“ΤΟΜΟΡ” το «επίλεκτο» τάγμα Αλβανών ,στην επίθεση εναντίον του υψώματος 1289 του Λαπιστέτ

Το «επίλεκτο» τάγμα “ΤΟΜΟΡ” , αποτελούμενο από Αλβανούς.
Στην επίθεση εναντίον του υψώματος 1289 του Λαπιστέτ, στις 09.30 της 4ης Νοεμβρίου 1940, έλαβε μέρος η πιο επίλεκτη αλβανική μονάδα, το τάγμα «Τoμόρ», το οποίο ενίσχυε τo 83° Σύνταγμα ΠΖ της ορεινής μεραρχίας “Venezia”.
Το τάγμα αρχικά προωθήθηκε μέχρι τη κορυφή του υψώματος αλλά ελληνικά πυρά πλαγιοκόπησης από πολυβόλα και πυροβολικό αρχικά το καθήλωσαν και στη συνέχεια έτρεψαν σε φυγή το μεγαλύτερο τμήμα του τάγματος. Παρέμεινε στη θέση του μόνο ο διοικητής τους τάγματος (ταγματάρχης Spiro Koxobashi) μαζί με 10 αξιωματικούς και 100 στρατιώτες.
Οι Αλβανοί πανικόβλητοι κατά την άτακτη φυγή τους έστρεψαν τα όπλα στις φίλιες δυνάμεις που προσπάθησαν να τους συγκρατήσουν. Εικοσιδύο από αυτούς αφοπλίστηκαν και συνελήφθησαν αμέσως επί τόπου, με διαταγή του διοικητή του 83ου Συντάγματος, με τη κατηγορία της δειλίας μπροστά στον εχθρό και επειδή άνοιξαν πυρ κατά Ιταλών αξιωματικών και στρατιωτών που προσπάθησαν να τους σταματήσουν.
Αμέσως η ιταλική Διοίκηση συγκέντρωσε στη περιοχή όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις καραμπινιέρων, οι οποίοι άρχισαν να συλλαμβάνουν κατά δεκάδες όλους τους αδέσποτους που έβρισκαν, συγκεντρώνοντάς τους σε ένα στρατόπεδο.
Οι καραμπινιέροι στην αναφορά τους προς το Ιταλικό Αρχηγείο γράφουν πως διαπίστωσαν στους Αλβανούς συλληφθέντες φόβο, κούραση αλλά και αμετάκλητη θέληση να μη ξαναγυρίσουν στη πρώτη γραμμή. Διαπιστώθηκε επίσης κρύψιμο όπλων και κλοπές υλικών και τροφίμων του τάγματος. Στο πεδίο της μάχης εγκαταλείφθηκε το 50% των όπλων του τάγματος.
Αν και κατά την επιχείρηση στο ύψωμα 1289 οι Αλβανοί είχαν λίγους νεκρούς και τραυματίες, κατά τη πρώτη αυτή εβδομάδα του πολέμου στο τάγμα καταγράφονται 296 «αγνοούμενοι».
Από τότε δεν αναφέρεται πλέον το όνομα του «επίλεκτου» τάγματος “Τομόρ” σε άλλες πολεμικές επιχειρήσεις. Στο Ανώτατο Ιταλικό Αρχηγείο οι αλβανικές δυνάμεις κρίνονται αναξιόπιστες. Σε άλλες αναφορές γίνεται λόγος για χρησιμοποίηση αλβανικών ταγμάτων στα μετόπισθεν, για παράδειγμα σε εργασίες του οδικού δικτύου.
(πηγή: Στρ. Ημερολόγιο Αν. Ιτ. Αρχηγείου)
Christos Nachis και Γιάννης Κλεισαρχάκης)
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!