Σύνοδος G20 στο Μεξικό με αιχμή του δόρατος την ευρω-κρίση
Σε μια ευθεία σύγκρουση φαίνεται πως οδηγούνται τα μέλη της ομάδας των 20 ισχυρότερων κρατών του πλανήτη με επίκεντρο την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, αφορμή τη συμφωνία για τη νέα «ελληνική διάσωση» αλλά βαθύτερη αιτία την διάσταση απόψεων μεταξύ κυρίως της Γερμανίας από την μία πλευρά και των ισχυρών Ασίας και Αμερικής από την άλλη, αναφορικά με την οικονομική πολιτική εξόδου από την κρίση.
Στην πόλη του Μεξικού και στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20, ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία, συνεπικουρούμενες από αρκετές αναπτυσσόμενες οικονομίες, προβλέπεται πως θα ασκήσουν έντονες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αυξηθεί η χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κρατών στον ήδη δρομολογημένο να ξεκινήσει τη λειτουργία του Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM).
Κι αυτό την ώρα που οι Ευρωπαίοι προσέρχονται στη Σύνοδο για να ζητήσουν «έμπρακτη στήριξη από τους G20», με πρόσθετα κεφάλαια προς το ΔΝΤ ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.
Στην προσπάθειά τους αυτή θα έχουν αρωγό την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έχει δημοσίως ζητήσει υπερδιπλασιασμό των πόρων του ΔΝΤ (κατά περίπου 500 με 600 δισ. ευρώ για να μπορεί να παρέμβει, εφόσον χρειαστεί, σε μια μεγα-διάσωση ευρωπαϊκής χώρας, πλην φυσικά της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, όμως, ΗΠΑ, Κίνα και Ιαπωνία δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα βάλουν ούτε … σεντς παραπάνω, εάν πρώτα δεν δουν τους Ευρωπαίους να πράττουν το ίδιο. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ ξεκαθάρισε πως «η Ευρώπη θα πρέπει πρώτα να στηρίξει η ίδια τους δικούς της μηχανισμούς προστασίας»…
Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο πάντως φαίνεται πως έστω την ύστατη ώρα το Βερολίνο κάνει δεύτερες σκέψεις. Κι όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ Στέφεν Σέιμπερτ, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου στη σύνοδο κορυφής στις 1-2 Μαρτίου όπου θα τεθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και στη συνέχεια, οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα διαπραγματευτούν σχετικά με την ενίσχυση των ευρωπαϊκών Ταμείων»!
Ενώ και από τις Βρυξέλλες στέλεχος της Κομισιόν δήλωνε πως στο τραπέζι θα πέσει και το «ελληνικό θέμα», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα δούμε τι μπορούμε να πράξουμε, ώστε να ικανοποιήσουμε την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Λαγκάρντ και τους Αμερικανούς, οι οποίοι δείχνουν μια επιμονή ως προς την περιορισμένη συνεισφορά του ΔΝΤ στο δεύτερο δάνειο για την Ελλάδα»…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Σχόλια