"Νόβαγια Ζεμλιά"


Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης, ουρανός και κείμενο που λέει "ΣΟΥΗΔΙΑ 0 ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΡΩΣΙΑ ΛΕΥΚΟΡΩΣΊΑ ΠΟΛΩΝΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ"


Έκανα μια βόλτα στο google maps και παρατήρησα για πρώτη φορά αυτό το κυκλωμένο έδαφος που μοιάζει με σκουλήκι. 🐛
🌊 Το έψαξα και λέγεται "Νόβαγια Ζεμλιά" και είναι ένα αρχιπέλαγος της Ρωσίας στον Αρκτικό Ωκεανό ❄️ Το όνομά στα ρωσικά σημαίνει Νέα Γη 🎉
🗺🤔 Παρόλο που στο σκρίνσοτ φαίνεται σαν ΕΝΑ μεγάλο μακρόστενο νησί, υπάρχει μια λωρίδα θάλασσσας (το στενό Ματόχκιν) που χωρίζει το έδαφος σε δύο μεγάλα νησιά, το Σέβερνι στα βόρεια και το Γιούζνι στα νότια, κι υπάρχουν κι άλλα μικρότερα νησάκια.
🇷🇺 Η Νόβαγια Ζεμλιά ήταν γνωστή από τους Ρώσους από τον 11ο αιώνα, αλλά ο πρώτος οικισμός στην περιοχή ιδρύθηκε το 1870.
🕺💃🏠 Στη Νόβαγια Ζεμλιά μένουν περίπου 3000 άτομα εκ των οποίων τα περισσότερα κατοικούν στην Μπελούσια Γκούμπα, την μοναδική πόλη του αρχιπελάγους!
🇩🇪 Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, η Νόβαγια Ζεμλιά ήταν μυστική βάση για υδροπλάνα του Γερμανικού Ναυτικού. Αργότερα, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η περιοχή χρησιμοποιήθηκε για πυρηνικές δοκιμές απο τη Σοβιετική Ένωση.
💥💣Μία από τις βόμβες που εξερράγησαν εκεί ήταν η Τσαρ Μπόμπα στις 30 Οκτωβρίου 1961, η έκρηξη της οποίας ήταν Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΒΕΡ για ατομική βόμβα, ίση με 50 μεγατόνους TNT. (Δείτε video στο youtube, είναι σοκαριστικό!)
🧨🧨 Συνολικά πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή 224 πυρηνικές δοκιμές, ενώ η συνολική ενέργεια που προκλήθηκε από αυτές ήταν ίση με 265 μεγατόνους ΤΝΤ.
‼️ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : Παρόλο που φαίνεται τεράστιο στο χάρτη, στην πραγματικότητα είναι κάπου τα 2/3 της Ελλάδας σε έκταση. Φοβερό πόσο μπερδευτική είναι η μερκατορική προβολή όσον αφορά στην αναλογία μεγεθών!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!