H οικονομία, οι πιθανές πολιτικές εξελίξεις και η γνωστή “μάχη” των βασικών δεικτών για τη διάσπαση των σημαντικών αντιστάσεων….

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες συνεδριάσεις, δύο ημέρες πριν το τέλος του εφιαλτικού 2011 και με τα βλέμματα να είναι πάντα στραμμένα στη γνωστή ειδησεογραφία από το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας και το κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του GFF, τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα στα τέλη της επόμενης, πρώτης εβδομάδας του 2012, θα υπάρξει μια νέα επίσημη, κρίσιμη, συνάντηση μεταξύ των στελεχών του υπουργείου οικονομικών και των ιδιωτών επενδυτών.

Πέραν των γνωστών ζητημάτων για την ελληνική οικονομία, στα οποία στεκόμαστε σχεδόν σε κάθε σχόλιο μας τις τελευταίες εβδομάδες, θα αναφερθούμε παρακάτω γενικά στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και τις πολιτικές εξελίξεις, με την κατάσταση στον κυβερνητικό σχηματισμό κατά τις τελευταίες ημέρες να είναι εξαιρετικά οριακή.
Στα πιο χρηματιστηριακά ζητήματα, η προσοχή, λίγες ημέρες πριν από το τέλος του εφιαλτικού για το ελληνικό χρηματιστήριο 2011, θα είναι στραμμένη στην πολύ ενδιαφέρουσα μάχη των δύο βασικών δεικτών, κυρίως του ΓΔ, αλλά και του Τραπεζικού δείκτη να διασπάσουν συγκεκριμένες σημαντικές αντιστάσεις έτσι ώστε να υπάρξει, μετά από καιρό, μια σταδιακή βελτίωση της τεχνικής εικόνας και κίνηση των βασικών δεικτών υψηλότερα. Μάλιστα, είναι ξεκάθαρο ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πραγματικά κρίσιμες για την έκβαση της συγκεκριμένης μάχης των βασικών δεικτών, με φόντο τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά και τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και την κρίση χρέους όπου η κατάσταση παραμένει πάντα οριακή.  
Ζητούμενο να μπει ένα τέλος στην τρέλα της οικονομικής πολιτικής….
Όσον αφορά το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας και σε ένα σύντομο σχόλιο, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όποια βοήθεια και αν υπάρξει από το εξωτερικό, ακόμη και αν ολοκληρωθεί το PSI+ (στο οποίο, όπως αναφέρουμε συνεχώς, είναι αλήθεια ότι έχουμε στηρίξει πολλές ελπίδες), θα πρέπει να υπάρξει επειγόντως μια αλλαγή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής και να μπει ένα τέλος στη συνεχή αύξηση των φόρων και στη συνεχή μείωση των εισοδημάτων, αφού σε αντίθετη περίπτωση ο φαύλος κύκλος στον οποίο έχει μπει η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχιστεί, με καταστροφικά αποτελέσματα κατά τους επόμενους μήνες (η ανεργία αναμένεται να οδηγηθεί στο 20 με 21%, ενώ η υστέρηση των εσόδων θα μεγαλώσει και άλλο, δημιουργώντας την ανάγκη για λήψη νέων μέτρων). Μάλιστα, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η συμπεριφορά του οικονομικού επιτελείου και γενικά της νέας κυβέρνησης και του νέου πρωθυπουργού, όπως και της Τρόικας, είναι ανεξήγητη, αφού είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι η ακολουθούμε οικονομική πολιτική δεν οδηγεί πουθενά. Μάλιστα, πέραν της ορθολογικοποίησης των φόρων και γενικά την αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής, θεωρούμε ότι μεγάλο βάρος θα πρέπει να πέσει και στο πολύ κρίσιμο ζήτημα της τόνωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (βασικό σημείο για να επιτευχθεί αυτό θα είναι να σταματήσει η συνεχής φημολογία για περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές και η επιβολή νέων φόρων). Μάλιστα, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός ο τόσο βασικός δείκτης, ίσως και ο σημαντικότερος για μια οικονομία,  βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο πολλών δεκαετιών, συμβάλλοντας με τη σειρά του στο φαύλο κύκλο στον οποίο έχει μπει η ελληνική οικονομία. Τέλος, θα αναφερθούμε στο “θέμα κλίσε”, αυτό της φοροδιαφυγής, όπου θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει η πολιτική βούληση και μια σωστή στρατηγική, κυρίως με τη χρήση της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων (πράγμα απόλυτα εφικτό) και τη μείωση όσο το δυνατόν της ανθρώπινης παρέμβασης, για ευνόητους λόγους. 
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει μια νέα πολιτική κρίση….
Πέραν των ζητημάτων που αφορούν την οικονομία, πολύ κρίσιμο για τη χώρα θα είναι και η ομαλή ολοκλήρωση των καθηκόντων της κυβέρνησης συνασπισμού, όπου κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες η κατάσταση φαίνεται οριακή. Συγκεκριμένα, φαίνεται να είναι αυξημένος ο κίνδυνος να αποχωρήσει είτε η πλευρά του ΛΑΟΣ και κυρίως και το πιο σημαντικό η πλευρά της ΝΔ, δημιουργώντας ενδεχομένως ακραίες καταστάσεις και έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Πάντως κλείνοντας το σύντομο αυτό σχόλιο θα βρούμε την ευκαιρία να στηλιτεύσουμε τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Έτσι σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση για τη χώρα, η πλευρά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ασχολείται με τα εσωτερικά του κόμματος και τα στελέχη της ΝΔ με το πότε θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές, ενώ σχεδόν κανείς δε φαίνεται να ασχολείται με το πραγματικό έργο της κυβέρνησης.   geekfinanceforum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!