Γενέθλια για το μποζόνιο Χιγκς

 

Πριν από δέκα χρόνια, φυσικοί των πειραμάτων CMS και ATLAS του CERN, ανακοίνωναν από τη Γενεύη την ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς.

Η 4η Ιουλίου είναι σημαντική μέρα για τις ΗΠΑ που γιορτάζουν την Ημέρα Ανεξαρτησίας τους. Εμείς στην Ελλάδα την 4η Ιουλίου γιορτάζουμε την κατάκτηση του Euro στην Πορτογαλία και η επιστήμη γιορτάζει την ανακάλυψη του μποζονίου Χίγκς, του αποκαλούμενου «Σωματιδίου του Θεού». Η ανακάλυψη του σωματιδίου ανακοινώθηκε στις 4 Ιουλίου του 2012 από τους επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) προκαλώντας σεισμό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Η ύπαρξη του συγκεκριμένου σωματιδίου, είχε προβλεφθεί έξι δεκαετίες νωρίτερα από το Βρετανό φυσικό Πίτερ Χιγκς, και είναι κλειδί στο μηχανισμό με τον οποίο τα στοιχειώδη σωματίδια αποκτούν μάζα. Ήταν το τελευταίο από τα σωματίδια που προέβλεπε το Καθιερωμένο Πρότυπο και παρά τις επίμονες προσπάθειες των επιστημόνων δεν είχε καταστεί εφικτός ο εντοπισμός του. Αν και Καθιερωμένο Πρότυπο υπάρχει ένα σωματίδιο Χιγκς, υπάρχουν πολλοί φυσικοί, μεταξύ τους οι θεωρητικοί των χορδών και οι υποστηρικτές της υπερσυμμετρίας, που πιστεύουν πως υπάρχουν τουλάχιστον πέντε τέτοια σωματίδια. Όπως αναμενόταν η ανακάλυψη οδήγησε στην απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Πίτερ Χιγκς το 2013.

https://naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!