ΑΧ , ΒΡΕ ΓΙΩΡΓΟ,ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ



ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΕ: ΛΕΦΤΑ ΗΠΑ-ΡΧΟΥΝ!

ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΤΕ: ΛΕΦΤΑ ΗΠΑ-ΡΧΟΥΝ!

Έσπαγα το κεφάλι μου τις τελευταίες ημέρες προσπαθώντας να ξεδιαλύνω τα χλωρά από τα ξερά της συνέντευξης του Γεωργίου Αντρέα Παπανδρέου στο διακαναλικό πανηγύρι, που έστησε για να μας υπενθυμίσει όσα με κόπο ένα περίπου χρόνο τώρα δημιούργησε με την παρέα του.
Στο μυαλό μου έπαιζαν δύο λεξούλες, που εφημερίδες και λοιπά ΜΜΕ τις πιπιλούσαν σαν καραμέλες.
Άκουγα και διάβαζα παντού, «Διλημματικός παρουσιάστηκε ο Παπανδρέου», «Το δίλημμα που έθεσε ο Παπανδρέου» και άλλοτε πάλι, «Εκβιαστής ο Παπανδρέου», «Εκβιάζει τους ψηφοφόρους ο πρωθυπουργός».
Το αποτέλεσμα ήταν να πέσω σε βαθιά κατάθλιψη, διότι δεν μπορούσα, όσο και αν το επιθυμούσα, να ανακαλύψω την αλήθεια για το ποιοι από τους δύο χαρακτηρισμούς, που του αποδίδονταν, ήταν ο ποιο εύστοχος.
Βγήκα στους δρόμους, αποζητώντας μια αχτίδα φωτός στο κατάμαυρο τούνελ της ατέρμονης περιπλάνησης μου. Ρώτησα τον μανάβη, τον μπακάλη, τον φούρναρη, τον πλανόδιο παλαιοπώλη, τον γείτονα, την φίλη του, τον κολλητό της ξαδέλφης μου, τον μπατζανάκη της θειάς μου, την πεθερά του συμπέθερου της εγγονής του… Μπαρπαθωμά – του γνωστού, αλλά τίποτα.
Κανείς δεν είχε καταφέρει να εμβαθύνει στην επεξηγηματικότητα των χαρακτηρισμών, που αποδίδονταν με τόση ευχέρεια στον μέγιστο πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου τον 2ο .
Έτσι, μετά από ώρες αναζήτησης της αλήθειας, πήγα στην δημοτική βιβλιοθήκη της περιοχής μου, έψαξα για το ποιο σύγχρονο αλλά και πληρέστερο συντακτικό – ερμηνευτικό λεξικό, με την ελπίδα να πάρω από κει τις απαντήσεις μου.
Ξεφυλλίζω στο ευρετήριο το γράμμα (Δ) για να διαβάσω την ερμηνεία της λέξης δίλημμα. Δίλημμα: η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται κάποιος, όταν πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς τρόπους ενέργειας, που παρουσιάζουν όμως εξίσου σοβαρές αβεβαιότητες ή δυσκολίες: Παραδείγματα σε προτάσεις: Bρέθηκα σε μεγάλο δίλλημα, να δεχτώ την προσφορά του ή να την απορρίψω; Αντιμετώπισε το τρομερό ηθικό δίλλημα, να σωθεί προδίδοντας τους συντρόφους του ή να εκτελεστεί;
Άρα, ο διλημματικός -ή –ό, είναι εκείνος που έχει σχέση με το δίλημμα ή που δημιουργεί δίλημμα: Bρίσκεται δηλαδή σε διλημματική κατάσταση.
Τοποθετώντας λοιπόν την ερμηνεία της λέξης στα γεγονότα, ο Παπανδρέου ως διλημματικός είναι εκείνος, που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς τρόπους ενέργειας, που παρουσιάζουν όμως εξίσου σοβαρές αβεβαιότητες ή δυσκολίες.
Πρακτικά, είτε τραβά μπροστά τις μεταρρυθμίσεις αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα των Περιφερειακών εκλογών (κι όπου βγει) είτε μπαίνει στην διαδικασία των πρόωρων εκλογών, προκειμένου να έχει εκ νέου νωπή λαϊκή εντολή για την εφαρμογή του μνημονίου.
Ψάχνω να ερμηνεύσω τον άλλο χαρακτηρισμό του εκβιαστή. Κοιτώ λοιπόν στο εκβιάζω. Εκβιάζω -ομαι αόρ. και εξεβίασα, απαρέμφ. εκβιάσει :αναγκάζω ή προσπαθώ να αναγκάσω κάποιον να κάνει ή να παραλείψει κάτι, παρά τη θέλησή του και με την απειλή ότι, εάν αρνηθεί, θα υποστεί ηθική ή υλική βλάβη.
Για παράδειγμα: H κυβέρνηση εκβιάζει την αντιπολίτευση με πρόωρες εκλογές. Έχει στοιχεία σε βάρος μας και μας εκβιάζει με αποκαλύψεις (σημειωτέον τα παραδείγματα είναι του λεξικού). Ενώ μια ακόμη ερμηνεία: πιέζω, ωθώ με βία προς μια πρόωρη, ανεπίκαιρη εξέλιξη.
Ως εκβιαστικός λοιπόν, ο Γιώργος είναι εκείνος, που εξυπηρετεί μια πράξη εκβιασμού: Εκβιαστικές ενέργειες / προτάσεις. Και σε δεύτερη ερμηνεία εκείνος που πιέζει, ωθεί προς μια ορισμένη πρόωρη, ανεπίκαιρη εξέλιξη.
Βάση των ερμηνειών λοιπόν και οι δύο χαρακτηρισμοί που το αποδόθηκαν είναι ακριβείς, με την αλήθεια όμως, να κρύβεται κάπου στην μέση.
Και η αλήθεια είναι πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς τρόπους ενέργειας (συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ή προσφυγή στις κάλπες), που παρουσιάζουν όμως εξίσου σοβαρές αβεβαιότητες ή δυσκολίες και για αυτό αναγκάζεται ή προσπαθεί να αναγκάσει τους ψηφοφόρους να παραλείψουν τις δυσκολίες του μνημονίου, παρά τη θέλησή τους με την απειλή ότι, εάν αρνηθούν, θα υποστούν τις συνέπειες.
πηγή: Τσουκνίδα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!