Ο αρχικατάσκοπος Φιντάν εκβιάζει στα ίσια τους Αμερικανούς: Βρίσκει και κάνει, βέβαια… Ο Μπλίνκεν επιμένει στον άκρατο φιλοτουρκισμό του, αλλά δεν προδίδει τους Κούρδους (video)


FILE PHOTO: Secretary Antony J. Blinken meets with Turkish Foreign Minister Hakan Fidan in Ankara, Türkiye, November 6, 2023. Official State Department photo by Chuck Kennedy

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Βρίσκει και κάνει ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, αλλά τη μεγάλη ευθύνη την έχουν πάντα οι αμετροεπείς Αμερικανοί.

Ο Φιντάν πέταξε ξανά το γάντι στις Ηνωμένες Πολιτείες για το «παγωμένο» θέμα των μαχητικών F-16 και απαίτησε την «άνευ όρων» διευθέτηση του προβλήματος, εδώ και τώρα.

Έχουν μεγάλη σημασία οι δύο λέξεις –«άνευ ορων»- διότι ο Λευκός Οίκος του Τζο Μπάιντεν, δεν μπορεί να παραδοθεί εντελώς στους Τούρκους… Για να πείσει τους Αμερικανούς νομοθέτες έχει δεχθεί τις προϋποθέσεις που έθεσαν, όπως και την ταυτόχρονη στρατιωτική ενίσχυση της Ελλάδας.

Αφού κατηγόρησε την Αμερική για τις σχέσεις της με τους Κούρδους συμμάχους της στη Συρία, τους αντάρτες των YPG, αλλά και για το γεγονός ότι ο Ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν δεν έχει εκδοθεί ακόμα  στην Τουρκία -δεν κατάλαβε προφανώς ότι η αμερικανική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη-, τόνισε:

  • «Το αίτημα για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16 θα οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, χωρίς όρους ή περιορισμούς», υποσχέθηκε στους Τούρκους βουλευτές.

Πρόσθεσε ότι:

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολλά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα όπου έχουμε κοινά συμφέροντα».

Τα κοινά συμφέροντα βεβαίως δεν αφορούν τις ανάρμοστες σχέσεις της Τουρκίας με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, η οποία δεν αντιπροσωπεύει τους Παλαιστίνιους, που επιθυμούν να ζήσουν ειρηνικά στην περιοχή. Ούτε τις σχέσεις με την Τεχεράνη…

Όμως οι Αμερικανοί, δυστυχώς, δικαιολογούν τη στάση της Τουρκίας για την προστασία που προσφέρει στους ηγέτες της Χαμάς, όπως έπραξε και ο ακραία φιλότουρκος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ.

Μιλώντας για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, ο πρώην αρχικατάσκοπος Φιντάν, ισχυρίστηκε ότι «είναι ασυμβίβαστες με το πνεύμα της συμμαχίας η συνεργασία της Αμερικής με το PKK-YPG, η παρουσία της FETO στην Αμερική και οι μονομερείς κυρώσεις της» (εναντίον της Τουρκίας, λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400).

Οι Αμερικανοί έχουν δηλώσει στους Τούρκους ότι δεν θα τερματίσουν τις σχέσεις τους με τους Κούρδους, οι οποίοι είναι επικεφαλής των δυνάμεων που πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και δεν θα παραδώσουν στην Τουρκία τον Ιμάμη Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει στην πολιτεία της Πενσιλβάνιας, και προστατεύεται από το FBI, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να τον δει νεκρό…

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, είπε συγκεκριμένα στην κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2024:

«Εχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Αμερική πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να διορθώσει τις λανθασμένες στάσεις της σε θέματα που επηρεάζουν άμεσα την εθνική μας ασφάλεια».

  • Ο Φιντάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει αυξήσει τις προσδοκίες της σε κάθε επίπεδο από τους Αμερικανούς, οι οποίοι και στα τρία θέματα -για τις σχέσεις με τους YPG, τον Ιμάμη Γκιουλέν, και τις κυρώσεις- παραμένουν προς το παρόν ανυποχώρητοι.

Οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα δεν είναι καλές, αν και ο κ. Μπλίνκεν παραμένει σε κατάσταση άρνησης. Πιστεύει, ακόμα, ότι η Τουρκία θα επιστρέψει στο δυτικό «μαντρί» και γι’ αυτό, απαιτείται δήθεν, να υλοποιηθεί η υπόσχεση του για τα F-16.

Απέναντι του, και για το θέμα αυτό, έχει βρεθεί πλέον το Εβραϊκό Λόμπι, το οποίο έχει ανέβει κυριολεκτικά στα …κάγκελα και ζητά από τους Αμερικανούς νομοθέτες να μην δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Η Τουρκία παραμένει μία ακραία αντιαμερικανική και γενικά αντιδυτική, και βεβαίως αντισημιτική και ανθελληνική χώρα. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κοιμάται και …ονειρεύεται. Θα αποδεχθεί ο χειρότερος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην ιστορία…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

https://hellasjournal.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»