Οι ΗΠΑ κρίνουν αναγκαία την επίλυση της ονομασίας για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Image
Η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας προβάλλει αναγκαία για την επίτευξη του στόχου της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα στα Σκόπια ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Πολ Γουόλερς, ο οποίος επεσήμανε ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ) δεν μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις της Συμμαχίας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ σημείωσε ότι η χώρα του επιθυμεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, όμως για να συμβεί αυτό πρέπει προηγουμένως να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
Σε ερώτηση αν η ΠΓΔΜ μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής του οργανισμού αυτού που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Σικάγο, ο κ. Γουόλερς επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας, ενώ σημείωσε ότι οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται ομόφωνα και ότι η αρχή αυτή τηρείται απαρέγκλιτα στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Σχετικά με το εάν η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), στην υπόθεση της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας, δύναται να επηρεάσει εξελίξεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Γουόλερς ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ αποφασίζει μόνο του ποιες χώρες θα κάνει δεκτές στους κόλπους και ότι κανείς άλλος παράγοντας δεν μπορεί να έχει ανάμειξη στις αποφάσεις της Συμμαχίας.
«Το ΝΑΤΟ είναι αυτό που αποφασίζει ποιες χώρες θα κάνει δεκτές στους κόλπους του. Το ΔΔΧ είναι ένας καθ΄ όλα αξιοσέβαστος θεσμός, όμως οι δομές του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν σε κανέναν άλλο παράγοντα να αναμειχθεί στις αποφάσεις του και να υποδείξει ποιες χώρες μπορούν να ενταχθούν στη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ έχει τους δικούς του κανόνες ήδη από το 1945-1946, οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα και έτσι συνεχίζει να λειτουργεί», σημείωσε ο κ. Γουόλερς.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!