Η Τρας υπόσχεται να καταργήσει τους κανόνες της ΕΕ αν κερδίσει την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου

Η Liz Truss υποσχέθηκε να καταργήσει όλους τους εναπομείναντες νόμους της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2023, εάν γίνει πρωθυπουργός, καθώς διεκδικεί ψήφους με τον Rishi Sunak στη μάχη τους για να κερδίσουν τις εκλογές για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και να διαδεχθούν τον Boris Johnson, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης "εμποδίζουν" τις βρετανικές επιχειρήσεις, δήλωσε η Τρας σε δήλωσή της αργά το βράδυ της Παρασκευής, καθώς υποσχέθηκε να θέσει προθεσμία λήξης ή κάθε κομμάτι των κανονισμών που προέρχονται από την ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει την κατάργηση των κανόνων Solvency II που διέπουν τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίοι, σύμφωνα με τους επικριτές, είναι υπερβολικά επαχθείς, περιορίζοντας την ικανότητά τους να επενδύουν σε μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι υποδομές.

Η υπόσχεση του υπουργού Εξωτερικών ταιριάζει με εκείνη που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο Σούνιακ, ο οποίος έγραψε στην Telegraph ότι θα αναθέσει σε ένα νέο τμήμα υλοποίησης του Brexit να επανεξετάσει τους υπόλοιπους 2.400 νόμους της ΕΕ που υπάρχουν στο βρετανικό καταστατικό με σκοπό να τους καταργήσει ή να τους μεταρρυθμίσει όλους μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές, που θα γίνουν το αργότερο τον Ιανουάριο του 2025.


Το Brexit εξελίσσεται σε βασικό πεδίο μάχης στην κούρσα για την ανάδειξη του επόμενου πρωθυπουργού. Ενώ η Τρας υποστήριξε την παραμονή στο δημοψήφισμα του 2016, έχει αγκαλιάσει το διαζύγιο με τον ζήλο του προσηλυτιστή και έλαμψε τα διαπιστευτήριά της εισάγοντας νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην κατάργηση μεγάλων τμημάτων της συμφωνίας του Brexit που διέπει τη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτό βοήθησε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ομάδας Ευρωπαϊκών Ερευνών των Συντηρητικών βουλευτών που υποστηρίζουν το Brexit. 

Το γεγονός ότι η Truss χαίρει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης εντός των Συντηρητικών για την υλοποίηση του Brexit είναι απογοητευτικό για τον Sunak, ο οποίος έκανε εκστρατεία και ψήφισε υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ. 

Ο πρώην καγκελάριος το Σάββατο θα στραφεί σε μια άλλη κρίση που αντιμετωπίζει ο διάδοχος του Τζόνσον: τις καθυστερήσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχουν αφήσει 6,6 εκατομμύρια ανθρώπους να περιμένουν για εξετάσεις για καρκίνο, χειρουργικές επεμβάσεις και διαβουλεύσεις. Ο Σάνιακ θα ανακοινώσει την πρώτη ημέρα της θητείας του σχέδια για τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας που θα επικεντρωθεί στη μείωση των χρόνων αναμονής, με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που περιμένουν για ραντεβού μέχρι το επόμενο έτος και να εξαλειφθούν οι αναμονές ενός έτους μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024.

Σε συνέντευξή του στους Times, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο Σουνάκ είναι "η σωστή και υπεύθυνη επιλογή", προσδιόρισε πέντε εθνικές κρίσεις και δεσμεύτηκε να θέσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την πρώτη ημέρα της πρωθυπουργίας του.

Ο Σούνακ και ο Τρας αντιμετωπίζουν τώρα έξι εβδομάδες δοκιμασιών σε όλη τη χώρα για να κερδίσουν τις ψήφους των περίπου 175.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος που θα επιλέξουν ανάμεσά τους. Ο νέος πρωθυπουργός εκλέγεται στις 5 Σεπτεμβρίου.

Οι εντάσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ σχετικά με το Brexit κλιμακώθηκαν την Παρασκευή, αφού το μπλοκ κίνησε άλλες τέσσερις διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Βρετανίας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε με τους τελωνειακούς κανόνες και τους κανόνες περί φόρου προστιθέμενης αξίας που υπέγραψε. Το νομοσχέδιο της Τρας για την παράκαμψη τμημάτων της συμφωνίας εγκρίθηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς τροποποιήσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και τώρα κατευθύνεται προς τη Βουλή των Λόρδων για συζήτηση το φθινόπωρο.

Ο τρόπος διαχείρισης της δύσκολης σχέσης με την ΕΕ -και το αν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit- θα αποτελέσει σημαντική δοκιμασία για τον διάδοχο του Τζόνσον. Την Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το κόστος του λογαριασμού του διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε στα 42,5 δισ. στερλίνες (51,1 δισ. δολάρια) από μια προηγούμενη εκτίμηση των 35 έως 39 δισ. στερλινών.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

https://www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!

Ο Ερντογάν κάλεσε σε τζιχάντ για την Ιερουσαλήμ – Jerusalem Post: «Τώρα η Άγκυρα έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο»