άυτό, μερικές εκρήξεις σημειώθηκαν στο Μπανγκόκ. Οι αρχές της Ταιλάνδης επίσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν προετοιμαστεί από Ιρανούς, μάλιστα έναν απ’ αυτούς έχουν πιάσει. Η Τεχεράνη απορρίπτει όλες αυτές τις κατηγορίες.
Αν δεν είναι το Ιράν, που το έκανε αυτό, τότε ποιος; Όπως έλεγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, «quid prodest» - «Κοίτα ποιός ωφελείται». Εδώ και πολύ καιρό, δεν αποτελεί μυστικό το ότι πολλές από τις τρομοκρατικές ομάδες συνεργάζονται αρκετά καρποφόρα με ορισμένες μυστικές υπηρεσίες και γιατί να μην πετάξουν στη διεθνή κοινότητα ένα-δυό προσχήματα για να δικαιολογήσει την ανάγκη επείγουσας καθιέρωσης της δημοκρατίας σε κάποια μία ξεχωριστή χώρα;
Η Μόσχα επισημαίνει ότι ορισμένες χώρες μπορούν να βλέπουν την υφιστάμενη κατάσταση ως «παράθυρο δυνατοτήτων» και να ορμήσουν κυνικά στο δρόμο της αλλαγής της κυβέρνησης στην Τεχεράνη. Η Μόσχα, όπως δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, αποκλείει πλήρως τη συμμετοχή της σε τέτοιο σενάριο. Η διεθνής κοινότητα μπορεί και πρέπει να συντελεί στη διευθέτηση των συγκρούσεων με ειρηνικά μέσα, αποφεύγοντας την επιβολή κάποιων έτοιμων συνταγών στις κυρίαρχες χώρες»,- τόνισε συμπεραίνοντας ο εμπειρογνώμονας Βίκτορ Μπαρανέτς.
Greek Finance Forum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!