«Ιστορικό» τετ-α-τετ του κινεζικού εξερευνητή στον Άρη

 

Εικόνα από την συνάντηση του κινεζικού ρόβερ με το αλεξίπτωτο και την ασπίδα του.

Στα μέσα Μαΐου η Κίνα έγινε η δεύτερη μετά τις ΗΠΑ χώρα που κατάφερε να προσεδαφίσει με επιτυχία στον Άρη ένα ρομποτικό εξερευνητή. Το Zhurong που έχει πάρει το όνομά του από τον θεό της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία προσεδαφίστηκε περιοχή Utopia Planitia («Πεδιάδες της Ουτοπίας») ένα αχανές λεκανοπέδιο ανάμεσα στον ισημερινό και τον βόρειο πόλο του πλανήτη.

Σε μια συνάντηση που χαρακτηρίζεται «ιστορική» το Zurong κινήθηκε στο σημείο όπου έπεσαν το αλεξίπτωτο με το οποίο προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη καθώς και η ασπίδα που το προστάτευε στην διάρκεια του ταξιδιού από το κρύο στο Διάστημα αλλά και από την επικίνδυνη διαδικασία προσεδάφισης. Το ρόβερ έφτασε στο σημείο που βρίσκονται το αλεξίπτωτο και η ασπίδα και τράβηξε τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες.

Το Zurong ζυγίζει 240 κιλά και έχει έξι επιστημονικά εργαλεία, ανάμεσα στα οποία μια υψηλής ευκρίνειας τοπογραφική κάμερα, θα μελετήσει το επιφανειακό έδαφος και την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Θα αναζητήσει επίσης σημάδια αρχαίας ζωής, αλλά και το νερό κάτω από την επιφάνεια χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ που «διεισδύει» στο υπέδαφος.

Βρίσκεται σε μια περιοχή που έχουν εντοπιστεί μεγάλα αποθέματα νερού σε μορφή πάγου. Αν καταφέρουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτό το νερό μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για να διευκολύνουμε την παρουσία των ανθρώπων στον Κόκκινο Πλανήτη τόσο για την παροχή πόσιμου νερού όσο και για την δημιουργία καυσίμων αλλά και οξυγόνου.

https://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!