Συμφωνία στο Eurogroup για το νέο ελληνικό πρόγραμμα

Συμφωνία στο Eurogroup για το νέο ελληνικό πρόγραμμα
Σε συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδα συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ με στόχο το χρέος της χώρας να μειωθεί κοντά στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους. 
Αλλά και το Reuters κάνει λόγο για συμφωνία, με το μέγεθος της χρηματοδότησης να παραμείνει στα 130 δισ.  ευρώ, ενώ ο αναθεωρημένος στόχος είναι για μείωση του ελληνικού χρέους στο 121% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 από περίπου 160% που είναι σήμερα.

Οι ιδιώτες πιστωτές αναμένεται να δεχτούν να αναλάβουν ζημιές μέχρι 53,5% στην ονομαστική αξία των ομολόγων τους στο πλαίσιο της ανταλλαγής των ομολόγων που θα μειώσει το χρέος της χώρας κατά περίπου 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters. Πηγή:www.capital.gr

Με βάση την αρχική συμφωνία οι πιστωτές θα κατέγραφαν απομείωση 50% στην ονομαστική αξία που ισοδυναμούσε με περίπου 70% στην καθαρή παρούσα αξία των ομολόγων.

Το Dow Jones Newswires αναφέρει ότι η συμφωνία προβλέπει μεγαλύτερες απομειώσεις για τους ιδιώτες πιστωτές σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία. Το haircut στην ονομαστική αξία του χρέους που βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα θα είναι "πάνω από το 53%", αναφέρει το πρακτορείο.

Την ίδια στιγμή το Ευρωσύστημα, που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, δεν θα παραιτηθεί από τα κέρδη στα ομόλογα στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου από το πρόγραμμα για τις αγορές τίτλων. Ταυτόχρονα, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο δεν θα υποχρεωθούν να τα αναδιαρθρώσουν.

Παράλληλα, οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας συμφώνησαν να μειώσουν το επιτόκια στα δάνεια από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.

Ως αποτέλεσμα οι πιστωτές εκτιμούν ότι το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί και θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2010, από περίπου 164% σήμερα.

Είχε προηγηθεί μαραθώνιος διαβουλεύσεων μετά την απαίτηση των πιστωτών του επίσημου τομέα για την αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI.

Σημειώνεται ότι ταυτόχρονα με τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε και μια παράλληλη διαπραγμάτευση για την αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο PSI. Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε η ελληνική αντιπροσωπεία, η τρόικα και από την πλευρά Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) οι κ.κ. Charles Dallara, Jean Lemierre και Joseph Ackerman. www.capital.gr





Πηγή:www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!