Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΓΕΝΝΑ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ....

http://1.bp.blogspot.com/_A7NtO3qoKKQ/TNFkWzCST-I/AAAAAAAAhGA/tgUJmEyeoyQ/s1600/RC_Alaska_2010__04735.jpgΥπό τον τίτλο: «Rogoff: οι χρεωκοπίες των κρατών, μία σταθερά που μετρά 800 χρόνια κρίσεων» (Rogoff: les faillites d’États, constante de 800 ans de crises) η εφημερίδα LE FIGARO δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της σελίδα συνέντευξη του Κένεθ Ρόγκοφ, καθηγητή οικονομίας στο πανεπιστήμιο Harvard και πρώην επί κεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, ο οποίος εκτιμά ότι «διαχρονικά, υπάρχει η τάση να υποτιμούνται οι κίνδυνοι χρεωκοπίας των κρατών».  Μιλώντας για την υφιστάμενη οικονομική συγκυρία ο οικονομολόγος θεωρεί ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιρλανδία αντιμετωπίζουν «τεράστιες δυσκολίες» διότι βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης. Ακόμη κι αν τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας η κρίση μπορεί να επανεμφανιστεί και να διαρκέσει για αρκετά μεγάλο διάστημα υπό τη μορφή μίας κρίσης δημοσίου χρέους, εξηγεί.
Ερωτηθείς για το εάν επίκεινται χρεωκοπίες κρατών στους κόλπους της Ευρώπης, ο οικονομολόγος απαντά ότι «η Ελλάδα θα είναι ιδιαίτερα τυχερή εάν καταφέρει να αποφύγει μία αναδιάρθρωση του χρέους της, ενώ το ενδεχόμενο παύσης πληρωμών δεν έχει ακόμη αποφευχθεί για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ή ακόμη την Ισπανία».
Περαιτέρω, ο Ρόγκοφ κρίνει ως «έξοχη ιδέα» το γάλλο-γερμανικό σχέδιο του μηχανισμού αναδιάρθρωσης των δημοσίων χρεών καθώς, όπως εξηγεί, επιτρέπει την «αποδραματοποίηση της διαδικασίας» σε περίπτωση χρεωκοπίας ενός κράτους –ένα φαινόμενο που έχει «περιοδική εμφάνιση» στην οικονομική ιστορία των κρατών.
Τέλος, ερωτηθείς μεταξύ άλλων για το «κατά πόσο η Ε.Ε. ευνόησε την εμφάνιση της κρίσης» ο οικονομολόγος απαντά: «το ευρώ επιτάχυνε την αναβάθμιση των αναδυόμενων ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία. Δηλαδή οι χώρες αυτές οι οποίες γνώρισαν τις τελευταίες αναδιαρθρώσεις το 1970 και το 1983 αντίστοιχα, ανέκτησαν γρηγορότερα την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αυτό προκύπτει τελικά ότι ήταν λάθος. Θα ήταν περισσότερο φρόνιμο να έχει δοθεί περισσότερος χρόνος σε αυτές τις δύο χώρες προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη μετάβασή τους σε μία πιο ανεπτυγμένη οικονομία».
Νέα δύσκολη φάση;
•    Για νέα, δυσοίωνη φάση στην οποία περνά η κρίση στην ευρωζώνη, φάση στην οποία οικονομολόγοι και επενδυτές αμφισβητούν την ικανότητα των περιφερειακών ευρωπαϊκών οικονομιών να παραμείνουν στο ευρώ κάνουν λόγοι οι FINANCIAL TIMES σε ρεπορτάζ με τίτλο Doubts grow over ‘peripheral’ eurozone nations, με αφορμή την νέα αύξηση των CDS των χωρών στην περιφέρεια της ευρωζώνης.
•    Το ίδιο επισημαίνεται και σε άλλο ρεπορτάζ της ίδιας ε/φ (με τίτλο Foreign investors shun risky eurozone bonds) στο οποίο έχει συμβάλλει και η Kerin Hope από την Αθήνα: Η κρίση στην ευρωζώνη έχει σύμφωνα με τους επενδυτές εισέλθει σε μία νέα φάση, καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι κάποια από τις ασθενέστερες ευρωπαϊκές οικονομίες ενδέχεται να αναγκαστεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της επισημαίνουν οι αρθρογράφοι. Ήδη οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ιρλανδίας έφτασαν σε νέα ρεκόρ ενώ υψηλά παραμένουν και οι αποδόσεις του ιρλανδικού και ελληνικού χρέους.
•    Με αφετηρία εξάλλου την αύξηση των ελληνικών CDS, το BLOOMBERG (Bond risk sinks to record versus Greece on GDP Disparity: Argentina credit) συγκρίνει τις περιπτώσεις Ελλάδας και Αργεντινής. Παραθέτει μεταξύ άλλων δηλώσεις αναλυτών που επισημαίνουν ότι παρά τα πρόσφατα οικονομικά προβλήματά της η Αργεντινή σήμερα παρουσιάζει ανάπτυξη, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στην εξυπηρέτηση του χρέους της. Αντιθέτως για την Ελλάδα θα ήταν σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση στις αγορές εάν δεν υπήρχε η στήριξη από την πλευρά της ΕΚΤ: Για την Ελλάδα θα ήταν πολύ δύσκολο να βρει αγοραστές εάν δεν υπήρχε αυτή η βοήθεια, σημειώνει αναλυτής της IDEAglobal’s.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!