ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΡΚΕΛ---ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ



i

Rate This
Quantcast

«Δεν είχαμε δει ποτέ τόσο οργισμένο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt, αναφερόμενη στην χθεσινή ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη Σοσιαλιστική Διεθνή, κατά τη διάρκεια της οποίας άσκησε σκληρή κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική της Αγκελα Μέρκελ.Πυροσβεστική η παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι.


Εκπληκτοι οι Γερμανοί από την κόντρα Μέρκελ - Παπανδρέου

Με τίτλο «Οφειλέτες εναντίον πιστωτών», η εφημερίδα υπενθυμίζει τους «ρόλους» Ελλάδας - Γερμανίας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προσθέτει: «Οι τόνοι γίνονται όλο και πιο οξείς: Έλληνες, Ισπανοί και Ιρλανδοί επιτέθηκαν χθες κατά της γερμανικής κυβέρνησης σε τόνο άγνωστο μέχρι τώρα. Οι υπερχρεωμένες χώρες απορρίπτουν την εμμονή της καγκελαρίου στην σταθερότητα του ευρώ. Το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο».

Η εφημερίδα προσθέτει πως ο έλληνας πρωθυπουργός «κατέστησε υπεύθυνη τη Γερμανία για την όξυνση της κρίσης στην ευρωζώνη» και αναφέροντας ότι ο Παπανδρέου δεν είναι μόνος του στην κριτική αυτή, παραθέτει τις επίσης επικριτικές προς την γερμανική στάση δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας. 

Εκπληκτοι οι Γερμανοί από την κόντρα Μέρκελ - Παπανδρέου

Επισημαίνει πάντως σκωπτικά ότι οι χώρες των πιστωτών όπως η Γερμανία «πρόσφεραν πέρυσι πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ στα ευρωπαϊκά ταμεία. Τα κονδύλια αυτά χρησιμοποιήθηκαν ή θα χρησιμοποιηθούν από χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, που θεωρούν όμως ότι ακόμη και η συζήτηση για τη δεινή θέση τους είναι επιβλαβής». Και καταλήγει: «Όλες αυτές οι χώρες ανήκουν στους ευνοούμενους της ΕΕ. Μόνον η Ελλάδα πήρε πέρσι 3,3 δισ. ευρώ από τις Βρυξέλλες. Και σε περίπτωση που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της εγγυώνται οι πλούσιες χώρες της ΕΕ και το ΔΝΤ».

«Τα νεύρα είναι τεντωμένα»

 

Από την πλευρά της η εφημερίδα Die Welt με τίτλο «Πυρά Παπανδρέου κατά της της Γερμανίας», υπογραμμίζει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός αποδίδει ευθύνες στο Βερολίνο για τα αυξανόμενα επιτόκια των κρατικών ομολόγων, την ώρα που το δημοσιονομικό έλλειμμα ξεπερνά κάθε προηγούμενο». Η εφημερίδα, επισημαίνοντας πως «τα νεύρα είναι τεντωμένα» ενόψει του Eurogroup «λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης» τονίζει με νόημα ότι «το ζητούμενο για τον έλληνα πρωθυπουργό είναι η στήριξη των μέτρων λιτότητας που έλαβε η κυβέρνησή του» και προφανώς όχι οι επιθέσεις εναντίον της Γερμανίας…

Έτσι, η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει την χθεσινή αναθεώρηση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος και παρότι σημειώνει ότι «η γαλλογερμανική πρόταση προκαλεί την δυσθυμία πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» καταλήγει προσχωρώντας στο συμπέρασμα κορυφαίου ευρωπαίου διπλωμάτη: «Θα πρέπει να κάνουμε αυτό που θέλει η Γερμανία, διότι όπως γνωρίζουμε δίχως το Βερολίνο δεν γίνεται τίποτα».

 

 

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία κυρίως ασχολείται με το αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών σε άρθρο με τίτλο «Στην Ελλάδα οι σοσιαλιστές νίκησαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη», επισημαίνει: «Δεν απορούμε επομένως που ο κ. Παπανδρέου ερμηνεύει αυτή τη νίκη σαν επιβεβαίωση της πολιτικής του και σαν εντολή των ψηφοφόρων για βαθιές αλλαγές στο κράτος και την κοινωνία. Αυτές οι αλλαγές που δρομολογεί ο Παπανδρέου είναι μια επώδυνη διαδικασία, διότι μετά από χρόνια σπατάλης, κακοδιοίκησης και πλαστών στατιστικών στοιχείων καλεί τους πολίτες να σφίξουν το ζωνάρι».

Αναφερόμενη στις δηλώσεις Παπανδρέου για την γερμανική στάση, σημειώνει: «Η πορεία της εξυγίανσης και της σταθεροποίησης διαγράφεται ακόμη πιο δύσκολη και ανηφορική. Ο Παπανδρέου γνωρίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Θα ήταν ευχής έργον, εάν η πλειοψηφία των Ελλήνων τον ακολουθήσει. Οι κατηγορίες εναντίον του Βερολίνου δεν οδηγούν αυτή τη στιγμή πουθενά».

 

Τέλος η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου με τίτλο «Ένα αποτέλεσμα υπέρ των μεταρρυθμίσεων», επίσης αναφέρεται στις εκλογές και τις χαρακτηρίζει «ψήφο υπέρ του πακέτου εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Παπανδρέου» και σχολιάζει πως «οι σοσιαλιστές του πρωθυπουργού κατέκτησαν τη νίκη με απροσδόκητα υψηλό ποσοστό. Απολαμβάνουν επομένως και της πλήρους εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων; Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το πιο ηχηρό μήνυμα σε αυτές τις εκλογές είναι η αποχή. Γύρω στους μισούς Έλληνες έμειναν στα σπίτια τους, δεν προσήλθαν στις κάλπες. Ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο μέχρι τώρα στην Ελλάδα. Δηλαδή κυριαρχεί απίστευτη δυσαρέσκεια που δεν εκδηλώθηκε με τυφλές διαμαρτυρίες. Μέχρι τώρα. Ο Παπανδρέου κατάφερε τουλάχιστον να τον εμπιστεύονται οι Έλληνες περισσότερο από την αντιπολίτευση. Είναι μια επιτυχία, αλλά επ’ ουδενί θρίαμβος. Και για τις ριζικές αλλαγές που επιδιώκει δεν επαρκεί».


Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!