ΥΠΕΞ: Εννέα μόνο τα κοινά εμπορικά σήματα που ίσως γίνει διευθέτηση με την πΓΔΜ


ΥΠΕΞ: Εννέα μόνο τα κοινά εμπορικά σήματα που ίσως γίνει διευθέτηση με την πΓΔΜ
Σε μόλις εννέα ανέρχονται τα εμπορικά σήματα που αφορούν το παρελθόν και ίσως χρειαστεί να γίνουν κάποιες διευθετήσεις μεταξύ των φορέων της χώρας μας και της γείτονος, μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, είπε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Μπράχος, στη διάρκεια τοποθέτησής του στο 3o Thessaloniki Summit, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας και η "Συμεών Τσομώκος ΑΕ - Delphi Economic Forum".

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι από τα εννέα εμπορικά σήματα αυτά, τα επτά είναι παρόμοια με αντίστοιχα επιχειρήσεων της πΓΔΜ και τα δύο με επιχειρήσεις της Βουλγαρίας.
"Μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες εμπορικά σήματα, όμως τα περισσότερα είναι ανενεργά", είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπράχος, ξεκαθαρίζοντας ότι "στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την εξέταση που έγινε από τα αρμόδια στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας εντοπίζονται ορισμένα προβλήματα μόνο σε εννέα εμπορικά σήματα που αφορούν το παρελθόν. Τα εννέα εμπορικά σήματα αυτά, αφορούν στο σύνολο αυτών που θα μπορούσε να πρέπει να βρεθεί μια διευθέτηση μεταξύ των επιχειρηματικών φορέων των δύο χωρών. Ολα τα υπόλοιπα, όπως ξέρουν οι νομικοί, διεθετούνται με βάση την αρχή ποιος έχει κατοχυρώσει πρώτος το εμπορικό σήμα".
Επιπλέον, ο κ. Μπράχος, διευκρίνισε: "Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι εξής ιδιομορφίες που θα πρέπει να συζητήσουν οι δύο εμπορικές πλευρές. Πρώτον, ο όρος Μακεδονία στην γείτονα χώρα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί διότι είναι "generic", δηλαδή είναι κομμάτι σαν να πεις εσύ Ελλάς. Μπορεί να γράψει North macedonian product, αλλά ως εκεί και εφόσον κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και ολοκληρωθούν οι πολιτικές διαδικασίες. Στη χώρα μας, ο όρος Μακεδονία δεν είναι "Generic", άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Είναι ένα αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν και πως τους σχετικούς όρους. Αυτό είναι για το μέλλον. Το μέχρι τώρα το λύσαμε" και πρόσθεσε: "Φοβάμαι πως γίνεται πολύς ντόρος για το τίποτα σε ό,τι αφορά τα εμπορικά σήματα και για λόγους πολιτικής αμφισβήτησης της συμφωνίας. Πάντως τεχνικά, δεν προκύπτουν θέματα".
Σε ό,τι αφορά την συγκρότηση της επιτροπής στην Ελλάδα που θα εξετάσει τα - μεταξύ άλλων - προαναφερόμενα ζητήματα, ο κ. Μπράχος, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι: "θα ξεκινήσει να λειτουργεί μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή", ενώ διατύπωσε την εκτίμησή του ότι "τελικά δεν θα χρειαστούν τρία χρόνια προκειμένου η προαναφερόμενη επιτροπή να ολοκληρώσει το έργο της".

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!