Eurogroup: Ολονύχτιο θρίλερ για συνολική συμφωνία


BΡΥΞΕΛΛΕΣ. Σε εξέλιξη από τις 17:00 ώρα Ελλάδας έως τις πρώτες πρωινές ώρες βρισκόταν το κρίσιμο Eurogroup, με θέμα την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα.
Στο περιθώριο της συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα, με αντικείμενο το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI.
Λίγο αργότερα στις συζητήσεις προσήλθε και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με άλλα στελέχη της τρόικας και του Eurogroup.

Οι διαπραγματεύσεις Παπαδήμου-Νταλάρα-Βενιζέλου ολοκληρώθηκαν στις 22:00, οπότε ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών επέστρεψαν στο Eurogroup.
Σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν απαιτήσεις από την τρόικα για ακόμα μεγαλύτερο "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων.
Η τρόικα κάνει επίσης λόγο για «θεμελιώδη ασυμφωνία» μεταξύ του στόχου του προγράμματος για μείωση του χρέους και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας «καθώς η εσωτερική υποτίμηση που χρειάζεται για την ανάκτηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας οδηγεί αναπόφευκτα σε βραχυπρόσθεσμη αύξηση της αναλογίας του χρέους προς ΑΕΠ».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει το κείμενο, «ένα σενάριο προβλέπει εσωτερική υποτίμηση μέσω βαθύτερης ύφεσης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στις δομικές μεταρρυθμίσεις, τη φορολογία και τις ιδιωτικοποιήσεις».
Το σενάριο αυτό, το οποίο δεν είναι μεν το βασικό αλλά θεωρείται πιθανό, « θα οδηγήσει σε πολύ υψηλότερο χρέος, αφήνοντάς το στο 160% του ΑΕΠ το 2020». «Δεδομένων των κινδύνων, το ελληνικό πρόγραμμα ίσως παραμείνει ως εκ τούτου επιρρεπές σε "τριγμούς", με τα ερωτηματικά για τη βιωσιμότητά του να παραμένουν» συνεχίζει η έκθεση.
Στο μεταξύ, στην τοποθέτησή του στο Eurogroup, ο Λουκάς Παπαδήμος, τόνισε ότι "η εφαρμογή του προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας".
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι "το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας", ενώ, αναφερόμενος στο πολιτικό περιβάλλον, τόνισε ότι "το πρόγραμμα, παρότι περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με την πολύ ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 και τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές".
Ανέφερε, επίσης ότι "η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη".
Ο Λουκάς Παπαδήμος συμμετέχει προσωπικά στις σκληρές διαπραγματεύσεις και πριν την έναρξη της συνεδρίασης είχε επαφές με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ .      www.ekirikas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!