ΤΙ ΛΕΕΙ Η MODY ' S

upd) Διχασμένοι σε σχέση με την πρόταση της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να πληρώνουν και οι ιδιώτες το κόστος ενδεχόμενης μελλοντικής διάσωσης χωρών της Ευρωζώνης εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Επικριτικός κατά των γερμανικών προτάσεων και ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.


Το πρακτορείο επικαλείται ως πηγή αξιωματούχο της γερμανικής Κυβέρνησης, ο οποίος σημείωσε πως ο μετριασμός της ανησυχίας των επενδυτών για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιρλανδίας, θα βοηθούσε την κυρία Μέρκελ να προωθήσει το σχέδιο της για τη συμμετοχή των ιδιωτών σε μελλοντικές οικονομικές διασώσεις χωρών, ενώ οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να συνεδριάσουν αύριο στις Βρυξέλλες.
Το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε στις 29 Οκτωβρίου να δημιουργηθεί ένας Μόνιμος Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων στην Ευρωζώνη - σε αντικατάσταση των σημερινών προσωρινών Μηχανισμών που θα παύσουν να ισχύουν από το Μάιο του 2013 - που θα προβλέπει ρητά την αναδιάρθρωση του χρέους για τις χώρες που δεν μπορούν να καλύψουν τα ελλείμματά τους με δανεισμό από τις αγορές. Η συμπερίληψη και των ιδιωτών -κυρίως τραπεζών και επενδυτικών ταμείων - στο κόστος μελλοντικής αναδιάρθρωσης, προκάλεσε κύμα πωλήσεων ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης.
Την Παρασκευή, οι Υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας ανακοίνωσαν από τη Σεούλ, όπου συνεδρίαζε η G20, ότι ο νέος Μηχανισμός θα λειτουργήσει από το 2013 και συνεπώς δεν αφορά τους σημερινούς κατόχους ομολόγων των χωρών της Περιφέρειας της Ευρωζώνης.


Παπανδρέου κατά Γερμανίας
Έντονα επικριτικός απέναντι στη Γερμανία εμφανίστηκε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η ανυποχώρητη στάση της αναφορικά με τα χρέη των ευρωπαϊκών χωρών θέτει σε κίνδυνο χρεοκοπίας αρκετές από αυτές.
"Αυτό θα δημιουργήσει ανοδικό σπιράλ επιτοκίων για χώρες που φαίνονται να βρίσκονται  σε δύσκολη κατάσταση, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία", τόνισε ο Παπανδρέου σε  συνέδριο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) στο Παρίσι. "Αυτό θα μπορούσε να τσακίσει (χώρες) ... θα μπορούσε να σπρώξει οικονομίες στη  χρεωκοπία", πρόσθεσε.


Moody΄s: Τα γερμανικά σχέδια θα αυξήσουν τις ανισότητες στην ΕΕ
Την πεποίθηση ότι τα γερμανικά σχέδια δημιουργίας ενός μηχανισμού που θα προβλέπει τη συμμετοχή – πέραν των φορολογουμένων – και των ιδιωτών επενδυτών σε μελλοντικές διασώσεις κρατών αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα κόστη χρηματοδότησης και την πρόσβαση στις αγορές για ορισμένες χώρες", εκφράζει ο Dan McGovern, ανώτατος αξιωματούχος της Moody΄s.
"Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, αυτό αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού για τις πιο αδύναμες χώρες και να μεγαλώσει τις διαφορές μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συμβαίνει και στον τραπεζικό κλάδο", δήλωσε ο McGovern.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!