Χωρίς πρόοδο ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Γάζας στο Κάιρο

Οκτώβριος 21, 2023. Ελλάδα.

 Οι Άραβες ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, καταδίκασαν τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής τόνισαν επίσης την ανάγκη προστασίας των αμάχων.

Δεδομένου ότι Ισραηλινοί και ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν παρευρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής, δεν επετεύχθη συμφωνία για να ηρεμήσει η ένταση.

Σε μια εποχή που ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς κλιμακώνεται και οι διεθνείς ανησυχίες αυξάνονται για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, η οποία βρίσκεται υπό αποκλεισμό με πληθυσμό 2,3 εκατομμυρίων, ηγέτες και υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της περιοχής πραγματοποίησαν  τη σύνοδο κορυφής που φιλοξένησε το Κάιρο.

Οι ηγέτες των αραβικών χωρών που μίλησαν στη σύνοδο κορυφής έδωσαν το μήνυμα ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να τερματιστεί το κύμα βίας που συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, το οποίο φούντωσε ξανά ως αποτέλεσμα της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και της απάντησης του Ισραήλ στη Γάζα με έντονους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Ενώ εκπρόσωποι αραβικών και μουσουλμανικών χωρών ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ, παρατηρήθηκε ότι εκπρόσωποι των δυτικών χωρών εξέφρασαν πιο μετριοπαθείς στόχους, όπως η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους.

Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ στην περιοχή και που έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες στο παρελθόν, έστειλε στη σύνοδο κορυφής τον επιτετραμμένο της πρεσβείας τους στο Κάιρο.

Κανένας εκπρόσωπος του Ισραήλ δεν παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής.

https://echedoros.blog

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»