Αμφιβολίες για την ύπαρξη προηγούμενης ζωής στον «αρχαίο Άρη»

Μάιος 6, 2024. Ελλάδα.

Διαστημόπλοιο της NASA αποκάλυψε ότι ο αρχαίος πλανήτης Άρης είναι «απίστευτα» παρόμοιος με τη Γη.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ChemCam στο ρόβερ Curiosity της NASA, ερευνητικές ομάδες από το Εργαστήριο Διαστημικών Επιστημών στο Εθνικό Εργαστήριο του Λος Άλαμος στο Νέο Μεξικό έκαναν μια παράξενη ανακάλυψη στα βράχια μιας λίμνης στον κρατήρα Gale στον Κόκκινο Πλανήτη.

Αυτός ο κρατήρας είναι πιθανό να είναι μέρος μιας ξηρής λίμνης, που υπολογίζεται ότι είναι περίπου 3,5 έως 3,8 δισεκατομμυρίων ετών.

Οι επιστήμονες της NASA βρήκαν υψηλό ποσοστό του χημικού στοιχείου μαγγάνιο, το οποίο θεωρείται ένα από τα ζωτικά χημικά στο ανθρώπινο σώμα, το οποίο το κρατά ζωντανό και βρίσκεται συνήθως σε ρηχά νερά στις όχθες λιμνών στη Γη.

Σύμφωνα με τη NASA, η τεχνολογία ChemCam που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη αναπτύχθηκε από το Los Alamos και τη γαλλική διαστημική υπηρεσία CNES, σημειώνοντας ότι λειτουργεί χρησιμοποιώντας λέιζερ για να σχηματίσει πλάσμα σε δείγματα βράχου και στη συνέχεια συλλέγει φως, για να καθορίσει τη στοιχειακή σύνθεση μέσα σε αυτά.

«Το περιβάλλον της λίμνης Gale, όπως αποκαλύπτεται από αυτούς τους αρχαίους βράχους, μας δίνει ένα παράθυρο σε ένα κατοικήσιμο περιβάλλον που μοιάζει εκπληκτικά με μέρη στη Γη σήμερα», δήλωσε η Nina Lanza, η κύρια ερευνήτρια για την τεχνολογία ChemCam, τονίζοντας ότι είναι υπέροχο να βρίσκεις τέτοια χαρακτηριστικά γνωρίσματα στον Αρχαίο Άρη.

Πρόσθεσε: «Η παρουσία αυτού του στοιχείου στον Άρη δείχνει ότι σχηματίστηκε σε ένα ποτάμι, δέλτα ή κοντά στις όχθες μιας αρχαίας λίμνης. Προσθέτει επίσης την απόδειξη ότι ο Άρης θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος πλανήτης».

Από την πλευρά του, ο Patrick Gasda, από τον όμιλο Los Alamos, δήλωσε:

«Το οξείδιο του μαγγανίου είναι δύσκολο να σχηματιστεί στην επιφάνεια του Άρη, επομένως δεν περιμέναμε να το βρούμε σε τόσο υψηλές συγκεντρώσεις στα ιζήματα της παραλίας».

Συνέχισε: «Στη Γη, αυτοί οι τύποι εναποθέσεων εμφανίζονται συνεχώς λόγω του υψηλού ποσοστού οξυγόνου στην ατμόσφαιρά μας που παράγεται από τη φωτοσυνθετική ζωή και των μικροβίων που βοηθούν στην κατάλυση των αντιδράσεων οξείδωσης του μαγγανίου».

Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε στοιχεία για τον μηχανισμό παραγωγής οξυγόνου στην αρχαία ατμόσφαιρα του Άρη, οπότε το πώς σχηματίζεται και συγκεντρώνεται το οξείδιο του μαγγανίου εδώ είναι πραγματικά αινιγματικό. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν μεγαλύτερες διεργασίες που συμβαίνουν στον Άρη».

https://echedoros.blog/2024

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»