Τι να περιμένουμε από τον σπάνιο φετινό διπλό γόνο των τζιτζικιών

Getty Images Ένα περιοδικό τζιτζίκι, μέλος του Brood X, στην Κολούμπια του Μέριλαντ (Getty Images)Getty Images
Τρισεκατομμύρια περιοδικά τζιτζίκια πρόκειται να κάνουν την εμφάνισή τους στις Μεσοδυτικές και Νοτιοανατολικές ΗΠΑ, αφού πέρασαν πάνω από μια δεκαετία υπόγεια (Προσφορά: Getty Images)

Δύο γόνοι τζιτζίκων έχουν αρχίσει να αναδύονται ταυτόχρονα για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια. Είναι δυνατό, ακατάστατο και πολύ ενδιαφέρον.

Την τελευταία φορά που συνέβη ένα τέτοιο γεγονός, ο Thomas Jefferson ήταν Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι εκκωφαντικό.

Τρισεκατομμύρια περιοδικά τζιτζίκια έχουν αρχίσει να αναδύονται σε όλη τη Μεσοδυτική και Νοτιοανατολική Αμερική, αφού πέρασαν πάνω από μια δεκαετία κρυμμένοι στο υπόγειο. Φέτος, δύο γόνοι ιπτάμενων τζιτζίκων εμφανίστηκαν ταυτόχρονα και είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται ταυτόχρονα από το 1803 .

Τα περιοδικά τζιτζίκια έχουν απίστευτα μεγάλο κύκλο ζωής, σε αντίθεση με τα μη περιοδικά αδέρφια τους που ωριμάζουν κάθε καλοκαίρι. Μετά την εκκόλαψη, τα ανώριμα περιοδικά τζιτζίκια, που ονομάζονται νύμφες, περνούν είτε 13 είτε 17 χρόνια κάτω από τη γη, τρέφονται με ρίζες, προτού στριμωχθούν πάνω από το έδαφος και μεταμορφωθούν σε ενήλικα τζιτζίκια.

Το 17χρονο Brood XIII εμφανίστηκε στο Βόρειο Ιλινόις και το 13χρονο Brood XIX εμφανίστηκε σε μέρη των νοτιοανατολικών ΗΠΑ. Και οι δύο εκδηλώσεις πρόκειται να ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου. Και για όσους βρίσκονται στο σωστό σημείο, υπάρχει μια μικρή περιοχή όπου οι γόνοι ενδέχεται να επικαλύπτονται . Σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, η μεγαλύτερη πιθανότητα επαφής μεταξύ των δύο γόνων είναι σε μικρές δασικές εκτάσεις γύρω από το Σπρίνγκφιλντ του Ιλινόις .

"Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο γεγονός", λέει ο Gene Kritsky, ειδικός στα τζιτζίκια και ομότιμος καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Mount St Joseph στο Οχάιο. Η αγάπη του για αυτά τα έντομα ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια, όταν έμαθε για πρώτη φορά για τα περιοδικά τζιτζίκια και συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν πολλά να ανακαλύψει χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα για να δημιουργήσει χάρτες των προτύπων διανομής τους. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως «απογοητευμένο ιστορικό που είναι και εντομολόγος».

Και δεν είναι μόνο ο Kritsky που γοητεύεται από αυτά τα μουσικά έντομα, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των βρώμων, και έχουν ονόματα ειδών που κυμαίνονται από "κοινός κάκτος απόφυγε" και "ψαλίδι μύλος" έως "μασκοφόρος διάβολος" και "πότης ουίσκι". Το πάθος του έχει εμπνεύσει άλλους Αμερικανούς να τεκμηριώσουν τα τζιτζίκια – μισό εκατομμύριο βίντεο και φωτογραφίες έχουν ανέβει στην επιστημονική εφαρμογή Cicada Safari του Kritsky , την οποία κυκλοφόρησε το 2019.

Τα διάφορα είδη Magicicada έχουν κερδίσει τους «παγκόσμιους ακόλουθους», παρατηρήθηκε μια δημοσίευση για την οικολογία των περιοδικών τζιτζίκων, λόγω των «αλόγιστων θεατρικών» εμφανίσεων τους σε τεράστιους αριθμούς.0:16

