Οι Κουβανοί παρασύρθηκαν στον ρωσικό στρατό με υψηλές αμοιβές και διαβατήρια

Facebook Εκατοντάδες Κουβανοί φέρεται να έχουν ενταχθεί στον ρωσικό στρατόFacebook
Εκατοντάδες Κουβανοί λέγεται ότι έχουν ενταχθεί στον ρωσικό στρατό. (Το πρόσωπο αυτού του άντρα είναι θολό για να προστατεύσει την ταυτότητά του)

Η Ρωσία πιθανότατα στρατολογεί Κουβανούς υπηκόους για να πολεμήσουν στον στρατό της στην Ουκρανία, έδειξε έρευνα του BBC.

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2023, στοιχεία διαβατηρίου που ανήκαν σε περισσότερους από 200 Κουβανούς που φέρεται να εντάχθηκαν στον ρωσικό στρατό διέρρευσαν στο διαδίκτυο από μια φιλοουκρανική πλατφόρμα που ονομάζεται InformNapalm.

Τα στοιχεία του διαβατηρίου λήφθηκαν, ανέφερε ο ιστότοπος, χάκαροντας τα email ενός Ρώσου αξιωματικού στρατολόγησης του στρατού στην Τούλα, νότια της Μόσχας.

Μια αναζήτηση στο Facebook έδειξε ότι 31 από τα ονόματα που αναφέρονται στην ουκρανική διαρροή ταιριάζουν με λογαριασμούς των οποίων οι ιδιοκτήτες φαίνεται να βρίσκονται στη Ρωσία ή να συνδέονται με τον ρωσικό στρατό.

Ορισμένοι, για παράδειγμα, έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες τους με ρωσική στρατιωτική στολή ή σε τοποθεσίες που φέρουν ρωσικές πινακίδες ή ρωσικές πινακίδες κυκλοφορίας. Άλλοι αναφέρουν τη Ρωσία ως τον σημερινό τόπο διαμονής τους.

Πολλοί από αυτούς τους χρήστες του Facebook άρχισαν να δημοσιεύουν περιεχόμενο σχετικό με τη Ρωσία το δεύτερο εξάμηνο του 2023, υποδεικνύοντας πότε μπορεί να έφτασαν στη χώρα.

Από τότε που ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης. Έρευνα του BBC επιβεβαίωσε τα ονόματα περισσότερων από 50.000 Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία - αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος. Σύμφωνα με την εκτίμηση της ίδιας της Ουκρανίας, ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στον πόλεμο είναι σχεδόν 500.000.

Η στρατολόγηση ξένων για να αντικαταστήσει ορισμένες από τις απώλειες βοηθά επίσης το Κρεμλίνο να αποφύγει τους κινδύνους που εγκυμονεί η προσπάθεια να κινητοποιήσει Ρώσους με τη βία. Όταν η Ρωσία κήρυξε μερική κινητοποίηση το 2022, εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες εγκατέλειψαν τη χώρα.

Το να φέρουμε Κουβανούς στη Ρωσία είναι σχετικά απλό. Οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι από τον Ψυχρό Πόλεμο, οι Κουβανοί δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στη Ρωσία και οι απευθείας πτήσεις προς τη Μόσχα διευκολύνουν το ταξίδι.

Εν τω μεταξύ, οι προσοδοφόρες στρατιωτικές συμβάσεις που προσφέρει η Ρωσία απευθύνονται σε Κουβανούς άνδρες που απελπίζονται να ξεφύγουν από την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης στο νησί που έχει επικυρώσει οι ΗΠΑ.

Έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο και αναφορές των μέσων ενημέρωσης υποδηλώνουν ότι στους Κουβανούς προσφέρονται μηνιαίες πληρωμές της τάξης των 2.000 δολαρίων (1.600 £) το μήνα - ένα τεράστιο ποσό για την Κούβα, όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι κάτω από 25 δολάρια (20 £).

Η υπόσχεση της ρωσικής υπηκοότητας μπορεί επίσης να δελεάσει ορισμένους Κουβανούς.

Facebook Οι προσοδοφόρες πληρωμές και τα ρωσικά διαβατήρια κάνουν τη στρατολόγηση ελκυστική για τους ΚουβανούςFacebook
Οι Κουβανοί δελεάζονται από προσοδοφόρες ανταμοιβές και ρωσικά διαβατήρια. (Το πρόσωπο αυτού του άντρα είναι θολό για να προστατεύσει την ταυτότητά του)

Από την έναρξη του πολέμου κατά της Ουκρανίας, η Μόσχα έχει λάβει μέτρα για να διευκολύνει σημαντικά τους αλλοδαπούς να αποκτήσουν τη ρωσική υπηκοότητα μετά την παραμονή τους στον στρατό, και το BBC έχει δει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποδηλώνουν ότι ορισμένοι Κουβανοί μαχητές έλαβαν ρωσικά διαβατήρια μέσα σε μήνες της εγγραφής.

Ένα ρωσικό διαβατήριο επιτρέπει ταξίδια χωρίς βίζα σε 117 προορισμούς, ενώ οι κάτοχοι κουβανικών διαβατηρίων περιορίζονται σε 61.

Τοπικό μέσο ενημέρωσης στην πόλη Ριαζάν, κοντά στη Μόσχα, επιβεβαίωσε ότι Κουβανοί εντάσσονται στον ρωσικό στρατό.

