Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ στο OPEN: «Είναι δυνατή η διάλυση της Χαμάς»



Ο Εχούντ Ολμέρτ υπήρξε πρωθυπουργός του Ισραήλ το 2006 όταν διαδέχτηκε τον Αριέλ Σαρόν. Η θητεία του σημαδεύτηκε από τον Πόλεμο στο Λίβανο την ίδια χρονιά, από τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας με την Παλαιστινιακή Αρχή, από την εισβολή στη Γάζα το 2008-2009 με την επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι». Μίλησε αποκλειστικά στην τηλεόραση του OPEN και τον Σωτήρη Δανέζη κάνοντας την αυτοκριτική του γιατί δεν κατάφερε τότε ως πρωθυπουργός να εξουδετερώσει την απειλή της Χαμάς.

«Οι πολιτικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την συνέχιση της επιχείρησης»

Ο Ολμέρτ υπεραμύνθηκε των επιλογών του και έκανε αυτοκριτική στο ότι δεν κατάφερε το 2008 με την εισβολή στη Γάζα να εξουδετερώσει τη Χαμάς. «Τότε δυστυχώς ήμουν στο τέλος της θητείας μου ως Πρωθυπουργός και είχαν προκηρυχθεί ήδη εκλογές για δυο βδομάδες μετά την επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι. Οι πολιτικές συνθήκες δεν το επέτρεπαν να συνεχίσω και οι πολιτικοί εταίροι μου ήταν αντίθετοι σε όλο αυτό το αμυντικό εγχείρημα», είπε.

Στην ερώτηση αν η Χαμάς μπορεί να εξουδετερωθεί ο ίδιος απάντησε «αν εννοείτε τη διάλυση του οικοδομήματος της Χαμάς, την καταστροφή των στρατηγείων, την σημείων εκτόξευσης πυραύλων καθώς υπάρχουν σημεία που εκτοξεύουν πυραύλους, πιστεύω ναι είναι δυνατό».

Στη συνέχεια σχολίασε την υποστήριξη των Αμερικανών στην περιοχή λέγοντας «γνωρίζω τον Μπάιντεν πάρα πολύ καλά, είμαι πολύ φίλος μαζί του εδώ και 40χρόνια. Οι Αμερικανοί μπορεί να είναι καλοί, φιλόξενοι, γενναιόδωροι, αλλά δεν θες να πολεμήσεις με τους Αμερικάνους σε κανένα μέρος, ούτε να έρθεις σε σύγκρουση μαζί τους».

«Μόνο οι εξτρεμιστές και οι θρησκευτικοί ζηλωτές είναι σωστοί για τον Ερντογάν»

Τέλος, αποκάλυψε και τη συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Με ρώτησε ο Ερντογάν γιατί δεν συζητάω με τους Παλαιστίνιους. Του απάντησα γιατί το λες αυτό, εγώ μιλάω με τους Παλαιστίνιους, με τον Αμπάς, με τις παλαιστινιακές αρχές. Μου απάντησε αυτοί δεν είναι Παλαιστίνιοι. Του λέω και ποιοι είναι οι Παλαιστίνιοι και μου είπε η Χαμάς είναι οι Παλαιστίνιοι. Ο κόσμος του Ερντογάν είναι δομημένος με έναν ειδικό τρόπο. Μόνο οι εξτρεμιστές οι θρησκευτικοί ζηλωτές είναι σωστοί για εκείνον.

https://www.ethnos.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»