EINAI ΟΡΙΣΤΙΚΗ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ


Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μονόδρομος. Η κυβέρνηση συζητά την επιμήκυνση του χρέους από 1 έως 5 χρόνια χωρίς να περιλαμβάνονται τα έντοκα και ήδη οι πρώτες συζητήσεις έχουν ξεκινήσει. Χρονικά αυτό θα συμβεί το 2012 ενδεχομένως και λίγο νωρίτερα αλλά το 2012 θεωρείται ο χρόνος υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης μέσω επιμήκυνσης του χρέους.
imf 4 thumb large Είναι οριστική η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Οι Γερμανοί μιλούν ήδη για αναδιάρθρωση σε νέα ομόλογα.

Δυστυχώς για τους πολιτικούς της χώρας δεν έχουν την τόλμη να αποκαλύψουν την πραγματικότητα ότι δηλαδή η χώρα έχει χρεοκοπήσει.
Η προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση χωρίς αμφιβολία έχει ένα στόχο να διασώσει την χώρα όπως κάθε κυβέρνηση που θα ήταν σε αυτή την θέση αλλά ο αγώνας αυτός η προσπάθεια αυτή θα αποδειχθεί μάταιη.

Με τα σχόλια αυτά τραπεζικό στέλεχος σχολιάζει το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους τονίζοντας ότι η χρονική επιμήκυνση είναι μονόδρομος.
Τρεις είναι οι βασικές παράμετροι που κρίνουν την αναδιάρθρωση.

1)Μια βασική παράμετρο το γεγονός ότι το διάστημα 2012 με 2014 λήγουν ακριβώς 110 δις ευρώ εξετάζεται πολύ σοβαρά να υπάρξει πρωτοβουλία για την επιμήκυνση του χρέους.
Δηλαδή όσα ομόλογα διάρκειας εναπομείνασας 1 έως 5 χρόνια να επιμηκυνθούν σε 10 χρόνια με 12 χρόνια δηλαδή να υπάρξει μια χρονική μετάθεση 5 ετών τουλάχιστον στις αποπληρωμές.
2)Ταυτόχρονα εναλλακτικά εξετάζονται τρόποι για το πώς το ελληνικό κράτος αν αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης μέσω επιμήκυνσης του χρέους να προχωρήσει στην διαδικασία χρηματοδότησης και ανανέωσης των ομολόγων που λήγουν. Όμως η λύση αυτή προϋποθέτει σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο της Γερμανίας.
3)Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά η αναδιάρθρωση θα πραγματοποιηθεί σε δύο κύματα.

Το πρώτο κύμα έχει ήδη ξεκινήσει και είναι θέμα λίγων μηνών να οριστικοποιηθεί. Να επιμηκυνθεί το χρέος των 110 δις ευρώ από το 2013 τουλάχιστον έως το 2018.
Όμως το δεύτερο κύμα που θα επακολουθήσει θα είναι και το σημαντικότερο. Το συνολικό χρέος της Ελλάδος είναι 317 δις ευρώ. Από τα 317 δις ευρώ θα αναδιαρθρωθούν θα επιμηκυνθούν τα 140 δις ευρώ.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα 126,7 δις ευρώ ομόλογα που λήγουν από 1 χρόνο έως 5 χρόνια και κάποια που λήγουν στην 6ετία.
Η αναδιάρθρωση που ουσιαστικά θα είναι επιμήκυνση θα πραγματοποιηθεί ως εξής.

Το 2012 λήγουν 33 δις ευρώ , το 2013 λήγουν 34 δις ευρώ το 2014 περί τα 43 δις ευρώ κ.ο.κ. Το 2012 λοιπόν το ελληνικό κράτος θα ζητήσει από τους κατόχους ομολόγων αντί να αποπληρώσει τα 33 δις ευρώ να παρατείνει από 5 έως 10 χρόνια τα ομόλογα με το ίδιο επιτόκιο.
Δηλαδή αν κάποιος κατέχει 5ετές ομόλογο που λήγει το 2013 και λαμβάνει επιτόκιο π.χ. 5% δεν θα του καταβληθεί το κεφάλαιο αλλά θα παραταθεί για άλλα 5 χρόνια το ομόλογο με το ίδιο επιτόκιο π.χ. 5%.

Στόχος αυτής της κίνησης είναι να μην υπάρχουν αποπληρωμές ομολόγων.
www.bankingnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!