Πως οργανώθηκε η επίθεση της Χαμάς και η απομυθοποίηση του Ισραήλ-Γ.Βενέτης

Γιώργος Βενέτης

Η επίθεση στο Ισραήλ από μαχητές της παλαιστινιακής ριζοσπαστικής οργάνωσης Χαμάς ήταν μια αποτυχία της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, που λόγω της «πρωτοφανούς  έλλειψης πληροφοριών», μπορεί να συγκριθεί με την  τρομοκρατική επίθεση  στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, Σημειωτέον ότι οι  πραγματικές αποτυχίες πληροφοριών δεν προέρχονται απλώς από την έλλειψη πληροφοριών, αλλά από την αδυναμία κατανόησης τους και από την  υπερβολική αυτοπεποίθηση. Επιπρόσθετα οι  Ισραηλινοί ειδικοί, δεν υπολόγισαν την ευρηματικότητα και την επιδεξιότητα των αντιπάλων τους, καθώς επίσης  δεν  μελέτησαν σε ασκήσεις επί χάρτου,  τη δυνατότητα των μαχητών της Χαμάς να εισβάλλουν  με αλεξίπτωτα πλαγιάς. Ακόμη δεν αξιολογήθηκε η ικανότητα του εχθρού τους να επιχειρεί ταυτόχρονα στον αέρα, στη θάλασσα και στην ξηρά.

Η παραπλάνηση  του Ισραήλ

Η Χαμάς είχε ένα προσεκτικά εκτελεσμένο σχέδιο εξαπάτησης που κατάρτισε προ δύο ετών. Συγκάλυψε  τα στρατιωτικά της πλάνα παραπλανώντας το Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με το Reuters,  το Ισραήλ πίστευε ότι η Χαμάς είχε κουραστεί από το εμπόλεμο κλίμα τα προηγούμενα χρόνια, και πως περιόριζε την ισχύ της παρέχοντας οικονομικά κίνητρα στους εργάτες από τη Γάζα.  Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στη Χαμάς ανέφερε πως οι μαχητές της οργάνωσης εκπαιδεύονταν όλη αυτή την περίοδο. Η Χαμάς έδωσε στο Ισραήλ την εντύπωση ότι δεν ήταν έτοιμη για μάχη, δήλωσε η ίδια πηγή περιγράφοντας τα σχέδια για την πιο εντυπωσιακή επίθεση από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.

Ένας από τους στόχους της Χαμάς πέρα από τον προφανή στόχο της να βλάψει το Ισραήλ είναι η διατάραξη την εκκολαπτόμενης προσέγγισης μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας. Η πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των  δύο χωρών, αν και σε αρχικό στάδιο, επιφέρει μια μνημειώδη αλλαγή στη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής. Το ξέσπασμα των εχθροπραξιών έχει φέρει τη Σαουδική Αραβία σε δύσκολη θέση. Οι πρόσφατες κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ οδηγήθηκαν από την επιθυμία να αντιμετωπίσει τις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ιράν, καθώς και από την επιθυμία να αποκτήσει πρόσβαση στην ισραηλινή τεχνολογία. Ωστόσο μετά τα τελευταία γεγονότα, η ιστορικά βαθιά ριζωμένη υποστήριξη του λαού της Σαουδικής Αραβίας στην παλαιστινιακή υπόθεση,  θα περιορίσει την δυνατότητα της να ακολουθήσει αυτή την πορεία. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ δήλωσε ότι «η επίθεση φαινόταν σχεδιασμένη για να σταματήσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.  Μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ αυτών των δύο κρατών θα ήταν εφιάλτης για το Ιράν και τη Χαμάς».

Από τη πλευρά του ο Τζουστ Χίλτερμανδιευθυντής της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων για τη Μέση Ανατολή δήλωσε ότι «η Χαμάς μπορεί να ενήργησε εν μέρει λόγω του φόβου της διαφαινόμενης περαιτέρω περιθωριοποίησης της παλαιστινιακής υπόθεσης στα μάτια του Αραβικού Κόσμου,  εάν η Σαουδική Αραβία αναγνωρίσει το Ισραήλ». Με το Ισραήλ να αναμένεται να απαντήσει δυναμικά στις επιθέσεις, τα αραβικά κράτη πιθανότατα θα αισθανθούν υποχρεωμένα να λάβουν μια πιο σκληρή στάση επηρεαζόμενα από  το δημόσιο αίσθημα των  τοπικών κοινωνιών. Σύμφωνα με μια έρευνα μόλις το 2% των Σαουδάραβων υποστήριξε την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ. Μέχρι πρόσφατα, γίνονταν τηλεμαραθώνιοι στη Σαουδική Αραβία για την υποστήριξη των βομβιστών αυτοκτονίας της Χαμάς.

Επιδίωξη της  Χαμάς

Η Χαμάς έχει προβάλλει την επίθεση ως απάντηση στις ισραηλινές πρακτικές γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ. Κατά βάθος όμως θέλει  να έχει ρόλο στην ευρύτερη διπλωματία. θεωρώντας ότι με την επίθεσή της θα ανακτήσει τον έλεγχο του παλαιστινιακού ζητήματος. Είναι αντιληπτό στη Μέση Ανατολή το χάσμα μεταξύ της στάσης των ελίτ στους κύκλους διακυβέρνησης στα αραβικά κράτη και των απόψεων του ευρύτερου πληθυσμού στις χώρες της περιοχής. Η αναφορά  της Χαμάς στο Αλ Άκσα είναι δημοφιλής και παραμένει στο προσκήνιο από τις αυξανόμενες εντάσεις γύρω από την ιερή τοποθεσία. Η  αγριότητα όμως  της επίθεσης της Χαμάς φαίνεται σκόπιμα σχεδιασμένη για να προκαλέσει μια ισραηλινή επίθεση κατά της Γάζας, με όλες τις αναπόφευκτες απώλειες αμάχων. Με κόστος αίματος θέλει να επαναφέρει το Παλαιστινιακό ζήτημα στην επικαιρότητα.  Προς τούτοις η απαγωγή και η δολοφονία Ισραηλινών αμάχων, σχεδιάστηκε τόσο για να τρομοκρατήσει, όσο και για να έχει όσο το δυνατόν ευρύτερο διεθνές κοινό. Η Χαμάς συγκρούεται περιοδικά με το Ισραήλ, για να στηρίξει την παρουσία της στη Γάζα και για να εξασφαλίσει την ισχύ της. Όμως η στρατιωτική ηγεσία της έχει επίγνωση των δυνατοτήτων της. Το να κατακτήσει και να κρατήσει έδαφος στο Ισραήλ είναι πολύ πιο πέρα από τις δυνατότητές της

Στην προέκτασή της η  σύγκρουση  στέλνει μηνύματα και σε άλλους αποδέκτες εκτός της Χαμάς. Ενώ μικρής κλίμακας διεισδύσεις από τη Γάζα έχουν συμβεί στο παρελθόν, η κλίμακα αυτής της επίθεσης δείχνει ότι οι Ισραηλινοί, έχοντας δαπανήσει δισεκατομμύρια στην ασφάλεια δεν είναι τόσο ασφαλείς εντός των συνόρων τους. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που θα υπολογισθεί από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και τις μαχητικές ομάδες στη Συρία.  H επίθεση της Χαμάς μπορεί να διευρύνει τη σύγκρουση εάν η πανίσχυρη λιβανέζικη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ  αποφασίσει να ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας εχθροπραξίες. Σε αυτή την περίπτωση, ο Λίβανος και πιθανώς και η Συρία θα μπορούσαν να συρθούν στη μάχη, η οποία θα μπορούσε εύκολα να κλιμακωθεί αποσταθεροποιώντας όλη την περιοχή.

Ο ρόλος του  Ιράν

Η Wall Street Journal υποστηρίζει ότι «Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν στο σχεδιασμό της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ και έδωσαν το πράσινο φως για την επίθεση σε μια συνάντηση στη Βηρυτό στις 2 Οκτωβρίου 2023».Όπως ανέφερε η εφημερίδα: «Ανώτερα μέλη της Χαμάς και αξιωματικοί του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν είχαν συνεργαστεί από τον Αύγουστο για να επινοήσουν αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες επιδρομές». Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια πολλών συναντήσεων στη Βηρυτό. Τα κεφάλαια για την εκτέλεσή της επίθεσης και η τεχνολογία για τους πυραύλους προήλθαν από το Ιράν, το οποίο ασκεί επιρροή δι’ αντιπροσώπων στην περιοχή. Το καθεστώς στην Τεχεράνη υποστηρίζει τους Χούθι στην Υεμένη, τους σιίτες παραστρατιωτικούς στο Ιράκ και φυσικά τους σιίτες της Χεζμπολάχ.. Οι μουλάδες, οι θρησκευτικοί ηγέτες του Ιράν, έχουν στόχο να αποσταθεροποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ του μουσουλμανικού σουνιτικού κόσμου και του Ισραήλ.

