Ανάλυση: Γιατί η Αίγυπτος, η Ιορδανία και άλλες αραβικές χώρες δεν δέχονται πρόσφυγες από τη Λωρίδα της Γάζας

‘Νάκμπα’

Οκτώβριος 19, 2023. Ελλάδα.

Καθώς οι απελπισμένοι Παλαιστίνιοι που φεύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας αγωνίζονται να βρουν καταφύγιο, έχουν τεθεί ερωτήματα γιατί η Αίγυπτος και η γειτονική Ιορδανία δεν τους δέχονται.

Και οι δύο χώρες, που συνορεύουν με τη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχουν δώσει μια σθεναρή απάντηση απόρριψης. Η Ιορδανία έχει μεγάλο Παλαιστινιακό πληθυσμό.

Σε σχόλια που έγιναν την Τετάρτη, από τα πιο σκληρά μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι είπε ότι ο πόλεμος που διεξάγεται αυτή τη στιγμή από το Ισραήλ δεν αποσκοπούσε μόνο στην καταπολέμηση της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, «αλλά ήταν επίσης μια προσπάθεια να προκαλέσει τον άμαχο πληθυσμό να μεταναστεύσει στην Αίγυπτο». Προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διαταράξει την ειρήνη στην περιοχή.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β’ έδωσε ένα παρόμοιο μήνυμα μια μέρα νωρίτερα, προσθέτοντας ότι δεν θα επιτραπεί κανένας πρόσφυγας στην Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Η άρνησή τους βασίζεται στους φόβους ότι το Ισραήλ υποκινεί μια μόνιμη απέλαση Παλαιστινίων από τις πατρίδες τους και αναιρεί τις παλαιστινιακές αξιώσεις για κρατική υπόσταση.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Ελ-Σίσι είπε επίσης ότι μια μαζική έξοδος θα κινδύνευε να εγκατασταθούν οι μαχητές στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου, από όπου θα μπορούσαν να εξαπολύσουν επιθέσεις στο Ισραήλ, θέτοντας σε κίνδυνο την 40χρονη συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.

Ιστορία διωγμού Παλαιστινίων

Ο εκτοπισμός υπήρξε μείζον θέμα της παλαιστινιακής ιστορίας. Στον πόλεμο του 1948, όταν δημιουργήθηκε το Ισραήλ, περίπου 700.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν ή τράπηκαν σε φυγή από το έδαφος που είναι σήμερα γνωστό ως το κράτος του Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι αναφέρονται στο γεγονός ως «Νακμπα», που σημαίνει «καταστροφή» στα αραβικά, η «εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη γη τους».

Στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής του 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, άλλοι 300.000 Παλαιστίνιοι κατέφυγαν, κυρίως στην Ιορδανία.

Οι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε σχεδόν 6 εκατομμύρια, οι περισσότεροι ζουν σε καταυλισμούς και κοινότητες στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα, τον Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία.

Η διασπορά έχει εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο και πολλοί πρόσφυγες έχουν χτίσει τη ζωή τους στις αραβικές χώρες του Κόλπου ή στη Δύση.

Μετά το τέλος του πολέμου του 1948, το Ισραήλ αρνήθηκε να επιτρέψει στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Έκτοτε, το Ισραήλ έχει απορρίψει τα παλαιστινιακά αιτήματα για την επιστροφή των προσφύγων ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, λέγοντας ότι θα απειλούσε την εβραϊκή πλειοψηφία της χώρας.

Η Αίγυπτος φοβάται ότι η ιστορία θα επαναληφθεί και ένας μεγάλος πληθυσμός Παλαιστινίων προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας θα καταλήξει να μείνει μόνιμα στη χώρα.

Καμία εγγύηση επιστροφής

Αυτό βασίζεται εν μέρει στην έλλειψη σαφούς σεναρίου για το πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος.

Το Ισραήλ λέει ότι σκοπεύει να καταστρέψει τη Χαμάς, μετά τη φονική επίθεση της μαχητικής ομάδας στις 7 Οκτωβρίου στο νότο της χώρας. Αλλά το Ισραήλ δεν έδωσε καμία ένδειξη για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια και ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα. Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες για μια εκ νέου κατάληψη του εδάφους για μια περίοδο, τροφοδοτώντας περαιτέρω συγκρούσεις.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι οι Παλαιστίνιοι που υπάκουσαν στην εντολή να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα στο νότιο μισό της λωρίδας θα επιτρέψει να γυρίσουν στα σπίτια τους μετά το τέλος του πολέμου.

Η Αίγυπτος εξακολουθεί να ανησυχεί

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Ελ-Σίσι είπε ότι οι μάχες μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια εάν το Ισραήλ επιμείνει ότι δεν έχει χτυπήσει αρκετά σκληρά τους μαχητές. Πρότεινε στο Ισραήλ να μετακινήσει τους Παλαιστίνιους στην έρημο του, το Νέγκεβ, μια περιοχή γειτονική με τη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι να τελειώσουν οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις.

Η Αίγυπτος προέτρεψε το Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα το πράξουν, αλλά δεν ανέφεραν πότε.

 Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Αίγυπτος, η οποία αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση, φιλοξενεί περίπου 9 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 300.000 Σουδανών που έφτασαν φέτος αφού διέφυγαν από τον πόλεμο στη χώρα τους.

https://echedoros.blog

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»