Ξεκίνησε η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις απειλές Ερντογάν


Ξεκίνησε η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις απειλές Ερντογάν
Με επιτυχία ξεκίνησε η γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ παρά τις απειλές Ερντογάν.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν την ομαλή επιχείρηση  εξόρυξης και για το λόγο αυτό ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία.  
Στενοί συνεργάτες του Ερντογάν εξακολουθούν όμως να στέλνουν «απειλητικά» μηνύματα.   Όπως ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος δήλωσε;    
“Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργήσουν τετελεσμένα με οποιοδήποτε πρόγραμμα στο οποίο δεν συμμετέχει και δεν συμφωνεί η Τουρκία” 

ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
Ήδη το πλωτό γεωτρύπανο της Exxon Mobil έφτασε  στον πυθμένα σε βάθος 2.000 μέτρων  και ξεκινά την γεώτρηση.
«Θέλω να επιβεβαιώσω ότι η γεώτρηση  στο στόχο Δελφύνη του τεμαχίου 10 έχει αρχίσει» δήλωσε υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης 
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΗ "ΟΜΠΡΕΛΑ" ΣΤΗΝ ΑΟΖ
Η αμερικανική και βρετανική ομπρέλα προστασίας απλώνεται τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.  Ο  Τζέφρυ Πάϊατ που μίλησε σε συνέδριο στην Θεσσαλονίκη  «έτριξε τα δόντια»  στον απεσταλμένο του Ερντογάν Ενγκεμέν Μπαγίς.
 «Οι ΗΠΑ είναι ξεκάθαρες, η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει αυστηρά και με συνέπεια την άποψη ότι υποστηρίζουμε  το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί την υφαλοκρηπίδα και τους πόρους της»  τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ.   
Από την πλευρά του ο σύμβουλος του Ερντογάν σε ευρωπαϊκά θέματα Μπαγίς, υποστήριξε:   «Στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων η επιμονή σε μονομερείς δραστηριότητες με στόχο την απομόνωση των τουρκοκυπρίων του νησιού, σαφέστατα δεν θα είναι παραγωγική».
«Η κυβέρνησή μου υποστηρίζει τις εταιρείες που εμπλέκονται στις οικονομικές δραστηριότητες ανά τον κόσμο» διαμήνυσε και η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ.   
ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ Χ. ΤΡΟΥΜΑΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν στην περιοχή το αεροπλανοφόρο Χάρυ Τρούμαν που θα έχει τον έλεγχο της ασφάλειας της γεώτρησης, σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να σηκώσει κεφάλι. 
Ο «Σουλτάνος», σε μια προσπάθεια να βάλει την Τουρκία στο παιχνίδι, συνδέει τα ενεργειακά με την λύση του Κυπριακού. «Η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό δεν είναι μόνο πολύτιμη για το νησί αλλά και για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο» ισχυρίσθηκε. 
Το γεωτρύπανο Ice Max αναμένεται να παραμείνει στο Οικόπεδο 10 μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!