Τα τζιτζίκια εκπέμπουν μια κακοφωνία από άλλους ήχους, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών κλαψουριών, των κροτώνων και του βόμβου.Αν και, δεν το απολαμβάνουν όλοι – αρκετοί Αμερικανοί φορούν ρούχα κατά του τζίτζικα και σχεδιάζουν ακόμη και ταξίδια μακριά για να ξεφύγουν από τα τρισεκατομμύρια ζωύφια που πέφτουν ταυτόχρονα. Το επακόλουθο μπορεί επίσης να γίνει λίγο ακατάστατο, με τους ιδιοκτήτες σπιτιού να πρέπει να σκουπίζουν τους δρόμους τους από τα μικροσκοπικά πτώματα που συσσωρεύονται, ενώ τα μικρά σάπια σώματά τους δημιουργούν αρκετή βρώμα. Αλλά τα τζιτζίκια δεν δαγκώνουν, δεν τσιμπούν ή μεταφέρουν ασθένειες – και δεν μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά με φυτοφάρμακα.Με όλα αυτά τα έντομα που εμφανίζονται ταυτόχρονα, μπορεί επίσης να γίνει δυνατό – πολύ δυνατό. Τα αρσενικά τζιτζίκια παράγουν τον χαρακτηριστικό ήχο κρότου τους δονώντας ένα όργανο κοντά στη βάση των φτερών τους που ονομάζεται τυμπανική μεμβράνη . Τα θηλυκά παράγουν επίσης έναν παρόμοιο, πιο ήσυχο ήχο με τα φτερά τους. Τα τζιτζίκια από το Brood XIX καταγράφηκαν να παράγουν κλήσεις έως και 75 ντεσιμπέλ κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης το 1998. Αυτό ισοδυναμεί με το να στέκεστε δίπλα σε μια ηλεκτρική σκούπα ή ένα πιστολάκι μαλλιών.Τα τζιτζίκια εκπέμπουν μια κακοφωνία από απόκοσμους ήχους , συμπεριλαμβανομένων των υψηλών κραυγών, των κρότωνες και του βόμβου, που συνδυάζονται για να παράγουν το ρεφρέν που ακούμε. Και κάτι ενδιαφέρον φαίνεται να συμβαίνει όταν επικαλύπτονται διαφορετικά είδη.Το Brood XIX, γνωστό και ως "Great Southern Brood", στην πραγματικότητα αποτελείται από πολλά διαφορετικά είδη τζιτζίκων , συμπεριλαμβανομένου ενός που ονομάζεται Magicicada neotredecim. Συνήθως διαφορετικά είδη σε έναν γόνο αναδύονται σε διακριτές περιοχές, αλλά περιστασιακά αναδύονται μαζί σε «ζώνες επαφής».Τα αρσενικά Magicicada neotredecim έχουν βρεθεί ότι μειώνουν διακριτικά τη συχνότητα των κλήσεων τους όταν συναντούν ένα άλλο είδος Brood XIX γνωστό ως Magicicada tredecim . Για το ανεκπαίδευτο μάτι, ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο να διακριθούν - το ένα έχει κυρίως πορτοκαλί κοιλιά και το άλλο έχει μια μαύρη και πορτοκαλί κοιλιά. Η ανάλυση DNA παρέχει πραγματικά τον μόνο σίγουρο τρόπο διάκρισης του ενός από το άλλο.Σε όλες τις ΗΠΑ, υπάρχουν 12 γόνοι τζιτζίκια 17 ετών και τρεις γόνοι τζιτζίκια 13 ετών .Οι ομάδες που μοιράζονται τα ίδια έτη εμφάνισης ονομάζονται γόνοι και επισημαίνονται με λατινικούς αριθμούς. Οι γόνοι είναι σύνθετες ομάδες διαφορετικών ειδών που εμφανίζονται ταυτόχρονα σε διάφορα μέρη της χώρας. Το γιατί ακριβώς συγχρονίζονται με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο μεγάλης επιστημονικής συζήτησης. Μερικοί πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται σε «κλιματικά σοκ» – ξαφνικές, ακραίες αλλαγές του καιρού – μπορεί να οδηγήσουν σε μέρη ενός γόνου να ξεφύγουν από το συνηθισμένο τους πρόγραμμα, δημιουργώντας νέους γόνους.
Getty Images Τα περιοδικά τζιτζίκια έχουν κερδίσει τους εαυτούς τους θαυμαστές παγκοσμίως λόγω των «αλόγιστων θεατρικών» εμφανίσεών τους σε τεράστιους αριθμούς (Σύστημα: Getty Images)Getty Images
Τα περιοδικά τζιτζίκια έχουν κερδίσει τους θαυμαστές τους σε όλο τον κόσμο λόγω των «αλόγιστων θεατρικών» εμφανίσεών τους σε τεράστιους αριθμούς (Σύστημα: Getty Images)

Το σημάδι μιας επικείμενης εμφάνισης τζιτζίκι είναι η γη γεμάτη με τρύπες στο μέγεθος του δακτύλου. Μπορεί να υπάρξουν πολλές διπλές αναδύσεις κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 221 ετών, και η φετινή διπλή ανάδυση είναι η πέμπτη από το έτος 2000 – είναι ο συνδυασμός γόνων που την κάνει ένα σπάνιο γεγονός.

