H «επόμενη ημέρα» …. Οι τραπεζικές και μη – τραπεζικές μετοχές και η ανακεφαλαιοποίηση…

Με τεράστιο ενδιαφέρον θα λέγαμε ότι αναμένονται οι επόμενες εβδομάδες και γενικά οι επόμενοι μήνες για την ελληνική οικονομία, με φόντο το πλήθος των εκκρεμοτήτων και των διαρθρωτικών αλλαγών που θα πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει τις πρώτες υποχρεώσεις της απέναντι στην ομολογουμένως πολύ θετική απόφαση για το νέο πακέτο στήριξης.
Έτσι αν και σίγουρα η εν λόγω συμφωνία, η οποία επετεύχθη χθες τα ξημερώματα, απομακρύνει τον κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ (θεωρούμε πάντως ότι αυτός ο κίνδυνος στην παρούσα φάση δεν υπήρχε), η δυσπιστία των ξένων παραμένει, με συγκεκριμένες χώρας (γερμανικός άξονας – Γερμανία – Ολλανδία – Φιλανδία) να περιμένουν τη χώρα μας στη γωνία, ενώ είναι σίγουρο ότι κατά τους επόμενους μήνες και ελέγχους της Τρόικας θα έχουμε εκ νέου ελληνικό ζήτημα, όχι μόνο ως αποτέλεσμα των ελληνικών παλινωδιών και καθυστερήσεων, κατά τα τελευταία αυτά δύο χρόνια, αλλά και της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής (αν και παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι κάτι θα μπορούσε να αλλάξει στο ελληνικό πρόγραμμα – ασφυξίας της οικονομίας - κατά τους επόμενους μήνες). Μάλιστα, θα επαναλάβουμε ότι παρά την πολύ θετική απόφαση για τη χώρα μας (αναφορικά με το B’ πακέτο στήριξης), εξαιρετικά ανησυχητικό είναι ότι κατά τα τελευταία γεγονότα έσπασε ουσιαστικά το ταμπού της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για τη χώρα μας κατά τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, αν και αποκλείουμε κάτι τέτοιο να συμβεί το 2012 και όσο η χώρα μας αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την ευρωζώνη, εντούτοις θα ανησυχούσαμε ιδιαιτέρως αν το ελληνικό πρόγραμμα συνεχίσει να αποτυγχάνει (πράγμα και το πιο πιθανό αν δεν υπάρξει αλλαγή της πολιτικής λιτότητας) και οι υπόλοιπες οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών αρχίσουν να εμφανίζουν εικόνα βελτίωσης (πολύ πιθανό να συμβεί αυτό από τα μέσα του 2013 για όλες τις χώρας της Ε.Ε. που έχουν πρόβλημα – με εξαίρεση την Πορτογαλία). Έτσι σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να τεθεί και πάλι ζήτημα αποβολής μιας χώρας από το ευρώ (Ελλάδας – Πορτογαλίας). 
 
Στα χρηματιστηριακά ζητήματα, η γνωστή μεταβλητότητα θα συνεχίσει να κυριαρχεί, με τις τραπεζικές μετοχές εν αναμονή των πλέον κρίσιμων, τελικών, αποφάσεων στην ιστορία τους, αυτών για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Σε αυτό το σημείο για πολλοστή φορά θα προειδοποιήσουμε ότι μεγάλο μέρος των επενδυτών δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων και των προκλήσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες κατά τους επόμενους μήνες και μέχρι τα τέλη του 2012. Μάλιστα, κατά την περίοδο αυτή και στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης αναμένονται πολύ μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τραπεζών αυτές δε θα στεφτούν με επιτυχία, με αποτέλεσμα να έχουμε και κρατικοποιήσεις τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, ενώ προτού περάσουμε στις τελευταίες πληροφορίες για το ζήτημα να αναφέρουμε ότι στα τρέχοντα επίπεδα του Χ.Α., οι επενδυτές έχουν την ευκαιρία να βρουν μετοχές (αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες μη – τραπεζικές) σε υπερβολικά χαμηλές αποτιμήσεις, με μεγάλα περιθώρια – εντυπωσιακών - χρηματιστηριακών αποδόσεων κατά τα επόμενα 2 χρόνια.     
 
Οι τελευταίες πληροφορίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών….
 
 Νέες πληροφορίες ήρθαν κατά τη χθεσινή ημέρα για τον τρόπο με τον οποίο ενδέχεται να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν και σε κάθε περίπτωση θα περιμένουμε τις τελικές ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και σύμφωνα με τα όσα σε ένα βαθμό είναι γνωστά η εξέλιξη σε κάθε τράπεζα αναμένεται να είναι διαφορετική και θα εξαρτάται κυρίως από το σχέδιο βιωσιμότητας που θα προκύψει σε συνεργασία με την τράπεζα της Ελλάδος και το πόσο βαθειά θα βάλουν οι μέτοχοι το χέρι στην τσέπη, αφού είναι αλήθεια ότι θα απαιτηθούν πολύ μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου για να αποφευχθούν οι κρατικοποιήσεις (κάτι το οποίο και θα συμβεί τελικά σε συγκεκριμένες τράπεζες). Έτσι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένεται  να οριστεί τελικά ένα ποσό για κάθε τράπεζα χωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες της και εν συνεχεία οι μέτοχοι θα κληθούν σε αύξηση κεφαλαίου. Το σχέδιο θα προβλέπει ότι εφόσον καλυφθεί ένα όριο το οποίο θα τεθεί, αυτό εκτιμάται μεταξύ του 10 με 20% - το υπόλοιπο ποσό θα ανακεφαλαιοποιηθεί με κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου. Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση που το ποσοστό που θα τεθεί δεν καλυφθεί από την αύξηση κεφαλαίου των παλαιών μετόχων τότε θα έχουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την έκδοση κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, κάτι το οποίο σημαίνει κρατικοποίηση των τραπεζών σε ένα βαθμό.
 
Σε κάθε περίπτωση και σε συνάρτηση με τη χρηματιστηριακά πορεία που μπορεί να έχουν οι μετοχές των τραπεζών, θα επαναλάβουμε, για πολλοστή φορά, ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, ειδικά μετά την πρόσφατη μεγάλη άνοδο από τα χαμηλά, ενώ θα πρέπει οι επενδυτές να σταθμίσουν και τα χρήματα τα οποία θα κληθούν να βάλουν στις αυξήσεις κεφαλαίου. greekfinanceforum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!