ΤΟΛΜΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ;



Ρεπορτάζ στην εκπομπή Europa Heute της γερμανικής ραδιοφωνίας Deutschlandradio με τίτλο «Η Ελλάδα μετά την κατάρρευση» αναφέρεται στα αποτελέσματα των χθεσινών αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα και στις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής κυβέρνησης.
Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα αναφέρει:
«Η Ελλάδα τολμά μία νέα αρχή. Μετά την φετινή κατάρρευση η κυβέρνηση αύξησε, μεταξύ άλλων, το όριο συνταξιοδότησης, το ΦΠΑ, ενώ μείωσε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων…Για βδομάδες γίνονταν στην Ελλάδα διαδηλώσεις και απεργίες, αλλά οι Έλληνες δεν καταψήφισαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές την κυβέρνηση…Ανακούφιση χθες βράδυ στην Ελλάδα- δε θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Ανακούφιση, αλλά όχι και ικανοποίηση. Καθότι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ μπορεί κανείς να το δει μόνο στο μικροσκόπιο. Κάτι άλλο όμως είναι πολύ περισσότερο ξεκάθαρο: οι πολίτες έδειξαν στους πολιτικούς την κόκκινη κάρτα. Η αποχή άγγιξε κατά μέσο όρο περίπου το 40%».

«Η αποχή στέλνει στους πολιτικούς κι ένα ακόμη μήνυμα. Ότι οι εκλογείς δε θεωρούν πλέον ότι εκπροσωπούνται από αυτή την πολιτική κι αυτούς τους πολιτικούς. Στις πιο απομακρυσμένες περιφέρειες η αποχή άγγιξε έως και το 76%, ενώ ιδιαιτέρως υψηλή ήταν και στην Αθήνα, όπου ποσοστό 60% των ψηφοφόρων παρέμειναν στο σπίτι τους. Το γεγονός ότι κυρίως οι νέοι απείχαν από τις εκλογές, θα πρέπει να δημιουργήσει ιδιαίτερο προβληματισμό».
«Όπως τους πολιτικούς απασχολεί το εκλογικό αποτέλεσμα, οι πολίτες ενδιαφέρονται κυρίως γι’ αυτά που τους περιμένουν…Πολιτικοί παρατηρητές φοβούνται ότι θα υπάρξει ένα νέο, αυστηρότερο πακέτο μέτρων λιτότητας και δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο τομέα. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν εικασίες ότι πιθανόν να είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός Παπανδρέου ήθελε την κάλυψη των ψηφοφόρων του».
«Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένονται στην Αθήνα εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ. Πρόκειται να παραμείνουν για ένα διάστημα στην Αθήνα, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τις προόδους στην πορεία σταθεροποίησης τους ελληνικού προϋπολογισμού…Ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη παρέλθει και η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον αντιδημοφιλών αποφάσεων».
Deutschlandradio

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!