Εντοπίστηκαν τέσσερις ορφανοί πλανήτες παρόμοιοι με την Γη

 

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία μελετώντας δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler ανακάλυψαν τέσσερις πλανήτες που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το πλανητικό τους σύστημα και περιπλανιώνται μόνοι στο Διάστημα. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές οι πλανήτες αυτοί είναι πιθανότατα βραχώδεις και διαθέτουν ή πιο σωστά όταν βρίσκονταν εντός του συστήματος τους διέθεταν ωκεανούς και ατμόσφαιρα. 

Πιθανότατα οι πλανήτες αυτοί βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε ένα κοσμικό φαινόμενο που προκαλείται όταν γύρω από ένα άστρο έχουν σχηματιστεί αρκετοί πλανήτες. Οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις των πλανητών τόσο με το μητρικό τους άστρο όσο και μεταξύ τους στέλνει τον κάθε πλανήτη στην τελική θέση του στο σύστημα. Κάποιες φορές όμως αυτές οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις λειτουργούν ως ένα είδος κοσμικής σφεντόνας που εκτοξεύει κυριολεκτικά έναν πλανήτη μακριά από το πλανητικό σύστημα. Οι πλανήτες αυτοί περιπλανιούνται στην συνέχεια μόνοι τους στο διαστημικό κενό. Eκτιμάται ότι ο αριθμός των... ορφανών πλανητών στον γαλαξία μας είναι πολύ μεγάλος, μια μελέτη κάνει λόγο για μερικές δεκάδες δισ. τέτοιους πλανήτες. 

Οι ερευνητές εντόπισαν τους τέσσερις πλανήτες χρησιμοποιώντας την μέθοδο του βαρυτικού φακού (ή μικροφακού) που έχει συμβάλει πολύ στη διαστημική εξερεύνηση τα τελευταία χρόνια. Η τεχνική βασίζεται σε ένα φαινόμενο που προβλέπεται από τη Γενική θεωρία της Σχετικότητας, και βρίσκει εφαρμογή κυρίως στην αναζήτηση πλανητών.

«Δεν γνωρίζουμε την ακριβή τους θέση, το πόσο μακριά βρίσκονται από εμάς. Δεν βρίσκονται κοντά σε κάποιο άστρο αλλά πιο κοντά στο κέντρο του γαλαξία μας. Είναι σίγουρα αρκετές χιλιάδες έτη φωτός μακριά από εμάς. Είναι πιθανότατα βραχώδεις με παγωμένους ωκεανούς. Αν ένας πλανήτης σαν την Γη περιπλανιώταν μόνος του στο Διάστημα μακριά από το μητρικό του άστρο οι ωκεανοί του θα πάγωναν και η ατμόσφαιρα θα συμπυκνώνονταν κοντά στην επιφάνεια του. Αν υπήρχε ζωή στον πλανήτη αυτή θα εξακολουθεί να υπάρχει μέσα στους ωκεανούς κοντά σε υδροθερμικές πηγές που εξακολουθούν να υπάρχουν πηγές ενέργειας» αναφέρει ο καθηγητής Ιάϊν Μακ Ντόναλντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Να σημειωθεί ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler ανακάλυψε χιλιάδες εξωπλανήτες και παρά το γεγονός ότι η λειτουργία του διακόπηκε το 2018 ο τεράστιος όγκος δεδομένων που έχει συλλέξει εξακολουθεί να είναι αντικείμενο έρευνας και να δίνει εντυπωσιακά αποτελέσματα όπως η ανακάλυψη των τεσσάρων πλανητών. 

https://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!