Χωρίς αμφιβολία, η στρατιωτική ανάπτυξη του Ιράν υποστηρίζεται από τη Μόσχα, η οποία, με τη σειρά της, χρειάζεται την τεχνολογία drone του Ιράν,  χρησιμοποιώντας  εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed για να επιτεθεί σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία. Συν τω χρόνω, με τη βοήθεια του Ιράν,  η Χαμάς γίνεται πιο εξελιγμένη στον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τις επιθετικές της ενέργειες, ενώ τα ωφέλιμα φορτία που μπορούν να μεταφέρουν οι πύραυλοι μεγαλώνουν, καθιστώντας τους  φονικότερους. Ο πλέον ανησυχητικός κίνδυνος είναι ότι αυτές οι δυνατότητες θα γίνουν απειλή για την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ,  ειδικά εάν το Ιράν αναπτύξει πλήρως το δικό του πυρηνικό οπλοστάσιο.

Η αιτία του αιφνιδιασμού

Στις αιτίες που οδήγησαν στον πλήρη αιφνιδιασμό των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών του Ισραήλ και στην αποτυχία τους να «δουν» έγκαιρα τη στρατιωτική εισβολή της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ αναφέρεται ο Σκοτ Ρίτερ, πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. «Ίσως ο μεγαλύτερος λόγος για τις αποτυχίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών κατά της Χαμάς να ήταν η υπερβολική εξάρτηση του Ισραήλ στη συλλογή και ανάλυση πληροφοριώνΟι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δαπάνησαν δισεκατομμύρια δολάρια για την επεξεργασία τηλεφωνικών κλήσεων, email και γραπτών μηνυμάτων αλλά και για την τακτική λήψη φωτογραφιών από τη Λωρίδα της Γάζας» υποστηρίζει, ο Ρίτερ. «Δεδομένου όμως ότι ο όγκος των πληροφοριών που υποβάλλεται σε επεξεργασία είναι πολύ μεγάλος, το Ισραήλ αναπτύχθηκε ενεργά στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.  Ωστόσο, εξαρτήθηκαν υπερβολικά από αλγόριθμους υπολογιστών για επιχειρησιακούς και αναλυτικούς σκοπούςΠροφανώς η Χαμάς ήταν σε θέση να αναλάβει τον έλεγχο της ροής πληροφοριών που συλλέγονται από το Ισραήλ» λέει ο Ρίτερ. «Είναι πιθανό η Χαμάς να ανέπτυξε ένα περίπλοκο σχέδιο εξαπάτησης πληροφοριών, διατηρώντας ένα επίπεδο επικοινωνίας επαρκές σε ποσότητα και ποιότητα ώστε να αποφευχθεί ο εντοπισμός από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τους Ισραηλινούς αναλυτές. Οι Ισραηλινοί έγιναν όμηροι των δικών τους επιτυχιών στη συλλογή πληροφοριών», κατέληξε ο Ρίτερ.

Καταλήγοντας, αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ και στην Ουκρανία είναι μια σοβαρή προειδοποίηση προς όλους : Οι «τεκτονικές» πλάκες της γεωπολιτικής ισχύος έχουν μετακινηθεί διά παντός… Το διεθνές σύστημα αντί να επιλύσει διαφορές  και να δώσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα, δημιουργεί νέες εστίες ανάφλεξης υπαγορευόμενες από στενά γεωπολιτικά συμφέροντα. Αυτός ο φαύλος κύκλος  διαιωνίζει στο διηνεκές τον ανθρώπινο πόνο, με τη βία να επιφέρει αδικία και την αδικία με τη σειρά της  βία…

https://www.militaire.gr/pos-organothike-i-epithesi-tis-chamas-kai-i-apomythopoiisi-toy-israil-g-venetis/

https://www.anixneuseis.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»