Άνοιγμα αεροδρομίου και λιμανιού στα κατεχόμενα, επιθυμεί η Τουρκία

.σε περίπτωση διακοπής των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό


Το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου. Η Άγκυρα επικαλούμενη τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, προτίθεται να ζητήσει συναλλαγές των κατεχομένων απευθείας με κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου. Η Άγκυρα επικαλούμενη τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, προτίθεται να ζητήσει συναλλαγές των κατεχομένων απευθείας με κράτη-μέλη της ΕΕ.
Λευκωσία: 


Κινήσεις για να επανέλθει στο προσκήνιο ο «μπαμπούλας» του απευθείας εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα κατεχόμενα κάνουν οι Τούρκοι. Ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα συναινέσουν στη συνέχιση της διαδικασίας και κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ετοιμάζονται για τα επόμενα βήματα.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται ο «Φ», η τουρκική πλευρά στις επαφές που πραγματοποιεί, επιμένει πως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό μέχρι τον Μάιο.

Την ίδια ώρα, όμως, σπεύδει να προετοιμάσει το έδαφος για το επικρατέστερο υπό τις σημερινές συνθήκες σενάριο, ότι δηλαδή δεν φαίνεται εφικτός ο στόχος της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης. Η Άγκυρα, αλλά και οι εγκάθετοί της στα κατεχόμενα, επαναφέρουν πλέον πιο πιεστικά το θέμα του απευθείας εμπορίου.

Σύμφωνα με τον «Φ», σε περίπτωση διακοπής ή κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων η τουρκική πλευρά προτίθεται να ζητήσει έναρξη συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβάλλοντας το επιχείρημα πως από τη στιγμή που με τους Ελληνοκύπριους υπάρχει εμπορικό «πάρε-δώσε» μέσω του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, αυτό μπορεί να γίνει και με κράτη-μέλη της Ένωσης.

Σημειώνοντας πως δεν εγείρει θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ζητά διευθετήσεις που θα παραπέμπουν στην αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος, μέσα από το απευθείας εμπόριο.

Η τουρκική πλευρά θα ζητήσει, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, το άνοιγμα ενός λιμανιού και ενός αεροδρομίου των κατεχομένων για να υπάρξει «επικοινωνία» των Τουρκοκυπρίων με τον «έξω κόσμο».

Στην πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, φαίνεται ότι ετοιμάζονται αυτή την εβδομάδα να καταθέσουν πολυσέλιδη έκθεση του Γενικού Γραμματέα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μια λεπτομερέστατη έκθεση, στην οποία θα καταγράφονται όλες οι εξελίξεις και οι συζητήσεις στις πέντε τριμερείς συναντήσεις του Μπαν Κι Μουν με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον Ντερβίς Έρογλου.

Στόχος να διαφανούν εκατέρωθεν ευθύνες, χωρίς αυτό να γίνεται ευθέως. Παράλληλα, θα αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της στάσης του Διεθνούς Οργανισμού έναντι της διαδικασίας. Αυτό θεωρείται ως κίνηση, που έχει και στοιχείο τακτικής αλλά και ουσίας. Η ομάδα Κυπριακού του ΟΗΕ θέλει με αυτό τον τρόπο να κτυπήσει «καμπανάκι» στους δύο διαπραγματευτές.

Την ίδια ώρα, πάντως, εξετάζουν σοβαρά τα ενδεχόμενο συνέχισης της διαδικασίας και κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ
.


Φιλελεύθερος


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!