Ρωμαϊκή βαφή σαλιγκαριού βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά

Μωβ Frank Giecco TyrianFrank Giecco
Περίπου 12.000 σαλιγκάρια χρειάζονταν για να κατασκευαστούν δύο γραμμάρια της πολύτιμης χρωστικής ουσίας στη ρωμαϊκή εποχή, είπαν οι αρχαιολόγοι

Μια σπάνια βαφή φτιαγμένη από σαλιγκάρια για τις ρόμπες της ρωμαϊκής ελίτ πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, ανακαλύφθηκε σε ένα κλαμπ κρίκετ.

Το κομμάτι του Tyrian μωβ, περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας του πινγκ πονγκ, ανακαλύφθηκε στο Carlisle Cricket Club ως μέρος των συνεχιζόμενων ετήσιων ανασκαφών.

Ένα ρωμαϊκό λουτρό ανακαλύφθηκε στην τοποθεσία το 2017 και τα τελευταία τρία χρόνια έχουν βρεθεί 2.000 αντικείμενα, όπως αγγεία, όπλα, νομίσματα και ημιπολύτιμοι λίθοι.

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος Frank Giecco είπε ότι το εύρημα ήταν «διεθνούς σημασίας» και η πρώτη φορά που η πολύτιμη χρωστική ουσία ανακαλύφθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Carlisle Cricket Club
Οι ανασκαφές στην τοποθεσία, που ανακαλύφθηκαν το 2017, έχουν αποκαλύψει όπλα, αγγεία και πολύτιμους λίθους

Ο κ. Giecco είπε ότι η χρωστική ουσία άξιζε περισσότερο από χρυσό και θα είχε χρησιμοποιηθεί για να βάψει τα ρούχα των μορφών στην αυτοκρατορική αυλή και στα «υψηλότερα κλιμάκια» της κοινωνίας.

Είπε ότι κατασκευάστηκε από αδένες θαλάσσιων σαλιγκαριών και χρειάζονταν περίπου 12.000 για να ληφθούν λιγότερα από 2 γραμμάρια χρωστικής.

«Η συλλογή των σαλιγκαριών και η επεξεργασία των αδένων θα ήταν πολύ χρονοβόρα», είπε ο κ. Giecco, προσθέτοντας: «Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο ακριβό.

«Χρησιμοποιούνταν σε αρχαιοελληνικές και ρωμαϊκές τοιχογραφίες, καθώς και ως βαφή σε υφάσματα».

Η χρωστική ουσία, η οποία αναμίχθηκε με κερί μέλισσας για να διατηρηθεί, ανακαλύφθηκε στην τοποθεσία τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, χρειάστηκαν αρκετοί μήνες χημικής ανάλυσης για να επαληθευτεί ότι είναι μωβ Tyrian.

Anna Giecco Gems από τα δαχτυλίδια των λουομένωνAnna Giecco
Ημιπολύτιμοι πολύτιμοι λίθοι, που πιθανότατα είχαν πέσει από τους δακτυλίους αφού ο ατμός του λουτρού χαλάρωσε τις ρυθμίσεις της κόλλας τους, ανακτήθηκαν από αποχετεύσεις στο σημείο

Άλλα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στην τοποθεσία έχουν επίσης περιγραφεί ως διεθνούς σημασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός ζευγαριού ρωμαϊκών γλυπτών θεών που ανακαλύφθηκαν τον Μάιο του περασμένου έτους και πιστεύεται ότι χρονολογούνται από το 200 μ.Χ.

Τα κεφάλια από ψαμμίτη αποτελούσαν κάποτε μέρος των γλυπτών ύψους 12 έως 15 πόδια (3,5 έως 4,5 μέτρα).

Το 2021, αποκαλύφθηκαν πλακάκια με ρωμαϊκή αυτοκρατορική σφραγίδα που υποδηλώνουν σύνδεση με τον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο του τρίτου αιώνα.

Ο κ. Giecco είπε ότι δεν μπορούσε να αποδειχθεί ότι ο αυτοκράτορας επισκέφθηκε το κτίριο του Carlisle, αλλά ότι υπήρχαν "αποφασιστικά στοιχεία" που υποδηλώνουν ότι συνδέθηκε με την αυτοκρατορική του αυλή.

«Το κτίριο είναι στην πραγματικότητα αφιερωμένο στη γυναίκα του και χρησιμοποιεί βορειοαφρικανικό στυλ κατασκευής λουτρών - ο αυτοκράτορας ήταν από τη Λιβύη», πρόσθεσε.

Η φετινή ανασκαφή, που διεξάγεται από εθελοντές, ξεκινά στις 7 Μαΐου και διαρκεί έως τις 17 Ιουνίου.

Απομένουν ακόμη λίγες θέσεις για να εγγραφούν εθελοντές.

Γλυπτά ρωμαϊκών θεών
Δύο γλυπτά ρωμαϊκών θεών ανακαλύφθηκαν στην τοποθεσία τον Μάιο του 2023https://www.bbc.com/news/articles/cjje132jvygo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»