Η Κίνα συσσωρεύει δυνάμεις γύρω από την Ταϊβάν - Οι ΗΠΑ στέλνουν το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan


Η πιθανή επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν έχει πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις στον Ινδο-Ειρηνικό, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να ενισχύουν τη στρατιωτική τους δύναμη γύρω από τα στενά της Ταϊβάν. 

Ενώ οι ΗΠΑ έστειλαν το αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan και την ομάδα κρούσης του προς τα διαφιλονικούμενα ύδατα, δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) έχει επίσης επεκτείνει μια αεροπορική βάση στο Fujian, μια επαρχία που βρίσκεται στην Ταϊβάν, ανέφερε η  South China Morning Post. 

Το ρεπορτάζ, επικαλούμενοη το think tank "South China Sea Strategic Probing Initiative", με έδρα το Πεκίνο, ανέφερε ότι το USS Ronald Reagan έχει ξεκινήσει από τη Σιγκαπούρη τη Δευτέρα και πιθανότατα κατευθύνεται βορειοανατολικά προς τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το αεροπλανοφόρο συνοδεύεται από ένα αντιτορπιλικό και ένα καταδρομικό.

Αν και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει ακόμα στις απαραίτητες ενημερώσεις σχετικά με το πού κατευθύνεται η νηοπομπή, η διαδρομή θα φέρει τα πολεμικά πλοία στο στενό της Ταϊβάν.

Fujian2

Αυτή η κίνηση έρχεται εν μέσω έντονης διαμαρτυρίας της Κίνας για την πιθανή επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν. Το Πεκίνο είχε δηλώσει ότι ήταν "σοβαρά προετοιμασμένο" για την επίσκεψη της Πελόζι και οι ΗΠΑ θα έπρεπε να υποστούν "σοβαρές συνέπειες" εάν η πρόεδρος προχωρήσει στα σχέδιά της. 

Αν και οι Global Times που υποστηρίζονται από το κινεζικό κράτος ανέφεραν ότι τα πολεμικά αεροσκάφη του PLA θα μπορούσαν πιθανότατα να "συνοδέψουν" το αεροπλάνο της Πελόζι, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι δεν πιστεύουν ότι το Πεκίνο θα επιτεθεί στο αεροπλάνο της Πελόζι εάν πετάξει στην Ταϊβάν.

Longtian1

Εν μέσω εικασιών ότι η Κίνα μπορεί να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ταϊβάν και να στείλει τζετ στη Ζώνη Ταυτοποίησης Αεράμυνας του νησιού, οι ΗΠΑ φέρονται να είναι επίσης προετοιμασμένες για την επίσκεψη. Οι αναφορές πρόσθεταν ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιούσαν μαχητικά αεροσκάφη, πλοία, μέσα επιτήρησης και άλλα στρατιωτικά συστήματα για να παρέχουν επικαλυπτόμενους δακτυλίους προστασίας για την Πελόζι.

Longtian2

Εν τω μεταξύ, δορυφορικές εικόνες από την αεροπορική βάση Longtian στο Φουτζιάν δείχνουν τη βάση γεμάτη με μαχητικά της σειράς Flanker – είτε Su-27 ρωσικής κατασκευής είτε τις κινεζικές παραλλαγές από τη σειρά J-11 ή J-16 – και ειδικά drones κατασκευασμένα από παλιά J- 6. Χρειάζονται μόλις επτά λεπτά για να φτάσουν τα μαχητικά στην Ταϊβάν από το Φουτζιάν.

Φουτζιάν

Σύμφωνα με το South China Morning Post, εάν ξεσπάσει ένοπλη σύγκρουση, η Κίνα θα μπορούσε να στείλει στην Ταϊβάν χιλιάδες J-6 χωρίς πιλότους ως δόλωμα για να κατακλύσουν το σύστημα αεράμυνας.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν  είπε ότι πολλά κινεζικά στρατιωτικά σκάφη εντοπίστηκαν στη θάλασσα στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής του νησιού για δύο συνεχόμενες ημέρες. Η φρεγάτα Huanggang του Πολεμικού Ναυτικού με κατευθυνόμενους πυραύλους εντοπίστηκε 76 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Green Island με κατεύθυνση νότια την Τρίτη. Μια ώρα αργότερα, οι δυνάμεις της Ταϊβάν εντόπισαν ένα πλοίο ωκεανογραφικής επιτήρησης "Tianjixing", 83 χλμ. βορειοανατολικά του Green Island, με κατεύθυνση νοτιοανατολικά.

Δύο άλλα σκάφη, ένα κινεζικό αντιτορπιλικό πυραύλων και ένα υποβρύχιο πλοίο παρακολούθησης θορύβου, εντοπίστηκαν επίσης στο νησί Orchid και στο Green Island, αντίστοιχα, τη Δευτέρα. 

https://www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»