Ολοκληρώνεται σήμερα το “Βατερλό” του 2011, με ελπίδες για το 2012..….

Η τελευταία ημέρα ενός εφιαλτικού χρόνου, τόσο για το χρηματιστήριο όσο και για την ελληνική οικονομία θα είναι σήμερα, με την προσοχή, κατά τις επόμενες εβδομάδες του 2012, να είναι στραμμένη τόσο στα γνωστά ελληνική ζητήματα, όσο και την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, όπου εν όψει των πολύ μεγάλων εκδόσεων κυρίως στην Ιταλία, αλλά και την Ισπανία και σε άλλες χώρες, αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο κατά τους πρώτους δύο μήνες της νέας χρονιάς.  

Στα πιο χρηματιστηριακά θέματα, η γνωστή μάχη των δύο βασικών δεικτών κυρίως του ΓΔ, αλλά και του τραπεζικού δείκτη συνεχίζεται, με συγκρατημένες πάντα ελπίδες για κάτι καλύτερο, μετά από αρκετό καιρό.  Αναφορικά με το 2011 που τελειώνει σήμερα, οι παρακάτω αριθμοί είναι ενδεικτικοί του χρηματιστηριακού δράματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο η πτώση στο ΓΔ διαμορφώνεται στο 52,81%, ενώ εντυπωσιακές είναι οι απώλειες για τον τραπεζικό δείκτη, με πτώση 79,2%! Χαρακτηριστική ήταν η πτώση για τη μετοχή της ΕΤΕ κατά 73%, ενώ οι απώλειες στην περίπτωση της μετοχή της Alpha Bank και της Πειραιώς έφτασαν στο εντυπωσιακό 83% και 88%. Αναφορικά με το FTSE / ASE 20, οι απώλειες ήταν 61% (φυσικά κυρίως λόγω της πτώσης των τραπεζών), ενώ με πτώση 57% και 39% οι δείκτες FTSE / ASE 40 και FTSE / ASE 80. Από την μετοχές του FTSE / ASE 20, οι απώλειες ήταν σαφέστατα μικρότερες στην περίπτωση των μη – τραπεζικών μετοχών, ενώ από όλες τις μετοχές του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η μόνη που σημείωσε κέρδη ήταν αυτή των ΕΛΠΕ, με άνοδο 5,97%. Να σημειωθεί ότι η μετοχή των ΕΛΠΕ ήταν μια από τις πρώτες μας επιλογές κατά την περσινή χρονιά (αναλυτικά στατιστικά στοιχεία θα έχουμε στο σχόλιο της Δευτέρα όταν θα έχει πλέον και τυπικά ολοκληρωθεί το 2011).     
Συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2012, παρά τα καταστροφικά σενάρια…
Σε αυτό θα επαναλάβουμε ένα πολύ σύντομο σχόλιο το οποίο είχαμε κάνει προσφάτως, αναφορικά με τις εκτιμήσεις μας για το 2012. Πιο συγκεκριμένα, όπως επιτυχώς είχαμε προβλέψει και για το 2011, πιστεύουμε ότι το 2012 θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις τράπεζες, ειδικά κατά το πρώτο μισό της χρονιάς, όπου θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (αναμένονται μεταξύ άλλων και μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, κυρίως στην ΕΤΕ). Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά συγκεκριμένες μη τραπεζικές μετοχές, πιστεύουμε ότι υπό προϋποθέσεις η χρονιά θα μπορούσε να αποδεχθεί εξαιρετική, αφού αν και η αβεβαιότητα σε όλα τα μέτωπα είναι τεράστια, είμαστε αισιόδοξοι ότι τελικά θα δοθεί λύση, πρώτα από όλα στην ευρωζώνη και την κρίση χρέους. Όπως είχαμε αναφέρει, πιστεύουμε ότι τελικά θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η ΕΚΤ, συμβάλλοντας σημαντικά στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι ήδη η ΕΚΤ υπό το Μ. Ντράγκι έχει δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής, μόλις μέσα σε 2 μήνες, όπου και έχει καταφέρει να κάνει 2 μειώσεις επιτοκίων (0,50% συνολικά), μια συμφωνία με τη FED για χορήγηση χρηματοδότησης (σε δολάρια) στις ευρωπαϊκές τράπεζες και την πρόσφατη πολύ σημαντική κίνηση χρηματοδότησης των τραπεζών με 490δις ευρώ, που αποτελεί το πρώτο βήμα – προετοιμασίας στην Ε.Ε. για το δύσκολο πρώτο τρίμηνο, στο οποίο και αναμένονται πολύ μεγάλες εκδόσεις ομολόγων. Μάλιστα, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες και κυρίως προς τα τέλη του Ιανουαρίου άλλη μια πολύ σημαντική κίνηση της ΕΚΤ, στα πλαίσια της διακριτικής νομισματικής χαλάρωσης που συντελείται σιγά – σιγά. Όσον αφορά την Ελλάδα, όπως συνεχώς αναφέρουμε, πιστεύουμε ότι σταδιακά η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί με το κλειδί να είναι η ολοκλήρωση του κουρέματος του ελληνικού χρέους και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ είναι πολύ σημαντικό, όπως είχε σημειωθεί και στο χθεσινό σχόλιο, να υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, κάτι όμως πιθανό, εφόσον ολοκληρωθεί το κούρεμα.       ΠΗΓΗ:  geekfinanceforum

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!