Ένας θρυλικός ήρωας που δεν γεννήθηκε ποτέ, πεθαίνει μια μέρα σαν σήμερα… Πόσος μύθος και πόση αλήθεια κρύβεται πίσω από τον τιμωρό των ισχυρών;

Μια μέρα σαν σήμερα, 21 Νοεμβρίου του 1247 πεθαίνει ένας άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ! Το όνομά του, θρυλικό έχει μετουσιωθεί σε σύμβολο του τιμωρού των ισχυρών και πλουσίων: Ρομπέν των Δασών!

Ο Ρομπέν των Δασών, όπως λέει ο θρύλος, ήταν ένας ενάρετος άνθρωπος που έκλεβε από τους πλούσιους και χάριζε στους φτωχούς. Ο πρώτος συγγραφέας που ανέφερε το όνομα του Ρομπέν των Δασών ήταν ο Ουίλιαμ Λάνγκλαντ (William Langland) το 1377 στο ποίημα «Piers Plowman». Από τότε, γενιά με τη γενιά, άρχισε να χτίζεται ο μύθος του Ρομπέν των Δασών, προσαρμοζόμενος στη φαντασία κάθε ηλικίας. Ο… τελευταίος Ρομπέν των Δασών ήταν ένας άνδρας που κυνηγούσε παράνομα στο δάσος Μπαρνσντέιλ και όχι στο δάσος του Σέργουντ όπως έχει επικρατήσει.

Ένας ιστοριοδίφης, αν «ξεσκονίσει» τα βιβλία της αγγλικής ιστορίας θα βρει κάποιον ο Ρόμπερτ Χοντ και όχι Ρόμπιν Χουντ όπως είναι γνωστός στους αγγλοσάξονες, έναν φυγάδα στη βόρεια Αγγλία του 1226, αλλά και κάποιον Γκίλμπερτ Ρόμπινχοντ, ένα κλέφτη από το Σάσεξ του 1296· ουδείς από τους δύο ήταν η πηγή έμπνευσης του μύθου. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μεσαιωνικά αρχεία αναφέρουν έναν αριθμό ανθρώπων που ονομάζονται «Ρόμπερτ των Δασών» ή «Ρομπέν των Δασών», μερικοί από τους οποίους ήταν κοινοί εγκληματίες!

Όλες οι ιστορίες με ήρωα τον Ρομπέν των Δασών έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά: τη λαθροθηρία στα βασιλικά δάση και τους εχθρούς του, τους κακούς άρχοντες, τους σερίφηδες. Ο Ρομπέν ήταν ένας από τους ικανότερους τοξότες στην Αγγλία, έπρεπε όμως πρώτα να γραφτεί το μυθιστόρημα «Ιβανόης» από τον σερ Ουόλτερ Σκοτ το 1819 για να γίνει ήρωας των Σαξόνων που μάχεται τους Νορμανδούς καταπιεστές. Τον 15ο αιώνα ακούγονται από στόμα σε στόμα λαϊκές μπαλάντες που υμνούν τον Ρομπέν των Δασών. Σύντροφοί του είναι ιππότες, αγρότες ενώ αντιμάχεται τον κλήρο: τους επισκόπους δηλαδή και τους αρχιεπισκόπους και απέναντι του πάντα είναι οι σερίφηδες.

Ρομπέν των Δασών με Ράσελ Κρόου
Ρομπέν των Δασών με Ράσελ Κρόου
Η πιο διαδεδομένη ιστορία έχει να κάνει με διαγωνισμούς τοξοβολίας και την προσπάθεια του Ρομπέν των Δασών να βοηθήσει τον βασιλιά Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο να ξαναγυρίσει στο θρόνο και γλιτώνει τη Λαίδη Μάριον από τον σατανικό πρίγκιπα Ιωάννη.

Παιδί του κινηματογράφου...

Απότοκος της Λογοτεχνίας, του Θεάτρου και του Κινηματογράφου (αμέτρητες οι ταινίες του Χόλιγουντ με θέμα τον Ρομπέν των Δασών και πρωταγωνιστές από τον Έρολ Φλιν, τον Σον Κόνερι μέχρι τον Ράσελ Κρόου), υιοθετημένο παιδί της τηλεόρασης, ο Ρομπέν των Δασών, έχει πάρει θέση στα υπαρκτά πρόσωπα που πάτησαν αυτή τη γη, αλλά δεν ήταν!

Ο Ρομπέν των Δασών- όπως θρυλείται- πέθανε μια μέρα σαν σήμερα, σύμφωνα με μια αγγλική μπαλάντα του 17ου αιώνα, προδομένος- έτσι πάντα πεθαίνουν οι ήρωες-επαναστάτες από αρχαιοτάτων χρόνων- από έναν εξάδελφό του ή σε άλλη μπαλάντα μαχαιρωμένος από ένα δικό του. Ο Ρομπέν, αν και ανύπαρκτος, έμεινε ζωντανός στη λαϊκή συνείδηση των Αγγλοσαξόνων (και όχι μόνο) ως ο παράνομος-επαναστάτης που πολέμησε την τυραννία.

https://www.ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»