Οι Κουβανοί ήθελαν «να βοηθήσουν τη χώρα μας να επιτύχει τους στόχους της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μερικοί από αυτούς θα ήθελαν να γίνουν Ρώσοι πολίτες στο μέλλον».

Αλλά η εύρεση μιας αξιόπιστης εκτίμησης του αριθμού των Κουβανών που έχουν ενταχθεί στις ρωσικές τάξεις είναι δύσκολη.

Ο διπλωματικός απεσταλμένος της Ουκρανίας για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, Ruslan Spirin, ανέφερε τον αριθμό σε 400 σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Ένας Κουβανός αξιωματικός στη Ρωσία, ο Lázaro Gonzalez, είπε σε έναν εξόριστο αντικυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι 90 Κουβανοί υπηρετούσαν υπό τις διαταγές του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιθανό να αναπτυχθούν σε ήδη κατεχόμενα μέρη της ανατολικής Ουκρανίας και όχι σε θέσεις πρώτης γραμμής.

«Καθώς ο ρωσικός στρατός καταλαμβάνει περιοχές στην Ουκρανία, αυτό που κάνουμε εμείς οι Κουβανοί είναι να υποστηρίζουμε τον στρατό σε αυτές τις πόλεις και σε εκείνες τις περιοχές που είναι κατεχόμενες, αυτό είναι όλο», είπε ο κ. Γκονζάλες στον ραδιοφωνικό σταθμό του Μαϊάμι.

REUTERS/Alexandre Meneghini Πέρυσι, η Marilin Vinent έδειξε μια φωτογραφία του γιου της Dannys με ρωσική κούραση, λέγοντας ότι είχε πάει στη Ρωσία για μια οικοδομήREUTERS/Αλέξανδρος Μενεγκίνι
Πέρυσι, η Marilin Vinent έδειξε μια φωτογραφία του γιου της Dannys με στολή, λέγοντας ότι είχε πάει στη Ρωσία για μια οικοδομή

Πολυάριθμες αναφορές δείχνουν ότι οι Κουβανοί εντάχθηκαν συχνά στον ρωσικό στρατό αφού ήρθαν σε επαφή με στρατολόγους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ότι δεν φάνηκαν όλοι να γνωρίζουν την πραγματική φύση της εργασίας που προσφέρεται.

Ένας δημοφιλής Κουβανός δημιουργός περιεχομένου στο YouTube είπε μια ιστορία πέρυσι δύο 19χρονων από την Κούβα που ισχυρίστηκαν ότι τους είχαν προσφερθεί θέσεις εργασίας στη Ρωσία, αλλά αντ' αυτού στάλθηκαν στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία.

Η περίπτωσή τους αντανακλά τις εμπειρίες άλλων ξένων που είπαν στο BBC ότι παρασύρθηκαν στη Ρωσία από την υπόσχεση για υψηλότερους μισθούς - μόνο για να καταλήξουν στο πεδίο της μάχης.

Από την πλευρά τους, οι κουβανικές αρχές εξέδωσαν αντικρουόμενες δηλώσεις για τη συμμετοχή πολιτών τους στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Μετά από μια αναταραχή δημοσιεύσεων τον Σεπτέμβριο του 2023 για Κουβανούς που πολεμούσαν στην Ουκρανία, οι αρχές στην Αβάνα δήλωσαν ότι συνέλαβαν 17 άτομα που συμμετείχαν στη στρατολόγησή τους.

Ωστόσο, αμέσως μετά, ο πρεσβευτής της Κούβας στη Ρωσία, Χούλιο Αντόνιο Γκαρμεντία Πένια, είπε ότι η κυβέρνησή του δεν είχε τίποτα εναντίον των Κουβανών που ήθελαν «απλώς να υπογράψουν μια σύμβαση και να συμμετάσχουν νόμιμα σε αυτή την επιχείρηση μαζί με τον ρωσικό στρατό».

Λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια δήλωσε ότι η Αβάνα ήταν αντίθετη στη «συμμετοχή Κουβανών πολιτών σε οποιουδήποτε είδους συγκρούσεις».

RAMON ESPINOSA/AFP Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ (R) και ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, δίνουν τα χέρια κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Αβάνα στις 20 Απριλίου 2023RAMON ESPINOSA/AFP
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Bruno Rodríguez Parrilla, συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αβάνα πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι έχουν δει αύξηση του αριθμού των ξένων μαχητών που εντάσσονται στις ρωσικές δυνάμεις τους τελευταίους μήνες, καθώς και ξένων μεταξύ των στρατιωτών που έχει αιχμαλωτίσει ο ουκρανικός στρατός στο πεδίο της μάχης.

Ο Πέτρο Γιατσένκο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αιχμαλώτων πολέμου της Ουκρανίας, είπε στο BBC ότι πολλοί από αυτούς προέρχονταν από χώρες χαμηλού εισοδήματος όπως η Κούβα, η Ινδία και το Νεπάλ, καθώς και από χώρες της Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας.

«Κάθε εβδομάδα συλλαμβάνουμε έως και πέντε άτομα από ξένες χώρες στην πρώτη γραμμή ως αιχμάλωτους πολέμου», είπε.

Οι ικανότητές τους ως μαχητές ήταν χαμηλές, πρόσθεσε, πράγμα που σήμαινε ότι το προσδόκιμο ζωής τους στο πεδίο της μάχης δεν ήταν καν μέρες, αλλά ώρες.

https://www.bbc.com/news/world-europe-68949298

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»