Σε συμφωνία κατέληξε το Eurogroup


(Ανανεωμένο). Ύστερα από 13 ώρες συνεδρίασης το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία για το δεύτερο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ και απομείωση του δημοσίου χρέους στο 121% του ΑΕΠ έως το 2020 αναφέρει τηλεγράφημα του Reuters επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων αναμένεται να υποστούν απώλειες ύφους μέχρι 53.5 % της ονομαστικής αξίας, ενώ το συνολικό χρέος της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Γίνεται δηλαδή μεγαλύτερο κούρεμα από το 50% που είχε συμφωνηθεί αρχικά, ποσοστό που αντιστοιχούσε σε απώλειες  περίπου 70% της παρούσης ονομαστικής αξίας των ομολόγων
Προηγουμένως διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν έτοιμοι να αποδεχθούν μείωση του χρέους της Ελλάδας σε ποσοσοτό 123% – 124% του ΑΕΠ (έως το 2020), αλλά έπρεπε να βρεθούν ακόμη “5 ή 6 δισ ευρώ“, γι αυτό οι διαπραγματεύσεις συνεχίσθηκαν όλη τη νύκτα
Ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζονται είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παραχωρήσει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα, ή να μειώσει τους τόκους των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα.
Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις έλεγε ότι το θέμα θα κλείσει μέσα στη νύχτα. Άλλωστε και ο Γιούνκερ το ίδιο είπε προσερχόμενος στη συνεδρίαση: «Θέλω να πιστεύω πως θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις και θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα. Η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει πολλούς άπό τους όρους που της ζητήσαμε. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα, δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο», δήλωσε ο Γιούνκερ.
Αλλά και ο Σόιμπλε στο ίδιο μήκος κύματος ήταν: «Σήμερα στοχεύουμε να οριστικοποιήσουμε την απόφαση για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Οι γενικοί γραμματείς έχουν κάνει καλή προετοιμασία, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να συζητήσουμε».
Μαλάκωσε … η Μέρκελ
Στο μεταξύ, μαθαίνουμε από τις ανταποκρίσεις από το Βερολίνο ότι η Μέρκελ, λέει, «μαλάκωσε» με την Ελλάδα κι ότι θέλει να μας βοηθήσει να λύσουμε τα προβλήματά μας. Μάλιστα τις τελευταίες ώρες φημολογείται ότι βρίσκεται με το τηλέφωνο στο χέρι και συνομιλεί με τον Λ. Παπαδήμου στο πλαίσιο ενός αμοιβαίου σεβασμού και συνεργασίας.
Δηλαδή, ούτε του Αγίου Βαλεντίνου να ήταν και σαν ερωτευμένο ζευγαράκι τηλεφωνιούνται για να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας πίστης.
Όλα αυτά τα γλυκανάλατα τα διαρρέει η Καγκελαρία και φυσικά το Μέγαρο Μαξίμου που καίγεται να δείξει πόσο μεγάλος ηγέτης και διαπραγματευτής είναι ο πρωθυπουργός.
Ξεχνούν προφανώς ότι το «σκυλί» της Μέρκελ, ο Σόιμπλε, μόνο τα σώβρακα δε μας έχει ζητήσει μέχρι τώρα. Δήθεν λένε οι ντόπιοι παπαγάλοι, υπάρχει κόντρα εντός της γερμανικής κυβέρνησης.
Γιατί, όμως, εμάς μας μοιάζει με αμερικανική ταινία όπου ο καλός και ο κακός μπάτσος ανακρίνουν τον ύποπτο. Ο ένας τον σπάει στο ξύλο και ο άλλος του φέρνει καφέ;
Εν πάση περιπτώσει, ο κ. Παπαδήμος αφού έκανε τον κόπο να πάει στις Βρυξέλλες, ας κάνει και μια τελική διαπραγμάτευση. Αφού τα δώσαμε όλα, ας γλιτώσουμε τουλάχιστον την εθνική ταπείνωση και την ξεφτίλα. Ας κερδίσει τουλάχιστον ότι δε θα έρθουν οι επίτροποι να κάνουν κουμάντο στη χώρα. Οτι δεν θα γίνει η Ελλάδα όπως ήταν μετά τη λήξη της Επανάστασης του 1821.
Διότι, φημολογείται ότι μεταξύ Μέρκελ και Παπαδήμου η συζήτηση που γίνεται αφορά στο όνομα της επιτροπείας. Πώς δηλαδή θα πασάρουν στον άμοιρο ελληνικό λαό τους γκαουλάιτερ.
Θα τους πουν τεχνική βοήθεια, θα τους πουν συμβούλους; Εκεί είναι όλο το κόλπο.
Τις συντάξεις μας τις πήραν, τους μισθούς επίσης, την υγεία και την παιδεία την κατέστρεψαν, ε τι έμεινε, να πάρουν και την περηφάνια μας.   ΠΗΓΗ:Antinews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!