«Ο Γόνος του Βόρειου Ιλινόις έχει αναφερθεί ότι είναι ένας αρκετά πυκνός γόνος», λέει ο Μάικ Ράουπ, ομότιμος καθηγητής στο τμήμα εντομολογίας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. «Και το Great Southern Brood είναι πολύ διαδεδομένο και φτάνει σε υψηλές πυκνότητες σε πολλές τοποθεσίες. Έτσι, προσθέτει, στην περιοχή της επικάλυψης στο Ιλινόις, η πυκνότητα των τζιτζίκων θα μπορούσε να είναι τεράστια. Αν και μπορεί να είναι επιβλαβή για τα νεαρά δέντρα, όταν τα θηλυκά γεννούν αυγά στη νέα ανάπτυξη του δέντρου, μπορούν να είναι ευεργετικά για την οικολογία της περιοχής. Παρέχουν μια πηγή τροφής – και σε αυτή την περίπτωση, ένα άφθονο συμπόσιο – στα αρπακτικά. «Τα πουλιά και τα μικρά θηλαστικά θα έχουν μια γιορτή που θα έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη αναπαραγωγή και την επιβίωση των απογόνων τους», εξηγεί ο Raupp. «Από εξελικτική άποψη, θα μπορούσε να είναι πολύ ενδιαφέρον».

Υπάρχουν περισσότερα από 3.390 είδη τζιτζίκων σε όλο τον κόσμο, αλλά μόνο επτά στη Βόρεια Αμερική είναι γνωστό ότι είναι περιοδικά. Τα υπόλοιπα εμφανίζονται ετησίως. Αν και ταξινομούνται ως ξεχωριστά είδη, πολλά είδη περιοδικών τζιτζίκων μπορούν να διασταυρωθούν, παράγοντας υβρίδια.

Σημαίνει ότι όταν οι γόνοι διασταυρώνονται φέτος, τρία είδη τζιτζίκων Brood XIII θα έχουν την ευκαιρία να διασταυρωθούν με τέσσερα είδη τζιτζίκων Brood XIX, εξηγεί ο Raupp. «Το αποτέλεσμα αυτού θα παράγει υβρίδια και μόνο τα τζιτζίκια και η μητέρα φύση γνωρίζουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», λέει.

Όταν εμφανίζονται τα περιοδικά τζιτζίκια, αποφέρουν μεγάλα οφέλη στο περιβάλλον όπου ζουν. Οι νύμφες αερίζουν το έδαφος καθώς περνούν σε σήραγγα στην επιφάνεια, βελτιώνοντας τη διείσδυση του νερού στο έδαφος και ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη των ριζών. Όταν πεθαίνουν και αποσυντίθενται, προσθέτουν θρεπτικά συστατικά στο έδαφος 

Αλλά όπως τα περισσότερα άλλα πλάσματα, οι συμπεριφορές των τζιτζίκων αλλάζουν. Εμφανίζονται νωρίτερα την άνοιξη από ό,τι πριν από έναν αιώνα, λέει ο Kristky. «Και υπήρξαν περισσότεροι γόνοι που αναδύθηκαν τέσσερα χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα». Η καταστροφή των δασών απειλεί επίσης τους πληθυσμούς - το 1954 ολόκληρο το Brood XI εξαφανίστηκε, λόγω της εκκαθάρισης των δασών για να ανοίξει ο δρόμος για τη γεωργία και την αστικοποίηση.

Αυτό που ελκύει τους εντομολόγους όπως ο Raupp και ο Kritsky είναι το μυστήριο των ζωυφίων – και το γεγονός ότι η φύση κάνει παράσταση. «Θα μπορούσε να υπάρχει περισσότερος θόρυβος, περισσότερος φόβος για τους εντομοφοβικούς, περισσότερη διασκέδαση για τους λάτρεις όπως εγώ», λέει ο Raupp. «Και ναι, είναι ένα κακό και ενδιαφέρον γεγονός που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στη Γη».

Την επόμενη φορά που οι Broods XIX και XII θα εμφανιστούν μαζί θα είναι 2245. Το ερώτημα είναι: σε τι είδους κόσμο θα βγουν;

https://www.bbc.com/future/article/20240125-cicadas-what-to-expect-from-this-years-rare-dual-brood-emergence

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»