Οι σκίουροι μπορεί να προκάλεσαν λέπρα στους Βρετανούς του Μεσαίωνα

Getty Ένας κόκκινος σκίουρος σε ένα δάσοςGetty
Στη μεσαιωνική Αγγλία, οι κόκκινοι σκίουροι ήταν δημοφιλή κατοικίδια και η γούνα τους χρησιμοποιήθηκε ευρέως για το κόψιμο και τη γραμμή ρούχων

Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν κολλήσει λέπρα από σκίουρους στη μεσαιωνική εποχή, λένε οι ερευνητές.

Μελέτησαν οστά ανθρώπων και κόκκινου σκίουρου από αρχαιολογικούς χώρους στο Winchester, στη νότια Αγγλία, και διαπίστωσαν ότι είχαν στενά συνδεδεμένα στελέχη των βακτηρίων που τον προκαλούν.

Η λέπρα είναι μια χρόνια μολυσματική ασθένεια μεταξύ των ανθρώπων που προσβάλλει το δέρμα, τα νεύρα και τους βλεννογόνους. Κανείς δεν πιστεύεται ότι το έχει πιάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 70 χρόνια, αλλά εξακολουθεί να είναι ενδημικό σε πολλά μέρη του κόσμου.

Το κουβαλούν αρματολοί και είναι ύποπτοι ότι το μεταδίδουν στον άνθρωπο. Μερικοί σύγχρονοι κόκκινοι σκίουροι στο Ηνωμένο Βασίλειο το έχουν επίσης, αλλά ποτέ δεν έχει αναφερθεί περίπτωση μετάδοσης στον άνθρωπο και οι ειδικοί λένε ότι ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός.

Είναι η πρώτη φορά που ένα μεσαιωνικό ζώο έχει αναγνωριστεί ως ξενιστής για την ασθένεια.

«Το εύρημα της λέπρας στους σύγχρονους σκίουρους ήταν εκπληκτικό και τότε είναι απίστευτο που το βρήκαμε στη μεσαιωνική περίοδο», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Sarah Inskip από το Πανεπιστήμιο του Leicester.

«Πραγματικά έρχεται σε αντίθεση με την αφήγηση ότι ήταν μια ανθρώπινη ασθένεια ειδικά», είπε.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι σκίουροι στη μεσαιωνική εποχή προκάλεσαν λέπρα στους ανθρώπους ή το αντίστροφο.

Αλλά το κοινό στέλεχος υποδηλώνει ότι κυκλοφορούσε μεταξύ ανθρώπων και ζώων κατά τον Μεσαίωνα με τρόπο που δεν είχε ανιχνευθεί πριν, λένε οι ερευνητές.

Τότε, η γούνα του σκίουρου χρησιμοποιήθηκε ως λεπτή επένδυση για ρούχα και μερικοί άνθρωποι είχαν επίσης σκίουρους για κατοικίδια. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στις γυναίκες.

Πίνακας Βρετανικής Βιβλιοθήκης Απεικόνιση μιας μεσαιωνικής γυναίκας που παίζει με έναν κόκκινο σκίουρο που φορά ένα γιακά με καμπάναBritish Library Board
Μια γυναίκα παίζει με έναν σκίουρο κατοικίδιων ζώων φορώντας ένα κολάρο με καμπάνα στο Ψαλτήρι Luttrell , ένα βιβλίο που δημιουργήθηκε στο Lincolnshire της Αγγλίας στις αρχές του 14ου αιώνα

Οι ερευνητές μελέτησαν 25 δείγματα ανθρώπων και 12 σκίουρων.

Τα ανθρώπινα λείψανα προήλθαν από ένα λεπροκομείο του Winchester (νοσοκομείο για άτομα με λέπρα) και ο σκίουρος υπολείμματα από έναν κοντινό λάκκο που χρησιμοποιούσαν οι γουναράδες.

Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι σύγχρονοι κόκκινοι σκίουροι από τη Σκωτία και το νησί Brownsea στα ανοικτά των ακτών της νότιας Αγγλίας μεταφέρουν λέπρα.

Δημόσια υγεία Η Αγγλία λέει ότι η πιθανότητα να το πιάσουν οι άνθρωποι από σκίουρους είναι πολύ χαμηλή και δεν έχει αναφερθεί ποτέ μετάδοση .

Alette Blom, Πανεπιστήμιο της Βασιλείας Ένα κόκαλο σκίουρου σε μπλε φόντοAlette Blom, Πανεπιστήμιο της Βασιλείας
Ένα οστό σκίουρου που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, που χρονολογείται περίπου από τον 10ο-11ο αιώνα

Η λέπρα είναι μια από τις παλαιότερες καταγεγραμμένες ασθένειες στην ανθρώπινη ιστορία και εξακολουθεί να είναι παρούσα στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Κάθε χρόνο αναφέρονται περισσότερα από 200.000 νέα κρούσματα.

Δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων, αλλά απαιτείται παρατεταμένη, στενή επαφή με κάποιον χωρίς θεραπεία, για πολλούς μήνες, για να κολλήσει η ασθένεια.

«Η ιστορία της λέπρας είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, η καθηγήτρια Verena Schünemann του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία.

«Δεν έχει ληφθεί υπόψη ο ρόλος που μπορεί να έπαιξαν τα ζώα στη μετάδοση και την εξάπλωση της νόσου στο παρελθόν, και ως εκ τούτου, η κατανόησή μας για την ιστορία της λέπρας είναι ατελής μέχρι να ληφθούν υπόψη αυτοί οι ξενιστές».

Ο Δρ Stephen Walker, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα ζώα φαίνεται να παίζουν κάποιο ρόλο, αλλά το μέγεθος αυτού του ρόλου σε παγκόσμιους όρους της λέπρας δεν έχει οριοθετηθεί και εγώ θα συμφωνήσω, χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

«Νομίζω ότι υπογραμμίζει ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να κατανοήσουμε καλύτερα τη μετάδοση αυτής της αρχαίας ασθένειας, στις προσπάθειές μας να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο».

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Current Biology .

https://www.bbc.com/news/articles/cj7mry8yvrmo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»